Arvio Yhdysvalloista: Putin sai Suomelta kaipaamansa tekosyyn

Pekka Toveri torjuu amerikkalaistutkijan väitteen Suomesta: "Venäjän puolella jouduttu itse asiassa miettimään pelikirjaa uusiksi" 2:43
Katso video: Näin Pekka Toveri vastaa väitteeseen, että itärajan sulkeminen pelaisi Venäjän pussiin.

Siirtolaisvastaisten ja Venäjä-mielisten puolueiden nousu antaa Putinille toivoa, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo.

Suomen valtioneuvoston päätös sulkea itäraja tarjoaa Modern War Instituten mukaan presidentti Vladimir Putinille näppärän tekosyyn uudelle "rautaesiripulle". Tämä auttaa pitämään palvelusikäiset miehet Venäjällä.

Näin arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Modern War Institute.

Venäjä on järjestänyt maahanpyrkijöitä Suomen rajoille ja tämänkaltaiset operaatiot ovat ajatushautomon mukaan yhteydessä Venäjän laajempiin tavoitteisiin naapurimaissaan. 

Venäjä pyrkii sekä horjuttamaan Itä-Euroopan valtioita että saamaan näihin Venäjä-mieliset johtajat, ajatushautomo arvioi. 

Myös Viro, Latvia, Liettua ja Puola ovat viime vuosina joutuneet vastaavien venäläisoperaatioiden kohteiksi.

Suomi pitää nykyisen päätöksen nojalla itärajan kiinni joulukuun 13. päivään saakka.

"Putinille toivoa"

Kremlille hybridioperaatiot tarjoavat mahdollisuuden ajaa Venäjän tavoitteita eteenpäin myös Ukrainassa, vaikka raskaita tappioita kärsinyt armeija ei tähän pystyisikään.

– Siirtolaisvastaisten ja Venäjä-mielisten puolueiden nousu antaa Putinille toivoa, että hänen armeijansa kestää pidempään kuin Ukrainan armeijan saama tuki, Modern War Institute kirjoittaa.

– Tämä voisi pitkässä juoksussa tuoda Venäjän osaksi globaalia taloutta samalla kun jäätynyt sotatilanne toisi Ukrainassa aluevaltauksia.

Osa länsimaista, kuten Saksa, on antanut Ukrainalle tänä vuonna pitkäaikaisia lupauksia vuosia kestävästä tuesta. Toisaalta Yhdysvaltain tuen on arvioitu mahdollisesti hiipuvan ensi vuoden aikana ja Slovenia on päättänyt lopettaa tukensa täysin. 

Uusi liikekannallepano?

Ajatushautomo katsoo, että Putin on todennäköisesti ymmärtänyt, että Venäjän täytyy yhä enemmän siirtyä sotatalouteen, jotta se saa aikaan haluamiaan tuloksia Ukrainassa.

Toisaalta Kremlin uskotaan olevan haluton aloittamaan esimerkiksi toista liikekannellepanoa ennen maaliskuussa järjestettäviä presidentinvaaleja. 

Edellinen liikekannallepano aiheutti värväysikäisten miesten joukkopaon Venäjältä ja oli poliittisesti erittäin epäsuosittu. Läpi sodan Venäjä onkin pyrkinyt suojelemaan Pietarin ja Moskovan alueiden ihmisiä sodan vaikutuksilta.

Näin Ivalossa kommentoitiin itärajan sulkeutumista 4:06
Näin Ivalossa kommentoitiin itärajan sulkeutumista.

Lue myös:

    Uusimmat