Puolustusministeri joutui selittämään reserviläispuheitaan eduskunnan kyselytunnilla

Työmarkkinatilanne puhutti kyselytunnilla 2:33
Katso myös: Työmarkkinatilanne puhutti eduskunnan kyselytunnilla

Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) puheet reservistä eroamisen estämisestä nousivat torstaina esille myös eduskunnan kyselytunnilla, kun keskustan kansanedustaja Jouni Ovaska peräsi selvyyttä Häkkäsen vaihteleviin kommentteihin.

– Ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa pitää käyttää erittäin harkittuja ja vakaita puheenvuoroja, Jouni Ovaska painotti kyselytunnilla.

Antti Häkkänen myönsi, että hänen sanavalintansa asiaa koskeneessa lehtihaastattelussa eivät olleet onnistuneita. Hän sanoi myös, että kysymys reservistä eroamisesta vain omalla ilmoituksella on jossain vaiheessa selvitettävä. 

Kysymys on Häkkäsen mukaan oleellinen, sillä Suomen puolustus perustuu reserviläisarmeijaan. Samassa yhteydessä on Häkkäsen mukaan tarkasteltava reserviin palaamista siviilipalveluksesta.

– Se ei ole aiheellista nyt, hanke ei ole siis käynnissä tällä hetkellä, vaan puolustusselonteon yhteydessä rauhassa ja maltilla käydään tämä läpi, Häkkänen sanoi.

– Meillä ei ole tällä hetkellä tässä mitään hälytysmerkkejä. Meillä on laaja reservi, vahva maanpuolustustahto. Mutta pienetkin yksityiskohdat on perattava läpi, Häkkänen sanoi.

Puolustusministeri Antti Häkkänen eduskunnan täysistunnossa Helsingissä tiistaina 6. helmikuuta.

Ukrainan tilanne vaikuttaa

Häkkänen muistutti kyselytunnilla, että Suomessa on koettu reservistä eroamisaaltoja muun muassa Krimin miehityksen yhteydessä ja Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa kaksi vuotta sitten.

Hyökkäyssodan alkaessa reservistä eroajia oli Häkkäsen mukaan lähes 4 000.

– Edelleen luvut ovat pieniä, mutta keskustelu siitä, onko tämä jatkossakin vain ilmoitusluontoinen asia, on ihan vakava kysymys, ja se on pohdittava ihan huolella ja maltilla, Häkkänen sanoi.

Kaiken kaikkiaan Suomessa on Häkkäsen mukaan erittäin hyvä tilanne maanpuolustustahdon osalta.

– Se on Euroopan ennätyslukemissa, reservi on vahva, vapaaehtoisia tulee ovista ja ikkunoista paljon enemmän kuin näitä eroajia, Häkkänen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat