Mainos

Puratko tunteitasi salilla? Ei kannattaisi – vihaisena treenaaminen voi vaarantaa terveytesi

Muutama päivä sitten julkaistun tutkimuksen mukaan suuret tunteet ja liikunta voivat olla terveytesi kannalta haitallinen yhdistelmä. 

Liikuntaa on aina pidetty hyvänä stressinlievittäjänä ja mielialan parantajana. Liikkeelle laitettu keho erittää mielihyvähormonina tunnettua endorfiinia, joka saa unohtamaan tehokkaasti huolet ja murheet. Juuri tämän vuoksi ahdistuneita tai stressaantuneita kehotetaankin usein suuntaamaan lenkkipolulle purkamaan tunteitaan. 

Kaikki ei kuitenkaan ole näin mustavalkoista. Uuden tutkimuksen mukaan vihaisena liikkuminen voi tehdä ihmeitä mielenterveydelle, mutta samalla aiheuttaa huomattavaa fyysistä haittaa. 

Laukaisee pahimmassa tapauksessa sydänkohtauksen

Heart Association -lehdessä esiteltyyn tutkimukseen osallistui yli 12 000 sydänvaivoista kärsivää potilasta. Osallistujat arvioivat tuntemuksiaan tunnin liikunnan jälkeen. Vihaisina liikkuneilla todettiin olevan jopa kolme kertaa suurempi riski sairastua sydänkohtaukseen kuin hyvillä mielin liikkuneilla. 

Vaikka tutkimuksessa analysoitiin ainoastaan sydänkohtauksen ja vihaisena treenaamisen riskiä, syy-seuraussuhteessa on järkeä. Sekä fyysinen aktiivisuus että suuret tunteet nostavat verenpainetta ja sydämen sykettä, jotka puolestaan asettavat kehon äärimmäiseen rasitustilaan. Jos verisuonet ovat lisäksi täynnä plakkia, liikunnan ja tunteiden seurauksena voi kehittyä veritulppa, joka pahimmassa tapauksessa laukaisee sydänkohtauksen.

Tutkimus perustuu itsearviointiin, jonka seurauksena osallistujat ovat voineet arvioida liikunnan intensiteetin tai kokemansa tunteet keskimääräistä poikkeavaan suuntaan. Tutkimukseen osallineiden keski-ikä oli lisäksi 58-vuotta, mikä vähentää yleistettävyyttä. Näistä seikoista huolimatta tutkijat kehottavat kaikkia liikkujia ottamaan tulokset vakavasti ja liikkumaan varovaisemmin voimakkaiden tunteiden vallassa.

Kun mieli on positiivinen, voit kokeilla seuraavaa tehokasta kahvakuulatreeniä. 


Lähde: Cosmopolitan 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja