Puolustus tyrmistynyt saattohoitoyrityksen johtajan murhasyytteestä: "Tässä on ammuttu yli" – ensihoitajat kauhistuivat annetusta lääkeyhdistelmästä

2:55
Sairaanhoitajamiestä syytetään iäkkään potilaan murhasta saattohoitokodissa, MTV uutiset raportoi oikeudesta

Syyttäjä vaatii Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa saattohoitoyrityksen toimitusjohtajana toimineelle miehelle elinkautista vankeusrangaistusta 96-vuotiaan miespotilaan murhasta. Puolustus on tyrmistynyt syytteistä, jotka ovat puolustuksen mukaan täysin ylimitoitettuja.

Syyttäjän mukaan noin 50-vuotias mies murhasi iäkkään potilaan, joka oli saattohoidossa palvelutalossa. Syytetyn miehen johtama yritys Kotisairaanhoito Luotsi Oy vastasi potilaalle annettavasta injektiokipulääkityksestä.

Marraskuussa 2013 iäkäs mies oli huonossa kunnossa ja hänen luokseen oli kutsuttu käymään ambulanssi.

Palvelutalosta oli kutsuttu Luotsin toimitusjohtaja, joka on myös sairaanhoitaja, potilasta lääkitsemään. Syytetty saapui miehen luo puoli kymmeneltä illalla.

Syyttäjän mukaan potilaan lääkitsemisestä oli tarkat ohjeet miehen huoneen seinällä.

– Hoitava lääkäri oli kirjannut tarkat ohjeet, miten lääkkeitä tulee antaa, syyttäjä kertoi oikeudessa.

Syyttäjän mukaan syytetty antoi miehelle lääkeseoksen. Paikalla oli myös toinen hoitaja, joka havaitsi lääkkeiden antamisen.

Syyttäjän mukaan syytetty laittoi potilaalle käteen kanyylin ja tiputti ensin suoneen keittoliuosta. Sen jälkeen mies laittoi kanyyliin lääkeruiskulla kaksi kertaa nestemäistä ainetta. Haasteen mukaan potilaan hengitys salpaantui ja hän meni elottomaksi. Mies menehtyi tämän jälkeen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Poliisi kutsuttiin paikalle

Syyttäjä kertoi oikeudessa, että ennen potilaan lääkitsemistä paikalle oli jo pyydetty ambulanssi. Ensihoitohenkilökunta oli kutsuttu auttamaan potilaan limaisuutta.

Kun ensihoitohenkilökunta saapui, mies oli jo eloton.

– He olivat kauhistuneet lääkemäärästä ja -yhdistelmästä, mikä miehelle oli annettu ja he soittivat poliisit paikalle, aluesyyttäjä Jooseppi Kiviharju kertoi oikeudessa.

Syyttäjän mukaan syytetty poisti tämän jälkeen mieheltä kanyylin ja heitti sen ja lääketarvikkeet roskiin ja poistui paikalta.

Syytteen mukaan mies toimi vastoin hoitavan lääkärin ohjetta ja ilman lääkärin määräystä.

– Hän on sairaanhoitajakoulutuksensa ja -kokemuksensa perusteella tiennyt, että hänen antamansa aine tappaa potilaan, haasteessa todetaan.

Syyttäjän mukaan teko oli murha, koska uhri oli puolustuskyvytön ja teko oli erityisen julmalla tavalla tehty.

1:57
Aihetta käsiteltiin myös Kymmenen uutisissa (12.1.).

Potilas oli kuolemassa

Mies kiistää aiheuttaneensa potilaan kuoleman.

– Todennäköisesti potilaalla oli akuutti keuhkokuume ja hänellä oli yleinen heikko kunto. Syytetty lääkitsi potilasta, mutta syyte perustuu pääosin väärinymmärrykseen. Teonkuvaus on kauttaaltaan virheellinen, miehen asianajaja Kari Eriksson sanoi.

Kotisairaala Luotsi hoiti pääosin saattohoidossa olleita potilaita, joiden ainoa hoito oli kivunlievitys.

Puolustuksen mukaan 96-vuotiaalla potilaalla oli paljon sairauksia ja palvelutaloa oli ohjeistettu ottamaan yhteyttä Kotisairaala Luotsiin, jos potilaan kivut yltyvät.

Ennen kuin syytetty saapui paikalle, ambulanssi oli jo kertaalleen käynyt miehen luona.

– Päämieheni yritti saada puhelimitse kiinni potilaan hoitavaa lääkäriä. Kun hän ei saanut tätä kiinni, hän konsultoi lääkärinä työskennellyttä ex-vaimoaan. Lääkäri määräsi potilaalle lääkeyhdistelmän, joka oli tarkoitus tiputtaa häneen seuraavan 12 tunnin aikana, Eriksson kertoi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

"Toiminut aina potilaan parhaaksi"

Puolustuksen mukaan syöpäosastolla aiemmin sairaanhoitajana työskennellyt mies kävi tekemässä lääkeseoksen lääkärin ohjeiden mukaan Kotisairaala Luotsin tiloissa. Sitten hän asetti potilaalle kanyylin ja testasi sen toimivuutta keittosuolalla, kuten kuuluikin.

– Tätä varsinaista lääkitystä, joka syytteessä mainitaan, ei ehditty edes antaa, kun mies jo menehtyi. Tässä vaiheessa paikalla oli ambulanssi, Eriksson kertoi oikeudessa.

Puolustuksen mukaan sairaanhoitaja poisti tämän jälkeen kanyylin ja kaatoi keittosuolaliuoksen lavuaariin.

Ruumiinavauksessa miehen kuolinsyyksi todettiin keuhkokuume.

– Päämieheni on toiminut asiassa oikein. Hän on konsultoinut lääkäriä ja hänen on ollut tarkoitus antaa määrätyt lääkkeet potilaalle, mutta tämä ehti kuolla ennen sitä. Potilaan kuolema oli täysin luonnollinen, Eriksson sanoo.

– Syytetty on aina sairaanhoitajana työskennellessään ajatellut potilaan parasta ja hän kokee siksi syytteen loukkaavaksi.

Poliisi tutki tekoa kuolemantuottamuksena, mutta syyteharkinnassa syyttäjä päätyi syyttämään miestä murhasta.

– Tässä on ammuttu ihan yli, Eriksson sanoi MTV Uutisille.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ex-vaimo myös syytettynä

Samaa mieltä on miehen ex-vaimo. Nelikymppinen naislääkäri toimi saattohoitoyrityksessä henkilöstöjohtajana.

Häntä syytetään törkeästä kiskonnasta ja törkeästä väärennyksestä. Hänelle vaaditaan ehdotonta vankeutta

– Poliisikuulusteluissa, jotka kestivät lähes 30 tuntia ja joissa olin itsekin mukana, ei naista missään vaiheessa epäilty näistä rikoksista. Häntä ei edes kuulusteltu näistä rikoksista, joista häntä nyt syytetään, naisen asianajaja Hannele Lehto-Laurila ihmettelee.

Oikeudenkäynti jatkuu helmikuun alkupuolelle asti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja