Mainos

Putin: Tshetsheenikapinalliset metroiskun takana

Eilen pahimmassa aamuruuhkassa Moskovan metrossa tapahtunut räjähdys surmasi 39 ihmistä. Venäjän viranomaiset pitivät räjähdystä terrori-iskuna.

Loukkaantunut liukuportaissa

Venäjän presidentti Vladimir Putin syyttää Moskovassa metroon tehdystä terrori-iskusta tshetsheenikapinallisia. Putin sanoo tapahtuneen liittyvän reilun kuukauden päästä järjestettäviin presidentinvaaleihin.

Maanpaossa olevan tshetsheenijohtaja Aslan Mashadov on kiistänyt, että hänen ryhmänsä olisi millään tavalla yhteydessä iskuun.

Ainakin 39 ihmistä kuoli ja yli 100 haavoittui metrossa varhain eilen sattuneessa räjähdyksessä.

Räjähdys sattui metrovaunussa pahimman aamuruuhkan aikaan kahden metroaseman välillä Moskovan kaakkoisosassa noin kello 7.40 Suomen aikaa.

Kiitosta viranomaisille

Venäjän varasisäministeri Aleksandr Tshekalin on kiittänyt metroturman hoitoon osallistuneita poliiseja. Tutkimuslautakuntaa johtavan Tshekalinin mukaan ripeä toiminta räjähdyspaikalla pelasti monen ihmisen hengen.

Sisäministeriö määräsi pian turman jälkeen vartiointia lisättävän kaikissa niissä seitsemässä venäläiskaupungissa, joissa on metroverkosto.

Moskovan pommi-isku 06.02.04, Moskovan metrokartta

Metrojuna oli kulkenut noin 300 metriä Paveletskin asemalta kaakkoon, kun toisen vaunun ensimmäisen oven luona tapahtui voimakas räjähdys. Sitä seurasi tulipalo.

- Mitään paniikkia ei syntynyt, kertoi onnettomuusvaunun kuljettaja Vladimir Gorebov venäläiselle RTR-televisioasemalle.

Monet pelastuneista valittivat kuitenkin, ettei vaunujen ovia saatu pitkään aikaan auki.

Paveletskajan ja Avtozavodskajan metroasemat eristettiin, ja poliisi auttoi metrosta ulos yli 700 matkustajaa.

Kuin räjähtänyt tynnyri

Moskovan pommi-isku 06.02.04, Avtozovodskajan metroasema ja ambulanssit

Moskovan poliisin tiedottajan mukaan pommin oli räjäyttänyt todennäköisesti "kamikazeterroristi". Pommissa oli kilon verran trotyylia. Myöhemmin kerrottiin, että metron turvakamerajärjestelmä olisi tunnistanut henkilön, jonka uskottiin olevan iskun tekijä.

- Vaunu oli kuin räjähtänyt tynnyri, kertoi onnettomuusalueen kansanedustaja Valeri Draganov, joka kävi metrotunnelissa noin tunnin kuluttua räjähdyksestä.

- Metallinkappaleita oli iskeytynyt metrotunnelin seinään ja ikkunat olivat rikkoutuneet kaikissa vaunuissa. Kun tulimme onnettomuuspaikalle, tulipalo oli jo sammunut, mutta ilmassa oli vielä savua ja palaneiden ruumiiden käryä, Draganov kertoi.

Tuhoisia iskuja ennenkin Moskovassa


Venäjän metroissa ei ole lähes kymmeneen vuoteen tehty terrori-iskuja, mutta niitä on pelätty koko ajan. Miliisit tarkastavat usein henkilöpapereiden lisäksi myös ihmisten matkatavaroita. Metro on Moskovassa hyvin vartioitu laitos. Jokaisella metroasemalla on miliisin toimisto ja vähintään yksi päivystävä miliisi. Myös kameravalvonta on ollut jo pitkään käytössä.

Moskovassa on tehty 2000-luvulla myös kolme muuta tuhoisaa pommi-iskua.

- Elokuu 2000: 13 kuoli, 130 haavoittui. Elokuussa 2000 kolmetoista ihmistä kuoli ja 130 haavoittui, kun pommi räjähti paikallisen torin lähettyvillä.

- Heinäkuu 2003: 14 kuoli, yli 10 haavoittui. Viime heinäkuussa 14 ihmistä sai surmansa ja toistakymmentä haavoittui rock-festivaaleilla tehdyissä itsemurhaiskuissa.

- Joulukuu 2003: 5 kuoli, 14 haavoittui. Itsemurhaiskusta oli kyse myös joulukuussa, kun Venäjän parlamentin lähellä räjähtänyt pommi tappoi 5 ja haavoitti 14:ää.

(MTV3-Itar-Tass-Interfax-AFP)

Loukkaantunut ambulanssiin

Räjähdyksessä loukkaantunut mies kertoi nähneensä räjähdyshetkellä vain leimahduksen ja paljon savua. Omin avuin metrosta ulos päässyt mies arveli voimakkaan räjähdyksen tapahtuneen metrojunan toisessa vaunussa.
(Kymmenen uutiset 06.02.2004)

(Seitsemän uutiset 06.02.2004)

(APTN 06.02.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.