Putin vierailee Etelä-Afrikassa

Putinin mukana historiallisella vierailulla on satakunta venäläisliikemiestä. Pääosassa ovat maiden taloussuhteet.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on aloittanut historiallisen vierailunsa Etelä-Afrikkaan. Kyseessä on Venäjän johtajan ensimmäinen valtiovierailu maahan ja ylipäätään Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan.

Maailman timantti- ja mineraalikaupan jättiläiset Venäjä ja Etelä-Afrikka huomasivat päämiestensä tapaamisessa, että maiden yhteistyössä erityisesti kaupan saralla riittää vielä kehitettävää.

Putin saapui Kapkaupunkiin suoraan kaksipäiväiseltä vierailulta Kreikasta ja kiiruhti heti keskusteluihin kollegansa Thabo Mbekin kanssa.

- Neuvottelut keskittyivät kauppa- ja talousyhteistyöhön, koska pelkistä viimeaikaisista poliittisista tapahtumista puhuminen olisi ollut täysin riittämätöntä, Putin sanoi neuvottelujen jälkeen.

Neuvottelujen ensimmäisenä konkreettisena tuloksena Venäjä ja Etelä-Afrikka allekirjoittivat vuoteen 2010 ulottuvan sopimuksen ydinpolttoaineen tuomisesta Venäjältä.

Venäjä toimii tänä vuonna teollistuneiden maiden G8-ryhmän puheenjohtajana, joten Putinin on tarkoitus keskustella Etelä-Afrikan johdon kanssa myös laajemmista talouskysymyksistä ja Afrikan ongelmista.

"Yhteistyö vielä vaatimatonta"

Putinin mukana Venäjältä saapui suuri, yli satahenkinen talousvaltuuskunta. Putin kiisti kuitenkin, että Venäjä olisi kertaheitolla kyllästämässä Etelä-Afrikan markkinat:

- On absurdia puhua jostakin "invaasiosta". Meidän talousyhteistyömme on vielä hyvin vaatimattomalla tasolla, Putin toppuutteli.

Venäjän kaupan arvo sen johtavien eurooppalaisten kauppakumppanien kanssa vuositasolla on noin 6-7 miljardia dollaria, kun Etelä-Afrikan kanssa käytävä kauppa yltää hädin tuskin 200 miljoonaan dollariin vuodessa.

Putinin on määrä vierailla myös Robben Islandilla, missä Mbekin edeltäjä Nelson Mandela vietti 18 vuotta vankilassa apartheidin aikana. Neuvostoliitto tuki aikanaan aktiivisesti taistelua Etelä-Afrikan rotusortopolitiikkaa vastaan.

Monet Etelä-Afrikan johtajista, myös presidentti Mbeki, ovat saaneet sotilaskoulutuksensa Neuvostoliitossa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-Itar-Tass)

Lue myös:

    Uusimmat