Mainos

Putin lupasi Venäjän tukea palestiinalaishallinnolle

Venäjän presidentti Vladimir Putin lupaa Venäjän kartoittavan mahdollisuuksia tukea palestiinalaishallintoa uudistustyössä sekä valtion rakentamisessa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin lupasi maansa tukevan palestiinalaishallintoa turvallisuusjoukkojen varustamisessa ja terrorismin vastaisessa taistelussa vieraillessaan Länsirannalla tänään. Putinin Ramallahin-käynti oli ensimmäinen Venäjän presidentin vierailu palestiinalaisalueille.

Putin tapasi presidentti Mahmoud Abbasin ja laski seppeleen tämän edeltäjän Jasser Arafatin haudalle. Abbasille Putin lupasi kaksi helikopteria palestiinalaisjohdon käyttöön. Sen sijaan hän ei maininnut mitään panssaroiduista ajoneuvoista, joita palestiinalaisjohto oli toivonut Venäjän toimittavan turvallisuusjoukoille. Hän sanoi kuitenkin, että järjestystä ei voi turvata alueella ilman tarvittavia voimavaroja.

- Jos odotamme presidentti Abbasin taistelevan terrorismia vastaan, hän ei voi tehdä sitä ritsan ja kivien kanssa. -- Israelkin ymmärtää tämän, päivää aiemmin Israelin vieraana ollut Putin totesi Ramallahissa.

Israel on torjunut aikeen palestiinalaisjoukkojen varustamisesta 50 panssaroidulla ajoneuvolla. Palestiinalaislähteiden mukaan Venäjä pyrkii taivuttelemaan Israelia suostumaan hankkeeseen.

Putin lupasi myös koulutusta Moskovassa palestiinalaisille turvallisuusjoukoille ja poliisille. Hän totesi Venäjän kartoittavan muitakin mahdollisuuksia tukea alueen taloutta sekä palestiinalaishallintoa uudistustyössä ja valtion rakentamisessa.

Abbas antoi tukensa Moskovan-kokoukselle

Egyptistä alkanut Putinin Lähi-idän kierros on nähty osana Moskovan pyrkimystä palauttaa vaikutusvaltaansa alueella. Venäjä on myös Yhdysvaltain, EU:n ja YK:n kanssa osakkaana ns. kvartetissa, joka on laatinut Lähi-idän rauhaan tähtäävän tiekarttasuunnitelman. Putin kehotti kriisin molempia osapuolia pitämään kiinni aiemmista sitoumuksistaan.

- Valitettavasti epäluottamusta ja surua on vielä paljon jäljellä, hän arvioi.

Abbas puolestaan vakuutti noudattavansa tulitaukoa, josta sovittiin helmikuussa.

Putin uudisti esityksen kansainvälisen Lähi-itä-kokouksen pitämisestä Moskovassa. Hän puhui tällä kertaa kuitenkin vain "korkeantason asiantuntijatapaamisesta" sen jälkeen kun Yhdysvallat ja Israel eivät olleet lämmenneet keskiviikkoiselle esitykselle huippukokouksesta.

Abbas piti hyvänä ajatusta rauhankokouksen järjestämisestä syksyllä Moskovassa.

- Olemme valmiita rauhaan emmekä halua haaskata mahdollisuuksia, hän totesi presidenttien lehdistötilaisuudessa neuvottelujen jälkeen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.