Puola toimittaa Leopard 2 -panssarivaunujaan Ukrainaan lähiviikkoina – MTV seurasi sotaa 21.2.

Putin lausui yhden vaarallisen lauseen – toimittaja kertoo, mitä se tarkoittaa 2:14
Video: Putinin pitkästä puheesta erottui yksi pelottava lause

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 21.2.2023.

  • Joe Biden teki yllätysvierailun Kiovaan maanantaina
  • WSJ: Kiinan Xi Jinping valmistautuu vierailemaan Moskovassa 
  • Ukrainan ulkoministerin mukaan Bidenin vierailu osoittaa sen, että kukaan ei pelkään Venäjää
  • Biden lupasi Ukrainalle lisää tukea 500 miljoonan euron arvosta
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.27: Puola toimittaa 14 Leopard 2 -panssarivaunua Ukrainaan lähiviikkoina

Puolan ulkoministeriö ilmoitti tänään, että Puola toimittaa 14 Leopard 2 -panssarivaunua Ukrainalle seuraavien kahden tai kolmen viikon aikana, uutisoi CNN.

Ulkoministeriö tiedotti myös, että Puola tukee hävittäjien toimittamista Ukrainalle, mutta odottaa kuitenkin Nato-maiden yhteistä linjausta asiasta. 

23.03: Asiantuntija analysoi Putinin puhetta

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro perkasi MTV Uutiset Livessä presidentti Vladimir Putinin tiistaina pitämän Kansakunnan tila -puhetta.

Sota Ukrainassa, ydinaseet ja talouden tila – mitä Putinin puheesta jäi käteen, Markku Kangaspuro? 14:14
Kangaspuro analysoi yhdessä MTV Uutisten toimittaja Leo Jaakkosen kanssa Putinin puheen aihe aiheelta ja pala palalta.

21.31: Venäjä sanoo noudattavansa Uusi Start -sopimuksen määräämiä rajoituksia sen loppuun asti

Venäjä ilmoitti tiistaina noudattavansa sen ja Yhdysvaltojen välisen Uusi Start -ydinasevalvontasopimuksen asettamia rajoituksia, vaikka presidentti Vladimir Putin ilmoitti päivällä pitämässään puheessa Venäjän keskeyttävän osallistumisensa sopimukseen.

– Venäjä aikoo noudattaa vastuullista lähestymistapaa ja noudattaa edelleen tiukasti sen (sopimuksen) määräämiä strategisten hyökkäysaseiden määrällisiä rajoituksia sopimuksen elinkaaren aikana, Venäjän ulkoministeriön lausunnossa sanotaan.

Uusi Start on ollut ainoa voimassa oleva kahdenvälinen asesopimus Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä. Sitä oli jatkettu vuoden 2026 alkuun saakka. (STT)

Lue lisää täältä.

20.05: Italian pääministeri: Hävittäjien toimittaminen Ukrainaan "ei ole pöydällä"

Hävittäjäkoneiden toimittaminen Ukrainaan "ei ole pöydällä", sanoi Italian pääministeri Giorgia Meloni tiistaina keskusteltuaan Kiovassa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Melonin mukaan Italia harkitsee lähettävänsä Ukrainaan lisää ilmapuolustusjärjestelmiä SAMP/T-ohjusjärjestelmien lisäksi.

19.48: Biden: Kiova seisoo vahvana, ylpeänä ja vapaana

Kiova seisoo vahvana, ylpeänä ja vapaana, sanoi Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhuessaan Puolan pääkaupungissa Varsovassa.

Biden saapui Puolaan eilen tehtyään yllätysvierailun Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan, jossa hän tapasi presidentti Volodymyr Zelenskyin.

Biden sanoi Vladimir Putinin uskoneen sotilasliitto Naton murtuvan, mutta sen sijaan sotilasliitto laajenikin Suomen ja Ruotsin hakemuksilla. Länsi ei kuitenkaan Bidenin mukaan ole hyökkäämässä Venäjää vastaan.

Lisäksi presidentti kiitti puheessaan Puolaa ja sen kansalaisia heidän ukrainalaisille antamastaan avusta.

17.10: WSJ: Kiinan Xi Jinping valmistautuu vierailemaan Moskovassa

Wall Street Journalin tietojen mukaan Kiinan presidentti Xi Jinping valmistautuu vierailemaan Moskovassa lähikuukausina. Lehden mukaan Xi tulisi osallistumaan huippukokoukseen yhdessä Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi eilen saksalaisen Die Welt -lehden haastattelussa, että jos Kiina tukee Venäjää sen sotatoimissa, voidaan Ukrainan sotaa käytännössä nimittää kolmanneksi maailmansodaksi. 

16.20: Ukraina: Useita kuolleita Venäjän tekemissä iskuissa Hersonin kaupungissa

Ainakin viisi ihmistä on kuollut Venäjän tekemissä iskuissa Etelä-Ukrainassa Hersonin kaupungissa, kertoi Hersonin kaupunginvaltuusto. Lisäksi 16 ihmisen kerrottiin haavoittuneen iskuissa.

Ukrainan armeija kertoi aiemmin Facebookissa, että iskuissa kuoli noin kuusi ihmistä.

Uutistoimisto AFP:n toimittajat kertoivat nähneensä muovilla tai foliohuovilla peitettyjä ruumiita kaupungin kaduilla lähellä bussipysäkkiä ja supermarkettia.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syytti Venäjää siviilien tappamisesta Hersonissa ja sanoi Venäjän armeijan tulittaneen voimakkaasti kaupunkia. Presidentin mukaan iskut osuivat muun muassa asuinalueille, korkeaan rakennukseen ja julkisen liikenteen pysäkille.

15.02: Italian pääministeri vierailulla Kiovassa

Heti Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin vanavedessä Ukrainaan on saapunut vierailulle Italian pääministeri Giorgia Meloni. Meloni saapui pääkaupunki Kiovaan tiistaina aamupäivällä, kertoi Melonin tiedottaja.

Italian pääministerin odotetaan käyvän neuvotteluja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Meloni on toistuvasti ilmaissut halunsa vierailla Ukrainassa osoittaakseen hallituksensa tuen Ukrainalle Venäjän suurhyökkäyksen alettua lähes vuosi sitten.

14.46: Venäjä vaatii USA:ta ja Natoa vetämään Ukrainasta "sotilaansa ja kalustonsa"

Venäjä vaatii Yhdysvaltoja vetämään Ukrainasta "sotilaansa ja kalustonsa". Venäjän ulkoministeriö jätti vaatimuksen tiistaina kirjeessä Yhdysvaltain Moskovan-suurlähettiläälle Lynne Tracylle, joka oli kutsuttu ministeriöön.

Vaatimus koskee Venäjän mukaan samalla sotilasliitto Naton sotilaita ja sotakalustoa. Käytännössä Venäjän on katsottu viittaavan lännen Ukrainalle antamaan aseistukseen.

Venäjän ulkoministeriön mukaan tilanteen lieventämiseksi Yhdysvaltain ja Naton tulisi ylipäänsä lopettaa Venäjän vastainen toiminta.

14.40: Guardian: Ukrainan sodassa kuollut tai haavoittunut YK:n mukaan 19 000 siviiliä

Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen aikana Ukrainassa on kuollut tai haavoittunut yhteensä jo ainakin 19  000 siviiliä. Tietoon tulleen uhrien määrän on julkistanut YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto (OHCHR), uutisoi Guardian tiistaina.

YK:n tietojen mukaan vuoden aikana on Ukrainassa menettänyt sodan takia henkensä noin 7  200 siviiliä ja yli 11  700 on haavoittunut tai loukkaantunut.

OHCHR kuitenkin arvioi, että siviiliuhrien todellinen määrä on korkeampi kuin tietoon tulleet luvut.

Suurin osa kirjatuista siviiliuhreista on kuollut tai haavoittunut räjähdysaseiden käytön seurauksena. Esimerkiksi raskaan tykistön ammusten ja ohjusten räjähdykset vaikuttavat isolla säteellä.

OHCHR:n tiedot koskevat tilannetta Venäjän hyökkäyksen alusta 12. helmikuuta mennessä.

14.24: Naton Stoltenberg: Putin teki selväksi, että hän on valmistautumassa uuteen sotaan

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Putin teki tänään pitämässään puheessaan selväksi, että hän on valmistautumassa uuteen sotaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Putin sanoi kansakunnan tilaa käsittelevässä puheessaan myös, että Venäjä keskeyttää osallistumisensa Yhdysvaltojen ja Venäjän väliseen Uusi Start -ydinasevalvontasopimukseen

Putinin mukaan kyse ei ole sopimuksesta vetäytymisestä, vaan sen keskeyttämisestä.

Stoltenberg kehottaa Venäjää harkitsemaan päätöstä uudelleen.

Kukaan ei hyökkää Venäjää vastaan, vaan Venäjä itse on hyökkääjä, Stoltenberg sanoi.

Stoltenbergin mukaan Putin jatkaa sodan kärjistämistä ja Ukrainan tukemista on lisättävä ja asetoimituksia koskevat lupaukset on täytettävä kiireellisesti.

– Putin ei saa voittaa. Se olisi vaarallista omalle turvallisuudellemme ja koko maailmalle, sanoi Stoltenberg.

12.59: Putinin puhe kansakunnalle päättyi

Venäjän presidentti on päättänyt kansakunnan tilaa käsitelleen, lähes kaksituntisen puheensa. Lue tiivistelmä puheesta tästä: Putinin puheessa ydinaseet nousivat useasti esille – "Venäjän olemassaolo on vaarassa"

12.44: USA:n Blinken: Venäjän hyökkäys Ukrainaan "strateginen epäonnistuminen"

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken luonnehtii Venäjän hyökkäystä Ukrainaan "strategiseksi epäonnistumiseksi". Blinken kommentoi Ukrainan sotatilannetta Euroopan-kiertomatkansa päätteeksi Kreikan Ateenassa tänään.

Yhdysvaltain ulkoministerin mukaan vuosi Venäjän suurhyökkäyksen alkamisen jälkeen on selvää, että presidentti Vladimir Putinin sota on ollut strateginen epäonnistuminen kaikin tavoin.

Blinken varoitti, että jos annamme Venäjän hyökkäyksen edetä rankaisematta, avaamme Pandoran lippaan maailman, jossa vallitsee voimakkaamman oikeus.

11.11: Kreml seurasi Bidenin vierailua Kiovassa tarkkaan

Venäjän hallinto Moskovan Kremlissä on reagoinut Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin maanantaiseen vierailuun Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kremlissä ei pidetty Bidenin vierailua millään tavalla erikoisena.

Kremlissä kuitenkin seurattiin vierailua tarkkaan. Myös tapahtumia Puolan puolella aiotaan seurata tarkkaan, Reuters kertoo.

10.58: Kiina: Älkää vierittäkö Ukrainan kriisiä syyksemme

Kiina on syvästi huolissaan sodasta Ukrainassa, sanoo Kiinan ulkoministeri Qin Gang. Hän varoitti tiistaina, että konflikti voi kiihtyä ja jopa riistäytyä hallinnasta.

Qinin mukaan Kiina aikoo tehdä yhteistyötä kansainvälisen yhteisön kanssa muun muassa edistääkseen vuoropuhelua ja etsiäkseen yhteistä turvallisuutta.

Kansainvälistä turvallisuutta käsittelevässä puheessaan Qin myös sanoi, että Kiina kehottaa muita maita lopettamaan Ukrainan kriisin syyn vierittämisen Kiinalle. Yhdysvallat on aiemmin väittänyt, että Kiina saattaa harkita toimittavansa aseita Venäjälle.

