Mainos

Putin jyrähti Obamalle: Kansalaisemme aidosti hengenvaarassa

Länsivallat vaativat Venäjää vetämään joukkonsa Ukrainasta.

Yhdysvaltojen presidentin Barack Obaman mukaan Venäjä rikkoo kansainvälistä oikeutta vastaan väliintulolla Ukrainassa.

Obama ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat Ukrainan tilanteesta puolitoista tuntia puhelimessa. Obama vaati Putinia vetämään joukkonsa takaisin tukikohtiin Krimin niemimaalla tai Venäjälle koituu poliittisia ja taloudellisia seurauksia.

Putin sanoi, että Venäjällä on oikeus puolustaa intressejään Ukrainassa. Hänen mukaansa Ukrainassa asuvat venäläiset ovat aidosti hengenvaarassa.

Useiden asiantuntijoiden mukaan Ukrainan eteläinen Krimin alue on jo käytännössä venäläisten aseistautuneiden joukkojen hallussa.

– Krimin alue on venäläisten käsissä. Haasteena on nyt estää Venäjää valtaamasta koko venäjänkielistä Itä-Ukrainaa, sanoi nimettömänä pysytellyt korkea-arvoinen länsiviranomainen uutistoimisto Reutersille.

Ukraina on asettanut asevoimansa taisteluvalmiuteen ja varoittanut, että Venäjän sotilaallinen väliintulo johtaisi sotaan. Uutiskanava CNN:n mukaan Krimin niemimaalla on jo 15 000 venäläistä sotilasta. Ei ole tiedossa, onko lukuun laskettu mukaan Venäjän sotilastukikohdassa Sevastopolissa olevat sotilaat.

Krimin asukkaista suurin osa on venäjänkielisiä ja venäläissotilaat on useimmiten otettu ilolla vastaan.

– Haluan liittyä Venäjään -- he suojelevat meitä, sanoi Sevastopolissa asuva eläkeläinen Alla Batura.

Puolustusliitto Nato kokoontuu käsittelemään Ukrainan tilannetta Brysseliin tänään.

Suomen valtionjohto keskustelee Ukrainasta iltapäivällä. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan kokouksessa on tarkoitus analysoida tilannetta ja valmistella mahdollisia jatkotoimia. Tilannetta ovat arviomassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.