Poikkeuksellinen rikostutkinta saattohoitokodissa Turussa: Sairaanhoitajaa epäillään vakavista rikoksista – poliisi etsii nyt potilaiden omaisia

Turun seudulla on käynnissä poikkeuksellinen rikostutkinta, jossa kaikkia mahdollisia rikoksen uhreja ei ole saatu selville. Syynä on se, että he ovat saattohoitopotilaita.

Poliisin kahden vuoden ajan selvittämät epäillyt rikokset liittyvät yksityisen kotisairaalan toimintaan, johon uskotaan liittyvän poikkeuksellisen vakavia laiminlyöntejä ja väärinkäytöksiä vuosina 2011–2014.

Kyseinen palveluntarjoaja oli vastuussa noin 185 henkilön hoidossa ja oli erikoistunut saattohoitoon.

2:47
MTV tapasi saattohoidossa olevan Sirkka-Maijan. Arkistovideo, ei liity Turun tapaukseen. 

Epäillään aiheuttaneen potilaan kuoleman

Tapauksessa yrityksessä työskennellyttä sairaanhoitajaa epäillään törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä kavalluksesta, törkeästä petoksesta, useista törkeistä väärennöksistä ja huumausainerikoksista. Lisäksi yrityksessä työskennellyttä lääkäriä epäillään osallisuudesta näihin rikoksiin.

Poliisi on toistaiseksi saanut selville, että sairaanhoitajan on syytä epäillä vaarantaneen saattohoitopotilaiden terveyden ja mahdollisesti myös hengen virheellisillä toimillaan. Hänen epäillään lääkinneen potilaita virheellisesti ja väärentäneen lääkärin allekirjoituksia resepteihin.

Yhdessä tapauksista sairaanhoitajan epäillään aiheuttaneen potilaan kuoleman.

Lisäksi jutussa on epäiltynä kuusi kaupungin virkamiestä, joiden epäillään laiminlyöneen valvontavastuunsa asiassa.

Potilaan omaisuutta siirtyi sairaanhoitajalle

Tapauksen tutkinnanjohtajan mukaan puutteellista hoitoa oli tehty yrityksen kulujen säästämiseksi. Sairaanhoitajan epäillään lisäksi myös hyväksikäyttäneen asemaansa potilaisiin, ja hankkineen taloudellista hyötyä sairailla ja puolustuskyvyttömillä henkilöillä. Poliisilla on tiedossa yksi tällainen epäilty tapaus.

– Potilaan erittäin arvokasta omaisuutta epäillään siirtyneen työntekijän omistukseen vastikkeetta, tapauksen tutkinnanjohtaja Mika Paaer kuvailee epäilyä.

Hoitajan epäillään myös hankkinut haltuunsa vahvoja, huumeeksi luokiteltuja lääkkeitä, joihin hänellä ei ollut oikeutta.

Epäselvyyksiä ja selkeitä puutteita on todettu myös potilaskertomuksissa ja kuolintodistuksissa. Poliisin arvion mukaan runsaan sadan potilaan osalta näitä ei ole todennut kuolleeksi lääkäri, vaan joku muu. Suurin osa tapauksista on tapahtunut kyseisen sairaanhoitajan työvuoron aikana. Vain lääkäri voi todeta ihmisen kuolleeksi, ja yrityksessä kuolleeksi toteaminen olisi kuulunut yrityksen vastuulääkärille.

Mahdollisia uhreja enemmän: Poliisi pyytää omaisia ilmoittautumaan

Tapauksen tutkinta lähti muusta tutkinnasta, jonka yhteydessä syntyi epäily yrityksen toiminnan puutteista ja väärinkäytöksistä. Tässä yhteydessä poliisille oli selvinnyt kolmen potilaan henkilöllisyys, jolloin poliisi pystyi tavoittamaan potilaiden omaiset ja pyytää luvat potilastietojen tutkimiselle.

– Kaikkien kolmen potilaan tarkastelussa tuli ilmi vakavia puutteita. Voidaan olettaa, että näissä muissakin voisi olla, Paaer kertoo.

Poliisi ei kuitenkaan salassapitosäännösten vuoksi saa tietoja saattohoidossa olleiden potilaiden henkilöllisyydestä. Ainoa tapa on, että saattohoidossa olleiden ihmisten omaiset ottavat yhteyttä poliisiin ja antavat luvan hoidossa olleen omaisensa tietojen tarkastelulle. Silloin poliisi voi selvittää, onko näihin henkilöihin kohdistunut rikoksia.

Paaer toteaa, että rikoksista on kauan aikaa, mikä vaikeuttaa niiden selvittämistä jälkikäteen.

Poliisi etsiikin nyt henkilöitä, jotka tietävät omaisensa siirretyn vuosina 2011–2014 Turun kaupungin hankkiman ostopalvelun kautta yksityiselle palveluntarjoajalle saattohoitoon.

– [Mikäli] haluat poliisin selvittävän asiaa, ota yhteyttä poliisiin suostumuksen antamiseksi sähköpostilla: vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi Jätä henkilötietosi sekä sähköpostiosoitteesi poliisin yhteydenottoa varten, poliisi kirjoittaa tiedotteessa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja