Venäjä ja Valko-Venäjä järjestävät kevättalvella yhteisen sotaharjoituksen – Putin ja Lukashenka tapasivat Pietarissa

Putin haluaa keskustella Bidenin kanssa – ilmoitus tuli pian Putinin ja Lukashenkan kohtaamisen jälkeen 2:22
Putin haluaa keskustella Bidenin kanssa – ilmoitus tuli pian Putinin ja Lukashenkan kohtaamisen jälkeen.

Valko-Venäjä ja Venäjä aikovat järjestää yhteisen sotaharjoituksen Valko-Venäjän maaperällä helmi- tai maaliskuussa. 

Asiasta kertoi Venäjän presidentti Vladimir Putin sen jälkeen, kun hän oli tavannut Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukashenkan Pietarissa.

Sotaharjoituksesta ilmoitettiin tilanteessa, jossa molempien maiden välit länsimaihin ovat kiristyneet.

Putinin ja Lukashenkan asialistalla oli tänään maiden välinen yhteistyö varsinkin puolustuksen saralla.

Valko-Venäjän puolustusministeriön mukaan maiden asevoimien hävittäjät lensivät tänään yhteisen partiointilennon Valko-Venäjän raja-alueella. Tarkemmin aluetta ei ole kerrottu.

Valko-Venäjällä on useiden EU-maiden lisäksi yhteistä rajaa Ukrainan kanssa. Ukrainan mukaan Venäjä on keskittänyt joukkojaan maiden välisen rajan läheisyyteen ja saattaa valmistella hyökkäystä. Venäjä kiistää hyökkäyksen valmistelun. 

– Alue on meidän ja meillä on oikeus liikutella joukkoja, sijoittaa niitä ja harjoitella sotilaallisesti. Se on meidän oikeutemme eikä meidän tarvitse raportoida siitä kenellekään, Venäjän varalähettiläs Dmitri Poljanski kommentoi eilen YK:ssa.

Poljanski toisti myös presidentti Putinin esittämät vaatimukset Natolle. Venäjä vaatii muun muassa Naton laajenemisen lopettamista.

– Natoa on vaikea kutsua puolustusliitoksi, koska sen tarkoitus oli olla Varsovan liiton vastavoima. Kun Varsovan liitto lakkautettiin, ei Natonkaan olemassaolo ole enää loogista, Poljanski sanoi.

Sotilasliitto Nato perustettiin vuonna 1949, Neuvostoliiton ja Itä-Euroopan kommunistimaiden muodostama Varsovan liitto vasta kuusi vuotta myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat