Mainos

Putin: Vikaa on meissä kaikissa

Venäjän presidentti sanoi Saksan parlamentissa pitämässään puheessa, että kaikkia maita voidaan syyttää Yhdysvaltoja kohdanneista terrori-iskuista.

Putin, Vladimir

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi tänään, että kaikkia maailman maita voi syyttää Yhdysvaltoja kohdanneista terrori-iskuista, koska kaikki ovat luottaneet vanhentuneisiin tiedustelujärjestelmiin.

-Mielestäni vikaa on meissä kaikissa, Putin sanoi Saksan parlamentissa pitämässään puheessa.

-Puhumme kumppanuudesta, mutta todellisuudessa emme koskaan ole luottaneet toisiimme, hän tähdensi ja muistutti, että maailmasta on tullut paljon, paljon monimutkaisempi.

Aiemmin päivällä Putin sanoi, että terroristeja on käsiteltävä järjestelmällisesti ja mm. heidän rahavaransa on jäädytettävä. Putinin mukaan "terroristit on ajettava täydelliseen poliittiseen ja ideologiseen eristykseen". Hän tähdensi, että tätä lähestymistapaa "kannattavat kaikki maailman johtavat maat", myös Kiina.

Putin on luvannut jo aiemmin tukea Yhdysvaltain mahdollista vastaiskua Afganistaniin. Yhdysvallat pitää New Yorkiin ja Washingtoniin kohdistettujen terrori-iskujen pääepäiltynä Osama bin Ladenia, jonka uskotaan olevan Afganistanissa.

Putin sanoi myös olevansa Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin kanssa samaa mieltä siitä, että "terroristien rahavarojen jäädyttäminen on tarpeen". Niin Yhdysvallat kuin muutkin maat ovat alkaneet jo panna terroristien tilejä jäihin.

Lisää yhteistyötä

Putin on parhaillaan valtiovierailulla Saksassa, jossa hän tapasi tänään mm. liittokansleri Gerhard Schröderin.

Schröder tähdensi yhteisessä lehdistötilaisuudessa, että Saksa ja Venäjä lisäävät yhteistyötään "kaikilla tasoilla" taistelussa terrorismia vastaan. Hänen mukaansa terrorismin vastaista iskua varten on laadittava "kaikenkattava suunnitelma".

-Terroristeja jatkuvasti suojelevat maat on asetettava siitä vastuuseen, Schröder sanoi.

Schröder vihjasi myös, että Länsi saattaisi muuttaa käsitystään Venäjän Tshetshenian-sodasta.

-Mitä Tshetsheniaan tulee, tilannetta pitää arvioida monipuolisemmin maailman mielipiteessä, Schröder sanoi tarkentamatta kuitenkaan lausuntoaan. Samalla hän korosti, että rauhan saavuttaminen Lähi-idässä on keskeisessä osassa terrorismin vastaisessa taistelussa.

Schröderin mielestä palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin ja Israelin ulkoministerin Shimon Peresin suunniteltu tapaaminen "saattaa antaa uutta vauhtia" Lähi-idän rauhanpyrkimyksille.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.