10.34: Wagner-pomo: Venäjän armeija syyllistyy maanpetokseen

Venäjän armeijaa Ukrainan sodassa avustavan Wagner-ryhmän johtaja Jevgeni Prigozhin syyttää puolustusministeri Sergei Shoigua sekä Venäjän armeijan johtoa yrityksestä tuhota Wagner. Prigozhinin mukaan Venäjän sotilasjohto ei tarjoa Wagner-ryhmän sotilaille riittävästi ammuksia, joka on Prigozhinin mukaan verrattavissa maanpetokseen.

8.55: Suora lähetys kello 11: Putin pitää Venäjän tilaa käsittelevän puheen

Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää tänään Moskovassa kansakunnan tilaa käsittelevän puheensa. Putinin puhe Venäjän parlamentille alkaa Suomen aikaa aamupäivällä kello 11. MTV Uutiset Live näyttää puheen suorana lähetyksenä ja arvioi sen sisältöä.

Edellisen kerran kansakunnan tilaa käsittelevä puhe kuultiin vuonna 2021, sillä viime vuonna Putin jätti vastaavan puheen pitämättä.

Tasan vuosi sitten Putin piti puheen, jossa hän tunnusti Ukrainaan kuuluvien Luhanskin ja Donetskin separatistialueiden itsenäisyyden. Tämän viikon perjantaina tulee täyteen myös vuosi siitä, kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksensä Ukrainaan.

MTV Uutiset Live Logo LIVE
MTV Uutiset Live näyttää presidentti Putinin puheen suorana lähetyksenä kello 11 ja arvioi sen sisältöä.

8.52: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 760 sotilasta

Ukrainan armeija väittää Venäjän menettäneen viimeisen vuorokauden aikana 760 sotilasta.

Venäjän kärsimiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kymmenen panssarivaunua ja yhdeksän panssariajoneuvoa.

Venäjä ei ole tappiolukujaan juuri kommentoinut, eivätkä kolmannet osapuolet ole niitä vahvistaneet.

Länsiarviot Venäjän kärsimistä henkilöstö- ja kalustotappioista ovat pääosin olleet Ukrainaa jonkin verran maltillisempia, mutta silti samansuuntaisia.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

8.27: Videolla Ukrainan panssarivaunu tulittaa ja pyörii villisti, suomalaismajurilta armoton arvio: "Epäpätevää – ilman koulutusta länsitankit eivät auta"

Ukrainaan kevään mittaan toimitettavien länsivaunujen ja venäläispanssarien välillä on Maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessori Antti Parosen mukaan "tiettyjä laatueroja".

Teknisistä eduista on kuitenkin niukanlaisesti hyötyä, jos niitä ei osata hyödyntää.

Tuore esimerkki ukrainalaisen panssariaseen kyseenalaisesta käytöstä on laajalti levinnyt video, jossa Ukrainan tankki näyttäisi liikkuvan avoimessa maastossa varsin lähellä tienvarsipuustoa, johon se myös liikkeestä ampuu useita laukauksia tykillään.

Voit katsoa kyseisen videon alla olevasta tviitistä. Videota on kommentoinut esimerkiksi Maavoimien esikunnan majuri Mika Mäenpää.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Pakko myöntää, että tämä on epäpätevää tankkien käyttöä. Tarvitaan paljon koulutusta tai muuten länsimaiset taistelupanssarivaunut eivät auta sen enempää kuin T-72-tankitkaan, Mäenpää toteaa.

– Pyörimällä ympäriinsä tankin miehistö paljastaa jatkuvasti heikommin panssaroidut sivu- ja takaosat tulitukselle, Mäenpää jatkaa.

Lue lisää aiheesta täältä.

