Liisa suree ystäväänsä, joka saattoi seurata omaa kuolemaansa, kun hoitaja jätti hengityskoneen kytkemättä: "Järkytyksen jälkeen tuli valtava pelko"

6:30
"Pahinta mitä aina pelkäämme" - hengityslaitepotilaat järkyttyivät aktiivisen miehen kuolemasta

58-vuotiaalle perushoitajalle luettiin keskiviikkona syytteet potilaansa taposta. Potilas oli lapsuudesta asti etenevää lihasrappeumatautia sairastanut mies, joka asui kotonaan, mutta oli hengityskoneessa ja sai ympärivuorokautista hoitoa.

Liisa Rautanen on Suomen hengityslaitepotilaat ry:n toiminnanjohtaja. Hän saapui oikeudenkäyntiin, koska tapaus on koskettanut laajasti hengityslaitetta käyttäviä ihmisiä ympäri Suomen.

– Tämä tapahtuma kosketti meidän järjestöämme hyvin rajulla tavalla. Lisäksi olen myös itse hengityslaitteen käyttäjä, ja tietysti siitä syystä tämä tuntui todella pahalta, Rautanen sanoi käräjäoikeudessa MTV Uutisille.

Hengityskoneesta loppui akku

Syyttäjän mukaan yövuoroon saapunut hoitaja jätti työnsä tekemättä sillä seurauksella, että potilaan hengityskoneesta loppui akku ja tämä kuoli. Hoitaja oli yövuorossa potilaan kotona yksin. Syyttäjän mukaan miespotilas saattoi seurata omaa kuolemaansa, sillä kone hälytti akun loppumisesta kovaäänisesti.

Uhri oli Rautasen hyvin tuntema mies, joka oli sairastanut etenevää lihasrappeumasairautta lapsuudesta saakka. Tauti oli edennyt siihen pisteeseen, että mies ei pystynyt hengittämään itse, vaan hän tarvitsi hengityskonetta. Hän kommunikoi tietokoneen välityksellä ja suutaan naksauttamalla.

"Pahinta, mitä voi tapahtua"

– Jos ihminen elää pelkästään koneen hengityksellä, ja koneesta loppuu virta, se on pahinta, mitä voi tapahtua. Pahinta, mitä aina pelkäämme. Sen takia laitteissamme on monenlaiset turvalliset hälytykset ja tekstit. Näin ei pitäisi voida tapahtua.

Rautanen kertoo, miten uhri eli sairaudestaan huolimatta hyvin aktiivista elämää.

– Hän on tehnyt lukuisia ulkomaanmatkoja, kielitaito on ollut mitä mahtavin. Hän on kommunikoinut tietokoneella ulkomaailmaan, ollut Facebook-yhteyksissä, liikkunut ulkona.

Rautanen patistaa sairaanhoitopiirejä ja palveluntuottajia reagoimaan herkästi, mikäli potilaat kokevat olonsa turvattomaksi tai hoidosta nousee jokin huoli. 

Hoitaja katsoo olevansa syytön rikoksiin ja syyllistyneensä korkeintaan ns. epävarsinaiseen laiminlyöntirikokseen. Hänen terveydentilansa on ollut lisäksi huono, eikä hän puolustuksen mukaan ole kyennyt arvioimaan terveydentilaansa ennen työvuoroon saapumistaan.

Aamuvuoroon saapunut hoitaja löysi naisen vessan lattialta sekavana ja potilaan kuolleena sängystään tammikuussa 2020.

Käräjäoikeus ottaa kantaa syytetyn mielentilaan ja antaa tuomionsa asiassa maaliskuun alussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja