Putin tapasi Lukashenkan Moskovassa, ja luvassa oli odotettu puhe: Näin Nato-hakemuksesta lausuttiin

Putin ei näe ongelmaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydessä 1:53
Putin ei näe ongelmaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydessä

Venäjän ja Valko-Venäjän presidentit Vladimir Putin ja Aljaksandr Lukashenka tapasivat tänään Moskovassa kollektiivisen turvallisuuden sopimusjärjestön kokouksessa. Heiltä odotettiin lausuntoa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen.

Valko-Venäjän presidentinkanslian mukaan tapaamisessa keskustellaan ajankohtaisesta turvallisuustilanteesta alueella ja koko maailmassa, sekä maiden yhteisestä vastauksesta “ilmaantuneisiin haasteisiin ja uhkiin”. Lännessä tämän on tulkittu tarkoittavan muun muassa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Vladimir Putinin puheen ajankohdasta ei ollut tarkkaa tietoa. Näin presidentti otti Nato-asioihin kantaa:

"Jäsenyys on virhe"

Venäjän apulaisulkoministeri Sergei Rjabkov sanoi tänään venäläiselle uutistoimistolle Interfaxille, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys on virhe ja sillä on kauaskantoisia seurauksia. Hänen mukaansa koko maailman turvallisuustilanne muuttuu radikaalisti maiden Nato-jäsenyyden takia.

Rjabkov sanoi myös, että Suomella ja Ruotsilla ei tule olla “harhakuvitelmia” siitä, että Venäjä jättäisi maiden jäsenyyden sotilasliitossa huomiotta.

Valko-Venäjän presidentinkanslian mukaan tapaamisessa keskustellaan myös toimista, joilla voidaan korvata talouspakotteista pahoin kärsinyttä tuontia Venäjälle ja Valko-Venäjälle.

Kokouksessa julistetaan myös kollektiivisen turvallisuuden sopimusjärjestön 20 vuotta sitten tapahtunutta perustamista ja sen pohjana olevan asiakirjan 30 vuotta sitten tapahtunutta allekirjoittamista. Tasavuosia on juhlistettu julistekampanjoin jäsenmaiden suurissa kaupungeissa. 

Järjestöön kuuluu joukko entisiä neuvostotasavaltoja: Armenia, Valko-Venäjä, Kazakstan, Kirgisia, Venäjä ja Tadzhikistan.

Lähteet: Tass, Reuters

Lue myös:

    Uusimmat