Putous-näyttelijä Heikki Ranta yritti kitkeä maalaisuuttaan pois: "Se onkin oma vahvuus"

Alun perin maalaispoika Heikki Ranta osaa olla positiivisesti röyhkeä ja ottaa oman paikkansa. Hän löytää heti yhteneväisyyksiä draamaroolihenkilönsä kanssa, vaikkei huijari olekaan.

Putouksesta ja Napapiirin sankarit 4 -elokuvasta tuttu näyttelijä Heikki Ranta tähdittää 2. kesäkuuta C Moressa alkaneen Sininen enkeli -sarjan pääroolia Marko Hyyryläisenä. Ranta kertoo sarjan olevan aikamoinen nostalgiatrippi 80-luvulle ja kulta-aikaan ennen lamaa. Tuolloin kaikki oli mahdollista ja ihmiset kuolemattomia.

– Elettiin täysillä eikä huomista ollut. Enemmän oli enemmän. Ei tiedetty solariumin vaaroista, ja ”parempi” sukunimi oli parempi käyntikortti. Oli omaa ja lainattua rahaa, ja kaikki munat laitettiin usein samaan koriin. Jälkeenpäin ajateltuna tuo oli tietenkin petollinen aikakausi, Ranta tiivistää sarjan perusidean MTV Uutisille. 

Rannan hahmo sarjassa on monimutkainen, maalta kaupunkiin muuttava maatilallisen poika. Hyyryläinen lähtee Helsinkiin opiskelemaan kirjallisuutta, ja kokee sattumuksien myötä alan itselleen epäsopivaksi. Päätyessään 80-luvun juppien seuraan, Hyyryläinen näkee tilaisuutensa tulleen ja hänessä herää jonkinlainen peto.

– Niin Hyyryläinen alkaa tavoittelemaan omaa etuaan ja huomaa olevansa siinä aika hyvä. Näkisin kuitenkin, ettei hahmoni ole paha eikä hyvä, tilaisuus vain tekee varkaan ja hän päätyy erilaisiin tilanteisiin huijaamaan vanhempia liikemiehiä ja omia yhtiökumppaneitaan. Kaiken lisäksi hän on useiden ihmissuhteiden kanssa aika loukussa, Ranta kertoo roolihahmostaan.

”Perkele, minä tulen täältä!”

Äkkiseltään voisi ajatella, ettei Rannassa ja Hyyryläisen hahmossa ole juurikaan samaa, mutta Ranta löytää heti yhteneväisyyksiä.

– Minäkin olen pieneltä paikkakunnalta kotoisin ihan niin kuin Marko, ja muuttanut aikoinaan Helsinkiin unelmien perässä. Meissä on samaa sellainen oman tilan ottaminen ja rohkeus: tuntuu, että Helsingissä kaikki on jo muutaman askeleen edellä, joten täytyy tehdä ekstratyö päästäkseen kaikkeen sisälle. Joutuu olemaan aika röyhkeäkin, ja ajattelemaan, että jos joku tämän tekee, niin miksi se en olisi minä siinä missä kuka tahansa muu. Se on sellaista positiivista röyhkeyttä. Että perkele, minä tulen täältä ja otan oman paikkani, Ranta sanoo naurahtaen.

Rannan mielestä Hyyryläistä oli hauska näytellä, vaikka hänen moraalinsa ei Rannan maailmankuvaan sovikaan.

Aikoinaan Helsinkiin muuttaessaan Rannan piti löytää uudet kaverit ja uusi ympäristö, missä elää.

– Yritin kitkeä pois maalaisuutta, koska luulin, että täytyy olla tietynlainen tullakseen hyväksytyksi. Iän ja kokemuksen myötä on ymmärtänyt, että oma vahvuus onkin juuri siinä, että on ollut vähän erilainen, Ranta pohtii.

Hyyryläisen rooli on Rannan ensimmäinen päärooli Sininen enkeli -draamasarjassa. Sen on ohjannut Aleksi Mäkelä, jonka kanssa Ranta löysi heti yhteisen sävelen.

– Kun joinain aamuina ei heti jaksanut olla pirteimmillään, niin sain energiaa Aleksista ja koko työryhmästä. Tunsin suurimman osan näyttelijöistä etukäteen eri yhteyksistä, joten ympäristö oli tuttu ja turvallinen. Vaikka porukassa oli eri ikäisiä ja eri taustaisia ihmisiä, niin kaikki oltiin silti samalla viivalla. Lisäksi oli tietysti imartelevaa, kun tuli valituksi päärooliin, Ranta kertoo.

Sarja kuvattiin kesällä 2021, jolloin kuvauspäiviä kertyi Rannalle yli 50. Päivät venyivät väistämättä todella pitkiksi ja repliikit täytyi vielä kuvauspäivän jälkeen opetella kotona.

– Oli aikamoinen kesä. Arjen ja työn yhdistämisessä joutui kyllä käyttämään mielikuvitusta. Onneksi puolisoni äiti oli meillä koko kesän lapsenvahtina. Iso kiitos hänelle!

Koominen revohka

Ranta asuu perheineen Helsingin kantakaupungissa, mutta teki äskettäin reissun junalla pohjoiseen. Jokainen päivä tuntuu olevan perheelle seikkailu.

– Oltiin aika koominen revohka, kun ahtauduttiin kahden aikuisen ja kahden lapsen voimin junahyttiin, jossa oli vain kaksi sänkyä. Meillä oli mukana tavaraa aivan valtavasti, ja silti matkan varrella muistettiin, mitä kaikkea jäi kotiin. Pohjoisen päässä haettiin sitten kaupasta vielä lisää tavaraa. Mutta näissä hommissa täytyy olla armollinen itselleen, Ranta tiivistää.

Tulevaisuudessa Ranta toivoo, että homma säilyy tasapainossa niin töissä kuin kotona. Kesä menee perheen kanssa, ja seuraava iso produktio starttaa syksyllä.

– Haluan tehdä mielenkiintoisia, kunnianhimoisia ja mua näyttelijänä haastavia produktioita. Tietysti toivon, että nämä jo tehdyt isot työt poikisivat lisää kiinnostavia rooleja, Ranta kertoo.

Sininen enkeli -sarja on katsottavissa yksinoikeudella C Moressa

Lue myös:

    Uusimmat