Mainos

Puolustus: Lindhin surma törkeä pahoinpitely

Ruotsin korkein oikeus on saanut Anna Lindhin murhaa koskeneen oikeudenkäynnin päätökseen. Tuomion julistamisen ajankohtaa ei vielä kerrottu.

Syyttäjä vaati Ruotsin entisen ulkoministerin Anna Lindhin kuoliaaksi puukottaneelle Mijailo Mijailovicille elinkautista vankeutta murhasta, kun korkein oikeus kuuli osapuolten loppupuheenvuorot viimeisessä Lindhin murhaa koskeneessa oikeudenkäynnissä tänään.

Korkeimman oikeuden aikanaan antama tuomio jää lopulliseksi. Sen julistamisen ajankohtaa ei vielä kerrottu.

Valtakunnansyyttäjänviraston ylisyyttäjä Nils Rekke perusteli vaatimustaan esittämällä, että Mijailovicilla oli aikomus surmata Lindh. Tuomio murhasta tai taposta vaatii surmaamisaikomuksen.

-Puolustuksen näkemys on, että Mijailovic tulee tuomita törkeästä pahoinpitelystä hoitoseuraamukseen, sanoi Mijailovicin asianajaja Mikael Nilsson omassa loppupuheenvuorossaan.

Hänen mukaansa surmaamisaikomusta ei ollut. Mijailovic itse ei sanonut mitään, kun hänelle tarjottiin viimeistä mahdollisuutta kertoa oikeudelle oma näkemyksensä. Hän istui kumarassa ja tuijotteli pöydän pintaa, kuten aiemmissakin istunnoissa.

Selvää motiivia teolle ei ilmennyt viimeisessäkään oikeudenkäynnissä. Rekke esitti, että Lindh olisi edustanut Mijailovicille yhteiskuntaa, jossa Mijailovic koki itsensä ulkopuoliseksi. Nilssonin mukaan teon ainoa selitys oli vakava psyykkinen häiriö.

Sairas vai terve?

Pohtiessaan tuomiota korkeimman oikeuden on päätettävä, pitääkö se Mijailovicia lain tarkoittamalla tavalla vakavasti psyykkisesti sairaana vai ei. Vakavan psyykkisen häiriön alaisena rikoksen tehnyttä ei voi Ruotsissa tuomita vankilaan, vaan hänet on tuomittava psykiatriseen hoitoon.

Mijailovicille noin vuosi sitten tehdyn mielentilatutkimuksen mukaan hän ei ollut vakavasti psyykkisesti sairas. Myöhemmin Ruotsin sosiaalihallituksen oikeudellinen neuvosto päätyi eri tulokseen, mutta ei yksimielisesti. Korkein oikeus oli pyytänyt Mijailovicin mielentilasta lausunnon myös häntä viime ajat Sundsvallin oikeuspsykiatrisella osastolla hoitaneelta ylilääkäri Göran Franssonilta.

- Hän esitti täällä eilen hyvin varman näkemyksen: Mijailovic ei kärsi vakavasta psyykkisestä häiriöstä eikä kärsinyt myöskään tekoaikana, syyttäjä Rekke sanoi viitaten eilisen salaiseen käsittelyyn.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.