Mainos

Putin: Kolmasosa Tshetsheniasta venäläisten hallussa

Tshetshenian presidentti Aslan Mashadov julisti tänään maahan sotatilan, ilmoitti presidentin edustaja Groznyissa. Sitä ennen Venäjä oli ilmoittanut, että sillä on kolmannes Tshetsheniasta valvonnassaan.

Venäjän pääministeri Vladimir Putin sanoi tänään, että kolmasosa Tshetsheniasta on nyt venäläisjoukkojen valvonnassa. Samalla hän vannoi jatkavansa taistelua terroristien tuhoamiseksi ja suojavyöhykkeen luomiseksi Venäjän ja Tshetshenian välille.

-Operaatio ei ole suinkaan päättynyt. Tämä on vain yksi vaihe. Lopullinen päämäärämme on terroristien ja heidän leirinsä tuhoaminen koko Tshetshenian alueella, Putin sanoi. Hän toisti myös, että Venäjän ja Tshetshenian välinen selkkaus on kokonaan Venäjän sisäinen asia.

Putinin mukaan neljä venäläistä sotilasta on menettänyt henkensä maataisteluissa, jotka alkoivat perjantaina. Venäjän ilmavoimat myönsi kahden lentokoneen tuhoutuneen Tshetsheniassa. Tshetsheenit puolestaan ilmoittivat vallanneensa viime yönä takaisin neljä kylää, jotka venäläiset olivat aiemmin saaneet haltuunsa. Näissä valtauksissa oli tshetsheenien mukaan kuollut yli 40 venäläissotilasta.

Jo aiemmin tshetsheenit ovat kertoneet ainakin sadan venäläissotaan kuolleen perjantain jälkeen. Omat tappionsa he ilmoittavat vähäisiksi. Tshetsheeniviranomaiset kertoivat jo eilen, että Venäjän maajoukot ovat edenneet muutaman kymmenen kilometrin päähän pääkaupungista. Viime yönä Groznyissa kuultiin jälleen voimakasta tykkitulta.

Venäläiskoneita ammuttu alas

Venäjän ilmavoimat myönsi tänään menettäneensä kaksi konetta Tshetsheniaan tehdyissä ilmaiskuissa viimeisen 48 tunnin aikana. Kenraali Nikolai Baranov kertoi uutistoimisto Interfaxille, että Venäjä on menettänyt yhden SU-24-pommikoneen ja yhden SU-25-hävittäjäpommittajan. Putoamisten syistä tai ihmisuhreista ei annettu tarkempia tietoja.

Aiemmin tänään silminnäkijät kertoivat, että ainakin yksi venäläinen sotilaslentäjä sai surmansa, kun hänen koneensa putosi maahan. Tshetshenian sotilasviranomaisten mukaan kone oli saanut osuman ilmatorjuntaohjuksesta. Uutistoimisto Reutersin toimittaja näki SU-25-koneen hylyn ja lentäjän ruumiin pellolla lähellä Urus-Martan kaupunkia noin 20 kilometrin etäisyydellä pääkaupungista Groznyista.

Venäläisiä panssarivaunuja

Pakolaisten halutaan palaavan Tshetsheniaan

Jo noin 120 000 ihmistä on paennut Tshetshenian taisteluja tasavallan ulkopuolelle, ennen kaikkea Ingushiaan. Venäjään kuuluva, pieni 300 000:n asukkaan tasavalta on hukkumassa pakolaistulvaan eikä se pysty tarjoamaan kaikille tulijoille suojaa ja peruselintarpeita.

Ingushian presidentti Ruslan Aushev kertoi uutistoimisto Interfaxille, että toistaiseksi vain 8000 pakolaiselle on pystytty järjestämään teltta- tai muu tilapäinen majoitus. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch syytti tiistaina Venäjää tshetsheenipakolaisten huonosta kohtelusta. Sen mukaan avustustoimet eivät ole olleet riittäviä ja pulaa on niin teltoista, lämpimistä vaatteista, ruoasta kuin lääkkeistä.

Venäjä on ilmoittanut aikovansa palauttaa pakolaiset Tshetsheniaan niille alueille, jotka ovat venäläisjoukkojen hallussa. Presidentti Boris Jeltsin hyväksyi eilen suunnitelman,
jolla valmistellaan pakolaisten siirtämistä.
(STT-AFP-Reuters)
Lisätietoa Kaukasuksen kriisistä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.