Mainos

Putin perustelee järjestöjen valvontaa vakoiluskandaalilla

Putin viittaa Venäjän television tietoihin, jonka mukaan brittidiplomaatit olisivat syyllistyneet vakoiluun ja vakoojat olisivat myös rahoittaneet lainvastaisesti venäläisiä kansalaisjärjestöjä.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mielestä tuoreen vakoilupaljastuksen pitäisi tehdä ymmärrettäväksi se, miksi maan kansalaisjärjestöjen valvontaa kiristettiin kiistellyn lakimuutoksen turvin.

Hän viittasi tänään kannanotossaan Venäjän television tietoihin, jonka mukaan brittidiplomaatit olisivat syyllistyneet vakoiluun ja vakoojat olisivat myös rahoittaneet lainvastaisesti venäläisiä kansalaisjärjestöjä. Turvallisuuspalvelu FSB on vahvistanut vakoiluväitteet.

Putin piti "valitettavana" salaisten palvelujen yrityksiä työskennellä kansalaisjärjestöjen kanssa ja rahoittaa niitä.

- Oletan monen ymmärtävän nyt, miksi Venäjä on hyväksynyt lain kansalaisjärjestöjen toiminnan sääntelystä, Putin sanoi Venäjän televisiossa.

Moni venäläinen kansalaisjärjestö ja kansainvälinen taho on puolestaan tuominnut uuden järjestölain yritykseksi kaventaa demokratiaa.

Putinin mukaan Venäjä ei ole päättänyt, karkotetaanko vakoilusta syytetyt diplomaatit.

- Jos nämä vakoojat karkotetaan, muita lähetetään. Ehkä (muut) ovat ovelampia ja meidän on vaikea löytää heitä, hän sanoi. Putin työskenteli itse aikanaan Neuvostoliiton turvallisuuspalvelussa KGB:ssä.

Myös Venäjän duuma tuomitsee sen, että ulkomaiset vakoojat rahoittavat Venäjällä toimivia "painostusjärjestöjä". Se heikentää luottamusta kansalaisjärjestöihin tärkeänä kansalaisyhteiskunnan osana, parlamentin alahuone totesi lausunnossaan.

Venäjän televisio esitti toissapäiväisessä ohjelmassaan vakoiluväitteen tueksi kuvanauhakatkelmaa, jonka sanottiin esittävän vakoiluun syyllistynyttä brittidiplomaattia noutamassa vakoilulaitteella varustettua "valekiveä".

Britannia on kiistänyt laittomuudet kansalaisjärjestöjen tukemisessa Venäjällä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.