Putin vihdoin Moskovaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin on vihdoin matkalla Moskovaan selvittelemään Barentsinmeren ydinsukellusvenekriisiä.

Presidentti Putin ei ole kiirehtinyt töihin paluutaan. Tänään hän kuitenkin päätti palata Moskovaan.


Paikallisten uutistoimistojen mukaan Vladimir Putin lähti Krimin niemimaalta, Jaltalta, puolenyön aikohin. Hän osallistui siellä pidettyyn entisten neuvostomaiden kokoukseen. Aiemmin viikolla presidentti lomaili Sotsissa, ja antoi sieltä käsin vain lyhyen kommentin ydinsukellusveneturman tiimoilta.

Putinia on arvosteltu niin Venäjällä kuin ulkomailla, koska hän ei keskeyttänyt lomaansa kuultuaan lauantaina 118 merimiehen painuneen sukellusveneen mukana Barentsinmeren pohjaan. Putin on puolustellut päätöstään sillä, ettei hänen läsnäolonsa Barentsilla olisi mitenkään jouduttanut pelastustoimia. Lisäksi hänelle oli alun alkaen kerrottu, että miehistöllä on vain hyvin vähän toivoa pelastumisesta.

USA vakuuttaa syyttömyyttään


Yhdysvaltain puolustusministeri on vakuuttanut jälleen, ettei amerikkalaisaluksilla ole ollut osaa venäläisen Kurskin vajoamisessa meren pohjaan.
Puolustusministeri William Cohen viittaa nimettöminä pysytelleisiin amerikkalaisiin sotilaslähteisiin, joiden mukaan Barentsinmerellä oli onnettomuuden aikoihin kaksi Yhdysvaltain sukellusvenettä. Ne eivät kuitenkaan olleet lähelläkään Kurskin turma-aluetta.

Cohenin mukaan Yhdysvallat on kokoamassa avustajajoukkoa, joka on valmis lähtemään välittömästi Venäjälle. Venäjä ei ole kuitenkaan vielä pyytänyt virallisesti amerikkalaisten apua.

Britannian ja Norjan joukot onnettomuuspaikalle

Britannian ja Norjan lähettämät pelastusryhmät saapuvat Barentsinmerelle tänään. Pelastusryhmän johtaja kertoi BBC:lle, että ryhmät aloittanevat ydinsukellusveneen miehistön pelastustoimet jo iltapäivällä. Mahdolliset eloonjääneet voitaisiin saada ylös jo illalla, jos olosuhteet ovat suotuisat ja venäläiset antavat ryhmälle tarvittavat toimintaluvat ajoissa.

Barentsinmerellä viikko sitten uponneen ydinsukellusvene Kurskin pelastustoimet ovat jatkuneet tuloksetta. Venäläiset pelastuskapselit ovat tehneet vuorokauden aikana kymmenen epäonnistunutta yritystä kiinnittyäkseen Kurskin kannelle.

Onnettomuuden syynä räjähdykset

Useiden maiden seismologit vahvistivat tänään, että Kurskin uppoamishetkellä on tapahtunut kaksi räjähdystä, joista voimakkaampi vastasi jopa kahtatuhatta tonnia räjähdysainetta. Myös Venäjän pohjoisen laivaston komentaja on myöntänyt räjähdykset ja pitää yhä mahdollisena, että sukellusvene myös törmäsi "suureen, ulkopuoliseen kohteeseen."

Norjalainen sukellusveneisiin perehtynyt ympäristöjärjestö Bellona taas arvioi, että ohjausvirhe on voinut saada Kurskin ajautumaan pohjaan.
Bellona pitää törmäystä toiseen sukellusveneeseen kaikkein mahdottomimpana vaihtoehtona, sillä jos näin olisi käynyt, meren pohjassa makaisi nyt kaksi sukellusvenettä.
(MTV3-STT-Reuters)


.

Lue myös:

    Uusimmat