Putin jää pois presidenttikisasta

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ilmoittanut, ettei aio ryhtyä kolmannelle kaudelle. Putinin kakkoskausi päättyy vuonna 2008.

Putin kertoi asiasta Venäjän televisiossa suorassa tv-lähetyksessä.

-Tavoitteenani ei ole pysyä ikuisesti Kremlissä. Minun työni on luoda edellytyksiä pitkän tähtäimen kehitykselle. Äkilliset muutokset lainsäädännössä tai perustuslaissa eivät olisi tarkoituksenmukaisia, Venäjän presidentti Vladimir Putin vastasi hänen jatkokauttaan toivoneelle kysyjälle.

Maan perustuslaki rajoittaa presidentin perättäisten virkakausien lukumäärän kahteen. Putinin kakkoskausi päättyy vuonna 2008.

-Mitä minuun tulee, löydän kyllä paikkani rivissä, kuten sotilaat sanovat, Putin sanoi tulevaisuudensuunnitelmistaan.

Ilmaus ruokki heti arvailua siitä, millaista taustavaikuttajan roolia hän saattaisi suunnitella itselleen. Arvostelijoilleen Putin vakuutti, että maa ei ole vaarassa palata yksinvallan tielle.

Hän vastasi kansalaisten kysymyksiin neljättä kertaa koko maahan televisioidussa ja radioidussa lähetyksessä. Liki kolmetuntiseen maratonlähetykseen tuli Kremlin mukaan yli 760000 kysymystä.

Talouskasvulle suitsutusta

Moni kysyjä valitti vähävaraisuuttaan kuten pieniä eläkkeitä ja julkisten palvelujen karsimista. Putinkin myönsi, että eläkeläiset mielenosoitusmarsseille saanut vähävaraisten ilmaisetuuksien leikkaaminen olisi voitu toteuttaa harkitummin.

Valtiontalous on öljyn korkean hinnan ansiosta Putinin mukaan vakaalla pohjalla. Talouskasvuennuste on tälle vuodelle 5,9 prosenttia, valtiovelkaa on lyhennetty 15 miljardilla dollarilla (12,5 miljardilla eurolla), ja valtion vakausrahastoon kerätään ensi vuoden loppuun mennessä 80 miljardia dollaria (66,6 miljardia eroa) "tulevien sukupolvien varalle", Putin luetteli.

Menokohteista hän mainitsi strategisen ohjusjärjestelmän, joka kykenee väistämään olemassa olevat ohjustentorjuntajärjestelmät. Viime vuonna asevoimien varustamiseen käytettiin ensimmäistä kertaa suurempi summa kuin aseviennin tulot, jotka olivat viisi miljardia dollaria (4,16 miljardia euroa).

Varusmiespalveluksen kestoa on tarkoitus lyhentää kahdesta vuodesta vuoteen. Uudistus astuu voimaan 2008.

Kuriileista ei luovuta

Kremlistä oli suora yhteys myös muualle maahan, ja Tshetshenian pääkaupungista Groznyistä Putinilta tivattiin tietoa aseellisen selkkauksen vuosina kadonneiden ihmisten kohtalosta. Viranomaiset selvittävät sieppauksia, joihin ovat kapinallisten lisäksi saattaneet joissain tapauksissa syyllistyä Venäjän joukot, presidentti sanoi.

-Tärkeintä on konfliktin poliittinen ratkaisu, hän sanoi kehottaen väkeä äänestämään Tshetshenian paikallisparlamenttivaaleissa marraskuussa. Tasavallan raunioituneen talouden elvyttäminen ei Putinin mukaan ole näköpiirissä turvattomuuden takia.

Sahalinin saarelta presidentiltä kysyttiin Kuriilien saariryhmän kohtalosta. Putin vakuutti, ettei Venäjä aio luopua Japanin vaatimista neljästä saaresta, jotka liitettiin Neuvostoliittoon toisen maailmansodan jälkeen.

-Tästä asiasta emme ole valmiita keskustelemaan millään tavoin, Putin alleviivasi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-Itar-Tass)

(Kymmenen uutiset 27.09.2005)

Lue myös:

    Uusimmat