Niinistö sanoi Putinille Suomen päättävän Natoon hakemisesta lähipäivinä: "Keskustelu oli suora"

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan Suomi tekisi virheen luopuessaan sotilaallisesta puolueettomuudestaan, koska mitään uhkia Suomen turvallisuudelle ei ole olemassa.

Kremlin tiedotteen mukaan Vladimir Putinin ja presidentti Sauli Niinistön tämänpäiväisessä puhelussa käytiin avointa mielipiteenvaihtoa Suomen aikeista jättää jäsenyyshakemus sotilasliitto Natoon.

Kremlin mukaan Putin kertoi Niinistölle, että Suomen jäsenyyshakemus Natoon saattaisi vaikuttaa kielteisesti Venäjän ja Suomen suhteisiin.

Niinistö kertoi Suomen hakevan Naton jäsenyyttä

Presidentin kanslia puolestaan kertoi aiemmin omassa tiedotteessaan Niinistön kertoneen puhelimessa Putinille, että Suomi hakee Nato-jäsenyyttä lähipäivinä.

Niinistö sanoi myös, että Venäjän viime vuonna loppuvuodesta esittämät vaatimukset Natoon liittymisen estämisestä sekä Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan tämän vuoden helmikuussa ovat muuttaneet Suomen turvallisuusympäristön perusteellisesti.

– Keskustelu oli suora ja selväpiirteinen ja se käytiin vailla kärjistyksiä. Jännitteiden välttämistä pidettiin tärkeänä, Niinistö sanoo tiedotteessa.

"Jokainen itsenäinen kansakunta maksimoi oman turvallisuutensa"

Niinistö toteaa sanoneensa presidentti Putinille jo heidän ensitapaamisessaan vuonna 2012, että jokainen itsenäinen kansakunta maksimoi oman turvallisuutensa. Tästä on hänen mukaansa kyse myös nyt.

– Liittymällä Naton jäseneksi Suomi vahvistaa omaa turvallisuuttaan ja ottaa vastuunsa. Se ei ole keneltäkään pois. Suomi haluaa jatkossakin hoitaa rajanaapuruuden tuottamat käytännön kysymykset asiallisesti ja ammattimaisesti, tiedotteessa kirjoitetaan.

Keskustelua myös Ukrainasta

Presidentit keskustelivat myös tilanteesta Ukrainassa.

Presidentti Niinistö kertoo toistaneensa syvän huolensa Venäjän Ukrainassa käymän sodan aiheuttamista inhimillisistä kärsimyksistä.

Tiedotteen mukaan hän korosti rauhan välttämättömyyttä ja välitti myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin aiemmin samalla viikolla esittämät viestit siviilien evakuoinnin turvaamisesta.

Kremlin mukaan Putin jakoi näkemyksensä Venäjän ja Ukrainan edustajien välisen neuvotteluprosessin tilasta. Putinin mukaan Kiova on käytännössä keskeyttänyt neuvotteluprosessin, eikä osoita kiinnostusta vakavaan ja rakentavaan dialogiin.

Puhelu käytiin Suomen aloitteesta.

Presidentti Niinistö ja pääministeri Marin kannattavat Nato-jäsenyyttä – katso analyysi 21:19
Presidentti Niinistö ja pääministeri Marin kannattavat Nato-jäsenyyttä – katso analyysi.

Lue myös:

    Uusimmat