Putin ruuvasi retoriikkaansa absurdimpaan suuntaan ja puhui ydinaseista – "Kuka haluaa katsoa, että tämä on bluffi?"

Tutkija pitää Putinin puheita huolestuttavana –"Kuka haluaa katsoa, onko tämä bluffi" 2:55

Putinin retoriikka sai tänään liikekannallepanosta kertovassa puheessa vielä ennen kuultua absurdimpia sävyjä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin väitti lännen kiristävän Venäjää ydinaseilla.

–  Niiden, jotka uhkaavat meitä ydinaseilla, tulee huomata, että tilanne voi kääntyä nopeasti heitä vastaan, Putin muotoili.

–  Minä en bluffaa, hän lisäsi painokkaasti.

Tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg Helsingin yliopistosta pohtii Kymmenen uutisten haastattelussa, että Putinin viesti oli tänään erilainen, kun hän puhui ydinaseista.

– Putin on korostanut aiemmin selvästi, että ydinaseet ovat viimeinen keino ja koskevat Venäjän olemassaoloa.

– Hän maalasi pateettisen kuvan lännestä, joka kiristääkin Venäjää ydinaseella eikä toisin päin. Ja että länsi olisi jo vuosikymmenien ajan suunnitellut Venäjän hajottamista. Tämä on tietysti huolestuttavaa, että mennään näin absurdiin kuvaan siitä, mitä itseasiassa on tapahtunut.

Forsberg pohtii, miksi Putin toimii näin.

– Jos uhkailemalla saadaan tavoitteita läpi, tottakai se on silloin tuloksekasta. Kuka haluaa katsoa, että onko tämä bluffi? Ilmeisesti Ukraina ei ainakaan usko, että tässä on mitään todenperäistä ja he aikovat katsoa tämän kortin, mutta onhan tämä huolestuttavaa.

Forsberg kiinnitti huomionsa Putinin puheissa siihen, että uhkailun lomassa sodan tavoitteita pienennettiin.

– Onkin kyse vain Donbassista. Eikä enää koko Ukrainasta. Puheet ovat hieman ristiriitaisia, mutta ehkä tämä on pyrkimys päästä sodasta irti, niin että Venäjä voisi pitää alueet, jotka sillä nyt on hallussa. Venäjä selvästi pelkää, että kun ote on Ukrainalla, Venäjä menettää ne alueet, jotka se on aiemmin sotimisella itselleen saanut.

Lue myös:

    Uusimmat