Puska: H1N1-rokotukset estäneet jo kuolemantapauksia

Jotkut kunnat joutuvat pitämään tänään välipäivän sikainfluenssarokotuksissa, koska rokotteet ovat loppuneet kesken.

- Rokotteesta on pulaa kaikkialla maailmassa. Kun pandemia alkoi, rokotetehtaat ryhtyivät kehittämään rokotetta. Ei ole mikään yllätys, että se loppuu välillä kesken. Tiesimme jo ennen pandemiaakin, että menee vähintään puoli vuotta ennen kuin rokotetta saadaan laajamittaisesti käyttöön, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska MTV:n uutisille.

Puskan mukaan Suomi on ollut onnekas siinä, että sikainfluenssan ensimmäinen aalto viivästyi hieman. Aluksi epidemian pelättiin iskevän elokuussa koulujen alkaessa. Puska uskoo, että jouluun mennessä on rokotettu kaikki riskiryhmät ja nuoret.

- Olen vakuuttunut siitä, että joitain kuolemantapauksia ollaan pystytty ehkäisemään näillä rokotuksilla, Puska toteaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö lähettää tänään kunnille lisäohjeita siitä, miten rokotukset kannattaisi järjestää.

- Tämä on ollut täysin uusi kokemus sotien jälkeen. Toisin kuin aiemmin käytetty sokeripalarokote, nyt rokote annetaan asteittain eri väestöryhmät riskijärjestyksessä. Tämä on aivan uusi kokemus, joten on selvää, että tähän on liittynyt hässäkkää. Jonot osoittavat, että kaikkialla rokottaminen ei ole mennyt niin hyvin kuin olisi voinut, Puska kertoo.

Mielipiteen muutos valtava

Puska kuvailee rokottamista melkoiseksi ruljanssiksi, jossa on ollut paljon oppimista.

- Suuri yllätys on ollut se, miten kansa on ottanut tämän asian omakseen ja rokotteen suosio on niin tavattoman suuri. Tätä tietysti toivoimmekin, mutta muutos yleiseen mielipiteeseen on ollut valtava. Muutamia viikkoja sitten levitettiin kaikenlaista huhua, pääsääntöisesti väärää huhua, mutta ainakin osittain saimme nämä huhut torjuttua asiantuntemuksellamme. Lisäksi kun nähtiin, ettei kyseessä ole mikään ihan lievä tauti, niin väestö otti asian tosissaan.

Puskan mukaan oppimisen paikkoja ovat olleet riittävän monen rokotuspaikan järjestäminen sekä kuntien tiedottaminen.

- Tavallinen ihminen haluaa tietää, milloin ja missä häntä rokotetaan. Se viestintä voidaan tehdä vain paikallisesti, ja tässä kunnilla on varmasti oppimista.

Sikainfluenssarokotukset jatkuvat tänään useissa kaupungeissa, ainakin pääkaupunkiseudulla ja Vaasassa.

Iäkkäät ihmettelevät rokotusjärjestystä

Moni yli 64-vuotias on ollut harmissaan siitä, että heidän rokottamisestaan ei ole vielä tietoa. THL:n pääjohtaja Pekka Puska korostaa, että kyseessä ei ole ikäsyrjintä.

- Lähtökohta niin meillä kuin muuallakin on ollut se, että riskiryhmät rokotetaan ensin. Sikainfluenssan kohdalla näyttää myös siltä, että tauti kohdistuu enemmän nuorempiin ihmisiin. Se siis tarttuu nuoriin helpommin ja sen komplikaatiot ovat voimakkaampia, sanoo myös Studio55-ohjelmassa vieraillut Puska.

Puska arvioi, että vanhemmalla väestöllä voi olla jostakin influenssatyypistä saatua vastustuskykyä.

Lue aiheesta lisääStudio55-sivuilta

Lue myös:

    Uusimmat