Mainos

Putin vapautti Gazpromin osakekaupan

Gazpromin omistusrajoitusten purkamiselle avautui mahdollisuus, kun Venäjän valtio nosti aiemmin tänä vuonna omistusosuutensa yhtiöstä yli 50 prosenttiin aiemmasta 39 prosentista.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut asiakirjat, jotka mahdollistavat kaasujätti Gazpromin osakkeiden myynnin ulkomaisille omistajille. Gazprom on näin askeleen lähempänä asemaa muiden pörssinoteerattujen energiayhtiöiden kirkkaimmassa kärkijoukossa.

Putinin allekirjoituksen jälkeen Gazpromin odotetaan anovan pörssilistausta maailman suurimmissa pörsseissä. Tähän mennessä Gazpromin osakkeiden kauppa on rajoitettu neljään pörssiin, joihin lukeutuu Moskovan pörssi. Ulkomaisen omistuksen määrä on rajoitettu 20 prosenttiin.

Gazpromin hallituksen puheenjohtajan ja Venäjän varapääministerin Dmitri Medvedevin mukaan Gazpromin omistusrajoitusten poistaminen on avainasia Venäjän osakemarkkinoiden kehitykselle.

- Meillä ei ole enää osakkeita, joita kierrätetään erityisten ja kummallisten säännösten nojalla, hän sanoi Venäjän televisiossa.

Gazpromin omistusrajoitusten purkamiselle avautui mahdollisuus, kun Venäjän valtio nosti aiemmin tänä vuonna omistusosuutensa yhtiöstä yli 50 prosenttiin aiemmasta 39 prosentista. Kun valtio sai enemmistön yhtiöstä, se ilmoitti 49 prosentin omistusosuuden olevan vapaasti kaupattavissa.

Omistusrajoitukset johtuivat siitä, että venäläiset pelkäsivät 1990-luvulla maan öljy- ja kaasuvarojen luisuvan ulkomaiseen omistukseen.

Venäjän parlamentin molemmat kamarit äänestivät rajoitusten purkamisten puolesta jo aiemmin tänä vuonna.

Medvedev arvioi Gazpromin pörssiarvon nousevan selvästi nykyisestä 134 miljardista eurosta. Jo nykyinen lukema on lähes puolet maailman arvokkaimpien yhtiöiden ExxonMobilin ja General Electricin pörssiarvosta.

Sibneft-kauppa päätökseen

Gazprom kertoo tänään myös päättäneensä öljy-yhtiö Sibneftin oston. Gazprom miehitti seitsemän Sibneftin yhdeksästä hallituspaikasta.

Gazprom osti Sibneftin miljardööri Roman Abramovitshilta 11 miljardilla eurolla. Abramovitsh tunnetaan parhaiten lontoolaisen jalkapalloseura Chelsean omistajana.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.