Putin on valehtelija ja pettänyt venäläiset, sanovat sotilaiden läheiset

Venäläinen Maria vaatii miestään pois rintamalta: "Tästä puhuminen ei enää pelota" 2:43
Venäläinen Maria vaatii miestään pois rintamalta: "Tästä puhuminen ei enää pelota"

Ukrainan sotaan osallistuvien miesten vaimot ja äidit ovat kutsuneet presidentti Vladimir Putinia valehtelijaksi ja aloittaneet kampanjan saadakseen puolisonsa ja poikansa rintamalta kotiin, kirjoittaa brittilehti Telegraph.

Put Domoi -liikkeellä eli vapaasti käännettynä Tie kotiin -liikkeellä on Venäjällä jäseniä 29 kaupungissa. Ryhmä perustettiin kolme kuukautta sitten ja se julkaisi marraskuussa lausunnon, jossa syytetään Kremliä petturiksi.

Naisten mukaan heille luvattiin, että liikekannallepanon myötä rintamalle lähetetyt miehet palaisivat kotiin muutamassa kuukaudessa. Venäjä aloitti liikekannallepanon syyskuussa 2022.

Todellisuus on ollut toinen. Osa sotilaista on taistellut rintamalla yli vuoden, eivätkä he ole saaneet edes lomia, saati sitten päässeet pysyvästä pois rintamalta.

– Presidentti julisti vuoden 2024 perheen vuodeksi. Se on ironista, koska vaimot vaikeroivat ilman puolisoitaan, lapset kasvavat ilman isiään ja monet ovat jo orpoja, ryhmä sanoo.

Moskovassa mielenosoitus joulukuussa

Hyökkäyssodan vastustaminen on Venäjällä kiellettyä, minkä myös Tie kotiin -ryhmä huomioi toiminnassaan. Ryhmä ei tapaakaan kritisoida Putinin sotaperusteluita.

Naisilla on historiallisesti keskeinen rooli sodan vastustamisessa Venäjällä. 1980-luvulla vaimot ja äidit protestoivat voimakkaasti sotilaiden lähettämistä Afganistaniin, jossa Neuvostoliitto soti käytännössä koko 1980-luvun.

Venäjän sotapropaganda on jo ehtinyt väittää, että Tie kotiin -liikkeellä on suhteita länsimaiden tiedustelupalveluihin. 

Liikkeen on määrä järjestää mielenosoitus Moskovassa 16. joulukuuta. Paikallishallinnot ovat kieltäneet ryhmän kokouksia. Nähtäväksi jää, kuinka paljon Moskovan mielenosoitukseen saapuu väkeä tai annetaanko sitä pitää.

Ryhmä on myös kerännyt nimiä adressiin, jolla vastustetaan "Venäjän ikuista liikekannallepanoa". Telegram-ryhmällä oli 4. joulukuuta yli 30 000 jäsentä.

Lue myös:

    Uusimmat