6.05: Ukrainan ratkaisutaisteluissa voivat olla vastakkain Suomen nykyinen ja entinen panssarivaunu – kysyimme majurilta, miten Leopardin ja T-72:n kohtaamisessa kävisi

Ukrainainalaissotilaat ovat aloittaneet Leopard 2 -käyttökoulutuksen.

Ensimmäisten Leopardien uskotaan sähisevän Ukrainassa maalis-huhtikuussa. Maanantaina Saksan puolustusministeri Boris Pistorius ilmoitti, että ensimmäiset Leopard 1 -tankit "ovat valmiina" touko- tai kesäkuussa.

T-72-vaunuja ja muita t-sarjan tankkeja ei tarvitse odotella. Niitä on jo nyt lukuisia sekä Venäjän että Ukrainan käytössä.

Kuinka Suomelle erittäin tuttujen T-72-vaunujen ja Leopardien yhteenotossa sitten kävisi? Kysyimme tätä Maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessori Antti Paroselta.

– Mikäli ukrainalaismiehistöt pystytään kouluttamaan siten, että he kykenevät hyödyntämään (länsipanssareiden) kaikkia teknisiä nyansseja ja suorituskykyä, ne muodostavat toisen tasoisen joukon kuin vanhempi kalusto, majuri Paronen sanoo.

– (Tankkien suorituskyvyssä) on tietysti muutakin kuin asejärjestelmiin ja teknisiin ominaisuuksiin liittyviä asioita, Paronen jatkaa.

Lue aiheesta lisää täältä.

Leopard-vaunuista ratkaisun avaimet Ukrainalle? MPKK:n Paronen arvioi, miten Venäjä pärjäisi länsipanssareille 3:36
Leopard-vaunuista ratkaisun avaimet Ukrainalle? MPKK:n Paronen arvioi, miten Venäjä pärjäisi länsipanssareille.

5.53: Putin pitää tänään kansakunnan tilaa käsittelevän puheensa

Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää tänään Moskovassa kansakunnan tilaa käsittelevän puheensa. Putinin puhe Venäjän parlamentille alkaa Suomen aikaa aamupäivällä.

Edellisen kerran kansakunnan tilaa käsittelevä puhe kuultiin vuonna 2021, sillä viime vuonna Putin jätti vastaavan puheen pitämättä.

Tasan vuosi sitten Putin piti puheen, jossa hän tunnusti Ukrainaan kuuluvien Luhanskin ja Donetskin separatistialueiden itsenäisyyden. Tällä viikolla tulee täyteen myös vuosi siitä, kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksensä Ukrainaan. (STT)

Lue aiheesta lisää täältä.

Venäjän hyökkäysodan alkamisesta on pian vuosi – millainen vaikutus sillä on Putinin arvovallalle? 17:41
Venäjän hyökkäysodan alkamisesta on pian vuosi – millainen vaikutus sillä on Putinin arvovallalle?

5.40: Biden jatkaa vierailuaan Puolassa ennakkoon vaietun Ukrainan-visiittinsä jälkimainingeissa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden jatkaa tänään vierailuaan Puolassa tehtyään eilen yllätysvisiitin Ukrainaan.

Bidenin virallisen matkasuunnitelman mukaan hänen oli määrä vierailla ainoastaan Puolassa ja tavata maan presidentti Andrzej Duda. Vierailusta Kiovaan ei ollut ilmoitettu aiemmin turvallisuussyistä.

Eilen illalla Bidenin kerrottiin palanneen Ukrainasta Puolaan junalla, minkä jälkeen hän lensi vielä myöhään illalla maan pääkaupunkiin Varsovaan.

Varsovassa hänen on määrä pitää tänään puhe vain tunteja sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin on pitänyt Moskovassa oman kansakunnan tilaa käsittelevän puheensa. (STT)

Lue aiheesta lisää täältä.

MTV Ukrainassa: Miten merkittävä tuen osoitus Bidenin visiitti Ukrainalle on? 2:14
MTV Ukrainassa: Miten merkittävä tuen osoitus Bidenin visiitti Ukrainalle on?

