Mainos

Putin: EU-suhteet elintärkeät Venäjälle

EU:n ja Venäjän huippukokous on alkanut Moskovassa. Presidentti Vladimir Putin sanoi tavatessaan EU:n korkeinta johtoa, että Venäjä pitää suhteitaan Eurooppaan ensisijaisina ja haluaa kehittää niitä edelleen. Putin korosti Kremlissä, että Venäjä on maantieteellisesti, kulttuurisesti ja taloussuhteiltaan eurooppalainen maa.

Vladimir Putin

Eilen illalla Moskovaan saapunutta EU:n huippuvaltuuskuntaa johtaa Portugalin pääministeri Antonio Guterres. Mukana ovat myös EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi ja EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana. EU:n ja Venäjän huipputapaaminen järjestettiin nyt ensimmäisen kerran Putinin presidenttikautena. EU:n johdon päämääränä olikin tutustua uuteen presidenttiin ja arvioida, millaiset mahdollisuudet länsimailla on investoida Venäjän talouteen.

Putin: Sotarikolliset vastuuseen

EU:n johto arvosteli Kremlin tapaamisessa Venäjää tavasta, jolla Tshetshenian sissejä vastaan taistellaan. Pääministeri Guterres sanoi kuitenkin neuvottelujen päätteeksi olevansa iloinen kuultuaan Putinilta, että Venäjä pyrkii ongelmien poliittiseen ratkaisuun.

Tapaamisen jälkeen lehdistölle puhunut Putin keskittyi lähes yksinomaan Tshetshenian tilanteeseen. Hän vakuutti, että kaikki Tshetsheniassa tehdyt ihmisoikeuksien rikkomiset tutkitaan. Putin sanoi myös, että Tshetshenia on avoin eurooppalaisille tarkkailijoille. Putin kertoi, että Venäjän parlamentti käsittelee lähiaikoina ehdotusta väliaikaisen hallinnon muodostamisesta Tshetsheniaan.

EU:n edustajat olivat erityisen kiinnostuneita presidentti Putinin talouspolitiikasta. Keskusteluihin osallistuivat sen vuoksi myös pääministeri Mihail Kasjanov ja presidentin taloudellinen erityisavustaja Andrei Illarionov. Myöhemmin iltapäivällä EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi tapasi venäläisiä liike-elämän edustajia.
Venäjän ulkomaankaupasta noin 40 prosenttia käydään EU-maiden kanssa, ja kolmannes Venäjälle tehtävistä ulkomaisista investoinneista tulee EU-maista. Venäjä on kiinnostunut kaupan esteiden vähentämisestä EU:n kanssa. Samalla Venäjä on huolestunut siitä, että EU:n laajentuminen entisiin sosialistimaihin saattaa vaikeuttaa Venäjän kaupankäyntiä niiden kanssa. Javier Solana vakuutti kuitenkin uutistoimisto Tassille antamassaan haastattelussa, että EU:n laajeneminen hyödyttää pitkällä tähtäyksellä myös Venäjää.

EU ehti ennen Clintonia

EU:n ja Venäjän huipputapaaminen järjestettiin muutama päivä ennen Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin Moskovan vierailua. Romano Prodi painotti Moskovassa ajankohdan valinnan merkitystä. EU toivoo, että Venäjä kehittäisi suhteitaan Eurooppaan vastapainoksi Yhdysvaltain maailmanlaajuiselle vaikutusvallalle, Prodi sanoi.

Solana totesi Vedomosti-lehden tänään julkaisemassa haastattelussa, että EU pyrkii luomaan Venäjään strategisen ystävyyden yhteyden. Portugalin pääministeri Guterres sanoi puolestaan Venäjän olevan tärkeä yhteistyökumppani ja avainasemassa luotaessa vakaata ja demokraattista Eurooppaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.