Mainos

Putinin nimitys pääministeriksi vahvistettiin

Venäjän parlamentin alahuone on vahvistanut Vladimir Putinin nimityksen maan pääministeriksi.

Yhtenäinen Venäjä, sen sisarpuolue Oikeudenmukainen Venäjä sekä Vladimir Zhirinovskin johtama Liberaalidemokraattinen puolue LDPR antoivat Putinille odotusten mukaisesti varauksettoman tukensa. Puoltoääniä tuli 392, vastaan äänesti 56 edustajaa. Vastaäänet tulivat kommunistiselta puolueelta.

Putinin mukaan Venäjän tulevan kauden tärkeimmät kysymykset ovat energiatehokkuuden parantaminen, inflaation torjuminen sekä Venäjän vieminen yhä vahvemmin markkinatalouteen. Venäjän elintason pitäisi Putinin mielestä nousta 15 vuodessa maailman maiden kärkikymmenikköön.

Putinin virkakausi presidenttinä päättyi eilen. Hän oli presidenttinä kaksi kautta eli kahdeksan vuotta, eikä voinut perustuslain mukaan enää asettua ehdolle kolmannelle peräkkäiselle kaudelle.

Talouden lainsäädäntö remonttiin

Pääministeri Putin sanoi haluavansa tehdä Venäjästä alueellisen talouskeskuksen, joka houkuttelisi myös aiempaa enemmän investointeja. Se kuitenkin vaatisi Venäjän pankkijärjestelmän ja markkinoiden ripeää kehittämistä.

- On tärkeää optimoida olemassa oleva infrastruktuuri ja laittaa järjestykseen valtion hallitsemat talousmarkkinat. Tällä hetkellä erilaisia osakekauppoja säädellään usein eri tavoin, mikä häiritsee kilpailua, Putin sanoi.

Hän lupasikin selkeyttää Venäjän talouden lainsäädäntöä.

- Näyttää hyvin oudolta, että (Venäjän) markkinoilla joudutaan nyt käyttämään kansainvälistä lainsäädäntöä, mm. anglosaksisten maiden lakeja, Putin totesi.

Energiatehokkuutta ja hinnannostoja

Kilpailun vääristämistä Putin halusi torjua myös hinnoittelujärjestelmän uusimisella, käytännössä energian kotimarkkinahintojen selvillä nostoilla.

- Tämän vuoden heinäkuussa käynnistyy pilottiprojekti, jossa sähkönjakelua aletaan seurata uudella tavalla. Vuoteen 2011 mennessä pitkäaikaishinnoittelun säännöt uudistetaan koko maassa, Putin sanoi.

- Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään sähkön, kaasun ja liikenteen hintojen nostamisesta, vaan koko energiatehokkuuden radikaalista parantamisesta. Kukaan koko maailmassa ei käytä resurssejaan niin tuhlaavaisesti kuin me, Putin jyrisi.

Putin totesi puheessaan myös olevansa huolissaan venäläisen tietotaidon valumisesta ulkomaille.

- Tapaamisessa puoluejohtajien kanssa eilen tuli jälleen kerran puheeksi se, kuinka tärkeää on mahdollistaa ulkomaille muuttaneiden asiantuntijoiden palaaminen Venäjälle, Putin sanoi parlamenttiedustajille.

- Täytyy kuitenkin välttää heikentämästä niiden asemaa, jotka eivät ole lähteneet. Meidän on mietittävä yhdessä ratkaisuja tähän asiaan.

Putinin mukaan talouden innovatiivinen kehittäminen on maan ykkösprioriteetti, mutta innovatiivisten alojen luominen on mahdotonta ilman osaajia.

(Huomenta Suomen uutiset 08.05.2008)

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.