5.33: Kiina syvästi huolissaan sodasta Ukrainassa

Kiina on syvästi huolissaan sodasta Ukrainassa, sanoo Kiinan ulkoministeri Qin Gang, joka kuvailee konfliktin kiihtyvän ja jopa riistäytyvän hallinnasta.

Qinin mukaan Kiina aikoo tehdä yhteistyötä kansainvälisen yhteisön kanssa muun muassa edistääkseen vuoropuhelua ja etsiäkseen yhteistä turvallisuutta.

Kansainvälistä turvallisuutta käsittelevässä puheessaan hän myös sanoo, että Kiina kehottaa asianomaisia maita lopettamaan syyn vierittämisen Kiinalle.

Yhdysvallat on aiemmin väittänyt, että Kiina saattaa harkita toimittavansa aseita Venäjälle. (STT)

20.25: Ukraina voi päätyä pahaan paikkaan, jos ammuksia ei löydy nopeasti

Ukrainan ammustilanne on huono ja voi pahimmillaan viedä maan yhä pahempiin vaikeuksiin puolustussodassa. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Josep Borrell toisti EU-maiden ulkoministerien kokouksessa aiemmin esittämänsä arvion, että ammuksia pitäisi nyt saada Ukrainaan hyvin nopeasti.

Haavisto kertoi Suomen tukevan Viron esittämää ehdotusta ammusten yhteishankinnoista. Kyse olisi ilmeisesti samasta logiikasta, jolla koronavirusrokotteita haalittiin aikoinaan yhteisesti Eurooppaan.

– Voisi olla yhteisiä tilauksia. Voitaisi saada puolustusvälineteollisuus toimimaan nopeammin, Haavisto sanoi.

Borrell oli myös Haaviston mukaan nostanut esiin, että Euroopan puolustusvirastolla (EDA) olisi keskeinen rooli asian koordinaatiossa. Seuraavaksi asiaa edistänevät Borrell ja EU-komissio.

Yksi ongelma on se, että ammusten tuottaminen on tällä hetkellä liian alavireistä verrattuna kysyntään. Ammuspula sentään vaivaa sekä hyökkääjää että puolustajaa. 

19.44: Oppositiojohtaja Navalnyi: Putin tuhoaa tulevaisuutemme

The Guardianin mukaan vangittu Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi sanoo, että Venäjän presidentti Vladimir Putin "tuhoaa tulevaisuutemme" vain, jotta Venäjä näyttää kartalla suuremmalta.

Navalnyi sanoi Twitter-tilillään, jota ylläpitävät hänen avustajansa ja kannattajansa, että Venäjä on saavuttanut "pohjan" ja, että venäläisjoukot ovat syyllistyneet sotarikoksiin Ukrainassa.

– Kymmeniä tuhansia viattomia ukrainalaisia on murhattu. Miljoonat ovat joutuneet kokemaan kärsimystä ja tuskaa, Navalnyi kirjoittaa 15-osaisessa tviitissään.

17.38: Ukrainan suurlähetystö pyytänyt Suomen kuntia osoittamaan tukeaan Ukrainalle sodan vuosipäivänä

Ukrainan Suomen-suurlähetystö on pyytänyt Suomen kuntia osoittamaan julkisesti tukeaan Ukrainalle Venäjän hyökkäyksen alkamisen vuosipäivänä.

Kuntaliitto on välittänyt Suomen kunnille Ukrainan suurlähetystön toiveen, jossa kuntia pyydetään perjantaina esimerkiksi liputtamaan Ukrainan lipulla merkittävien rakennusten pihapiirissä, valaisemaan rakennuksia tai maamerkkejä Ukrainan lipun värein tai järjestämään hiljaisen hetken aamuyhdeksältä.

Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tulee helmikuun 24. päivänä eli perjantaina kuluneeksi vuosi. (STT)

Lue lisää maanantain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat