Puolukkaa ja valkosuklaata – tällainen on virallinen Agricola-leivos

Heidi Harjulan vaaleanpunainen unelmaleivos äänestettiin Agricolan päivän viralliseksi herkuksi.

Suomalaiset valitsivat Agricola.fi-sivuston verkkoäänestyksessä neljän vaihtoehdon joukosta Makeaa murmelin täydeltä -bloggarin Heidi Harjulan kehittelemän puolukka-valkosuklaa-leivoksen Suomen viralliseksi Agricola-leivokseksi. Äänensä antoi liki 9 000 suomalaista.

Harjulan Agricola-leivosta inspiroivat suomalaisuus, puhtaat raaka-aineet sekä perinteikkyys modernissa muodossa. Kevyt puolukkamarenkitäyte, täyteläinen valkosuklaavaahto ja rapea kaurapohja yhdistävät tuttuja pohjoisia makuja, mutta tuovat myös aivan uudenlaista vivahdetta leivonnaiseen.

Leivoksen tarkoituksena on Suomen Pipliaseuran mukaan muistuttaa maailmanlaajuisen lukutaitotyön merkityksestä demokratialle ja tasa-arvolle.

Leivoksen teko onnistuu myös kotikeittiössä – testaa itse!

12 leivosta

Pohja:

250 g kaurakeksejä

100 g voita

Marenki:

150 g + 15 g sokeria

60 g vettä

115 g valkuaisia

Täyte:

3 dl kuohukermaa

250 g soseutettua puolukkaa

3/4 dl puolukkahilloa

100 g valkosuklaata

5 liivatetta

1,5 rkl puolukkalikööriä

Valkosuklaavaahto:

2 dl kermaa

70 g valkosuklaata

Tee pohja murskaamalla keksit ja sekoittamalla niihin sulatettu voi. Painele neliönmallisen vuoan pohjalle.

Tee ensin marenki. Mittaa vesi ja sokeri (150 g) kattilaan ja kuumenna. Mittaa seoksen lämpöä mittarilla, ja kun seos on n. 110-115 asteista, ala vaahdottaa valkuaisia ja sokeria (15 g). Tee vaahdosta paksua, mutta vielä pehmeää. Kun sokeriliemi on 120-asteista, kaada se ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon samalla vatkaten. Vatkaa vaahtoa niin kauan, että se jäähtyy.

Soseuta puolukat, vaahdota kerma. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita puolukkasose ja hillo marenkivaahdon joukkoon. Sulata valkosuklaa, sekoita täytteeseen ohuena nauhana. Liuota liivatelehdet kuumennettuun likööriin ja sekoita täytteeseen. Kääntele lopuksi kermavaahto joukkoon. Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä vähintään neljä tuntia.

Vaahdota kerma ja sekoita sulatettu, jäähtynyt suklaa joukkoon. Pursota ruusukkeiksi leivospalojen päälle, koristele suklaakoristeilla ja puolukoilla.

Resepti: Heidi Harjula

Kokeile myös muita valkosuklaisia reseptejä:

Muista myös osallistua:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat