Mainos

Puolustus kiistää murhasyytteen: Surmaaja yhä vapaana

Aviopuolisonsa murhasta syytettynä oleva ulvilalainen perheenäiti kiistää syyttäjän esittelemän teonkuvauksen kaikilta osin. Runsaat kolme vuotta sitten Ulvilassa tapahtuneen perheenisän surman oikeudenkäynti alkoi tänään Satakunnan käräjäoikeudessa Porissa.

Toisin kuin vielä esitutkinnassa, neljän lapsen äiti kertoi asianajajansa välityksellä, ettei puolisoiden välillä ollutkaan minkäänlaista epäsopua tai sanaharkkaa surmailtana. Hänen mukaansa taloon tunkeutui kookas, mustiin pukeutunut ulkopuolinen henkilö, jonka viha kohdistui nimenomaan surmansa saaneeseen Jukka Lahteen.

Teon lavastaminen mahdotonta

Puolustus pitää mahdottomana syyttäjän näkemystä, jonka mukaan vaimo olisi yrittänyt peitellä tekoaan ja lavastaa tämän vuoksi surman ulkopuolisen tekemäksi.

- Lavastus ei olisi ollut ajallisesti mitenkään mahdollista. Aviopuolisonsa murhasta syytetty sai itsekin veitseniskun rintaansa ja hänelle oli kehittynyt sen seurauksena hengenvaarallinen ilmarinta, selvitti puolustusasianajaja Juha Manner

- Hän ei olisi mitenkään kyennyt keskittymään suunnitelmalliseen, voimia ja aikaa vievään lavastukseen. Hänen olisi pitänyt pestä itsensä huolellisesti uhrin verestä, hävittää kaikki tekovälineitä ja veriset vaatteensa, rikkomaan ikkuna ja tehtailemaan tekijän verisiä kengänjälkiä ympäri huoneistoa, jatkoi Manner.

Manner arvosteli voimakkaasti poliisin esitutkintaa. Hänen mukaansa materiaalista puuttuu oikeudenkäynnin kannalta merkityksellistä aineistoa kuten teknisen tutkinnan tuloksia sekä kuulemisasiakirjoja.

- Emme halua viivästyttää oikeudenkäynnin etenemistä, mutta puuttuva materiaali on saatava puolustuksen käyttöön, totesi Juha Manner oikeudelle.

Surmaaja yhä vapaana

Puolustusasianajaja Mannerin mukaan perheenäidin syyttömyyden puolesta puhuu paitsi teon ajallisesti mahdoton lavastaminen myös verhoista, petivaatteista ja uhrin kynsien alta teknisessä tutkinnassa löydetyt tummat kuidut, joiden alkuperälle ei ole löydetty selitystä.

- Tällaisia kuituja ei ole ollut vaimon vaatetuksessa, toteaa Manner.

Puolustuksen mukaan Jukka Lahden todellinen surmaaja on yhä vapaana.

- Esitutkinnassa on tehty virheellinen johtopäätös tekijästä ja kehitetty sitten tuota johtopäätöstä tukeva tarina syytteen tueksi. Ulkopuolinen taloon tunkeutuja on yhä vapaana ellei sitten ole vankilassa, jostakin muusta rikoksesta tuomittuna, sanoo puolustusasianajaja Juha Manner.

Uhrissa 70 pistovammaa

Surmansa saaneen Jukka Lahden ruumiista löydettiin 70 pistohaavaa. Lisäksi häntä oli hakattu takkapuilla. Kuolettavat veitseniskut osuivat kylkeen ja kainaloon. Surma viimeisteltiin murskaamalla kallo jollakin painavalla esineellä, mahdollisesti vasaralla tai sorkkaraudalla. Tekovälinettä ei ole löydetty.

- Surma aiheutti runsaasti verenvuotoa, joten tekijän olisi pitänyt olla yltäpäältä veressä. Murhasta nyt syytetyltä vaimolta löydettiin kuitenkin vain verijälkiä, jotka olivat syntyneet rintaan saadun pistohaavan seurauksena. Hänellä ei ollut mitenkään aikaa puhdistaa itseään ennen poliisien tuloa, kertaa puolustusasianajaja Manner.

Pääkäsittelyn ensimmäisenä istuntopäivänä kuultiin ääninäyte syytetyn soittamasta hätäpuhelusta sekä videotallenne surmasta epäillyn perheenäidin puhuttelusta surman jälkeisenä päivänä sairaalassa. Tutkinnan tuossa vaiheessa häntä pidettiin uhrina. Syyttäjän mukaan vaimon esiintyminen oli oudon tunteetonta ja epäilyttävän loogista.

- Hän ei vaikuttanut lainkaan juuri väkivaltaisesti surmansa saanutta aviopuolisoaan surevalta leskeltä. Suunnitelmat olivat valmiina, talon siivous ja muutto Turkuun, totesi syyttäjä.

Jutun käsittely jatkuu huomenna syyttäjän esittelemillä kirjallisilla lausunnoilla. Loppulausunnot kuullaan toukokuun 6. päivä.

(25.03.2010)

(30.03.2010)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.