Aamuvuoroon tullut hoitaja löysi potilaan kuolleena sängystään – yöhoitaja makasi sekavana vessan lattialla

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) työskennellyttä naishoitajaa syytetään potilaan taposta. Asian oikeuskäsittely alkoi tänään.

Rikosepäily tuli ilmi viime vuoden tammikuussa. Lapsesta asti etenevää lihasrappeumasairautta sairastanut potilas oli ollut hoidettavana kodissaan.

58-vuotias perushoitaja oli tutkintavankeudessa lähes vuoden, kunnes hänet joulukuun lopussa vapautettiin syyttäjän esityksestä.

Syyttäjän mukaan vaihtoehtoisena syytteenä tapolle on törkeä kuolemantuottamus. Oikeudessa ratkotaan syyttäjän mukaan sitä, että onko hoitaja toiminut tahallaan vai enemmänkin huolimattomuudesta.

MTV Uutiset seurasi tapausta oikeussalissa. Seuranta on päättynyt.

14.00 Todistajana kuultiin myös syytetyn hoitajan miestä puhelimitse. Hänen olisi ollut mahdollista kieltäytyä todistamasta, mutta hän halusi todistaa.

- Häntä  (syytettyä) hoidettiin Malmin sairaalassa kahteen eri otteeseen. Ensimmäisenä kertana hänet piti pyörätuolilla viedä autoon. Hän ei jaksanut kävellä sieltä.

Toisella kerralla kunto oli parempi, mutta sairasloma oli yllättävän lyhyt. Miehen mukaan alkoholinkäyttö oli vuosiloman aikana lähes päivittäistä. Hän kertoi naisen oudoista puheista, jotka oli noteerattu myös sairaalassa. Kun mies tapahtumayönä kyseenalaisti hoitajan työkunnon, nainen kuitenkin vakuutti pärjäävänsä.

Mies kertoi soittaneensa vaimolleen iltayhdeksän jälkeen työpaikalle.

- Hän kertoi, että kaikki on hyvin. Iltavuorolainen lähtee nyt, sanoiko että potilas katsoo telkkaria. 

13.40 Aamuseitsemältä vuoroon tullut hoitaja kertoi ihmetelleensä jo saapuessaan, miksi huoneistossa oli kaikki valot päällä. Kun hän soitti ovisummeria, kukaan ei tullut avaamaan. Hän soitti huoltoyhtiölle vähän ennen kahdeksaa, jolloin hän pääsi sisälle.

Hän kertoo nähneensä heti, että hoitaja oli vessassa makaamassa. Hän syöksyi hoidettavan luokse.

– Näin, että tämä kaveri oli kuollut.

Hoitaja oli hänen mukaansa sekaisin kuin seinäkello. Hän sanoi miehen mukaan: "Hyvä, että siitä saatanasta päästiin". Mies kertoi suuttuneensa.  Mies oli potilaan pitkäaikainen hoitaja, eikä ollut kuullut hoidettavan suusta pahaa sanaa koskaan. 

13.05 Seuraavaksi kuullaan todistajia. Edellisessä vuorossa ollut hoitaja kertoo, miten syytteessä ollut hoitaja oli tullut töihin pitkän loman ja todennäköisesti sairausloman jälkeen.

– Vähän epäilin, että pärjääkö hän, kun hän tuli kyynersauvalla. Pärjääkö hän fyysisesti.

– Puhuimme hänen jaksamisestaan. Hän sanoi, että olisi saanut saikkua lisää. Sanoimme, että voisimme tehdä hänen yövuorojaan, kehotin pohtimaan asiaa.

Hän lähti pois ennen iltayhdeksää ja kehotti syytettyä soittamaan, jos tulisi jotain kysyttävää, sillä tavaroita oli syytetyn poissaolon aikana siirrelty. Potilas oli tuolloin vuoteessa laitettuna sopivaan asentoon, kuten tavallisesti.

10.00 Käräjäoikeus käsittelee salaisia terveystietoja lopun aamupäivää. Julkinen osuus jatkuu kello 13.

Hoitajalla ei muistikuvaa toimenpiteistä

9.35 Hoitaja kertoo loukanneensa jalkansa keväällä 2019. Hän sai saman vuoden marraskuussa keuhkoembolian, eli keuhkoveritulpan. Hän katsoo tulleensa kotiutetuksi liian aikaisin sairaalasta. Sen ja hänen alkoholinkäyttönsä vuoksi hän katsoo, että hänen terveydentilansa on ollut sellainen, ettei hän ole pystynyt arvioimaan omaa tilaansa ja toimiaan tapahtumailtana.

Hänellä ei ole ilmeisesti minkäänlaista muistikuvaa illan hoitotoimenpiteistä, kertoi asianajaja Raine Sorsa salissa.

Hän ei halua tulla itse kuulluksi oikeudenkäynnissä. Hänelle on tehty mielentilatutkimus, jonka perusteella tehtyä lausuntoa käsitellään myöhemmin oikeudenkäynnissä.

Hoitaja löytyi vessan lattialta

9.30 Syytteessä oleva 58-vuotias hoitaja oli tullut lomalta töihin yövuoroon. Hän oli hoitanut potilasta pitkään. Aamulla toinen hoitaja ei ollut tavoittanut yövuorossa ollutta vastuuhoitajaa. Lopulta hän oli päässyt kerrostaloasuntoon sisään. Hän oli löytänyt potilaan kuolleena ja hoitajan asunnon wc:n lattialta makaamasta. Hän oli ollut kuitenkin hereillä. 

Syyttäjän mukaan potilaalle ei illan ja yön aikana ollut tehty juuri mitään toimenpiteitä.

– Katson tässä, että potilas on joutunut odottamaan kuolemaa tietäen, että hengityskonetta ei ole vaihdettu tai kytketty verkkovirtaan. Hän on pystynyt seuraamaan tapahtumaa koko ajan, sanoi syyttäjä Rebecka Frände-Wilkman.

Syyttäjä vetoaa seuraamuskannanotossaan hoitajalle tehtyyn mielentilalausuntoon.

Uhri oli aktiivinen henkilö

9.22. Syyttäjän mukaan potilas oli sairastanut pienestä pitäen lihasrappeumatautia, joka oli edennyt siihen pisteeseen, että hän tarvitsi koko ajan hoitoa. Hän oli pystynyt kommunikoimaan tietokoneen avulla ja naksauttamaan kieltään. Hoitajalla oli itkuhälytin, mikäli hän tarvitsi jotain. Hän on syyttäjän mukaan ollut hyvin aktiivinen henkilö, ja nauttinut esimerkiksi ulkoilusta. 

MTV Uutiset seuraa tänään kahta oikeudenkäyntiä Helsingin käräjäoikeudessa. Päivi Hannula ja Tiia Palmén kertoivat aamulla tapauksista MTV Livessä.

Normaalisti hän oli iltaisin ollut olohuoneessa katsomassa tv:tä, jolloin hän on ollut kytkettynä pyörätuolin hengityskoneeseen. Uhri oli mennyt nukkumaan puolenyön jälkeen, jolloin hoitaja oli siirtänyt hänet sänkyyn. Hänet olisi pitänyt kytkeä sängyn hengityskoneeseen, mutta tämä oli jätetty tekemättä. Pyörätuolin hengityskoneesta oli yön aikana akku loppunut.

9.21 Sairaanhoitopiirin asianajaja kertoo, että HUS on kaikin tavoin pahoillaan tapauksesta ja pyrkinyt kaikin tavoin myötävaikuttamaan tapauksen selvittämistä. 

"Ei tahallinen teko"

9.20 Hoitaja kiistää jyrkästi kaikki syytteet. Hän kiistää aiheuttaneensa kuoleman tahallaan. 

9.15 Syyttäjän mukaan 58-vuotias hoitaja on ollut vastaavana hoitajana uhrin hoitotiimissä. Hoitaja ei ole missään vaiheessa yötä kytkenyt miespotilasta sängyn hengityskoneeseen. Hoitaja ei ole reagoinut, vaikka pyörätuolin hengityskoneen akku on loppunut ja laite on hälyttänyt, kun akku on ollut loppumassa. Syyte on taposta tai vaihtoehtoisesti törkeästä kuolemantuottamuksesta.

9.00 Oikeudenkäyntiä ei salata. Syytetty saapui oikeudenkäyntiin ontuen kävelykepin kanssa. Hän ei peittänyt kuvaajilta kasvojaan ja istui rauhallisesti avustajansa viereen.

Juttua oikaistu klo 10.40. Hoitaja ei syytteen mukaan ollut sairaanhoitaja, vaan perushoitaja.

Lue myös:

    Uusimmat