Puoluejohtajat lupailivat perintöveron alennusta

Kokoomuksen, SDP:n ja keskustan puheenjohtajat olivat MTV3:n pääministeritentissä yhtä mieltä siitä, että perintöveroa tulisi kohtuullistaa.

Kolmen suurimman puolueen puheenjohtajat lupaavat puuttua perintöveroon ensi vaalikaudella.

Keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen totesi MTV3:n pääministeritentissä, että tulevan hallituksen tulisi sopia jo hallitusohjelmassaan perintöveron kevennyksistä. Vanhanen muistutti myös keskustan vaatimuksesta alentaa ruuan arvonlisäveroa.

Myös SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma ja kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen katsoivat, että perintöveroa tulisi kohtuullistaa.

- Myös perintöverotuksen uudistaminen täytyy sopia. Mahtiperinnöille tarvitaan perintöverotusta edelleenkin, mutta tavanomaisten, pienten perintöjen verotusta on syytä keventää, muotoili Heinäluoma.

Heinäluoma ja Katainen vaativat myös, että hallituspuolueiden tulisi sopia hallituskauden aluksi eläkkeensaajien verotuksen alentamisesta.

Puheenjohtajista vain kokoomuksen Katainen oli valmis lupaamaan suoralta kädeltä palkansaajille lisää veronkevennyksiä. Vanhanen ja Heinäluoma halusivat liittää kysymyksen tuloverotuksen alentamisesta työmarkkinatilanteen kehitykseen.

Asuntolainojen korkotukiin ei yksikään puheenjohtaja uhannut koskea. Heinäluoma olisi valmis jopa lisäämään ensiasunnon hankkivien verohelpotuksia.

Puheenjohtajat lupailivat työllisyystoimia

Myös työllisyyspolitiikka kirvoitti vilkasta keskustelua puolueenjohtajien keskuudessa. Pääministeritenttiin vieraaksi kutsuttu EVA:n toimitusjohtaja Sixten Korkman tivasi puoluejohtajilta, kuinka tuleva hallitus aikoo vahvistaa työllisyyttä. Kaikki puheenjohtajat korostivat puheenvuoroissaan koulutuksen merkitystä. Heinäluoman mielestä tulevan hallituksen pitäisi panostaa etenkin oppisopimuskoulutukseen. Hän esitti, että oppisopimuspaikkoja lisättäisiin usealla tuhannella nykyisestä. Myös Vanhasen ja Kataisen mielestä tulevan hallituksen tulee keskittyä aikuiskoulutuksen kehittämiseen.

Puoluejohtajat olivat myös yhtä mieltä siitä, että työntekijämaksuja voitaisiin alentaa nuorten työntekijöiden osalta. Pääministeri Vanhanen puolusti keskustan vaatimusta ulottaa matalapalkkatuki myös nuoriin työntekijöihin ja muistutti uudistuksen tuoneen jo lisää työpaikkoja ikääntyneille työntekijöille.

- Meillä on korkea nuorisotyöttömyys, joten tarvetta on. Lisäksi kun ehtona on vähintään 140 tunnin työ, se tulisi tosiasiassa muuttamaan monta osa-aikaista työtä kokoaikaiseksi, lupaili Vanhanen.

Katainen muistutti sen sijaan puheenvuorossaan, että pitkäaikaistyöttömien kohdalla matalapalkkatuki ei ole ainoa ratkaisu. Hänen mielestään pitkäaikaistyöttömien asemaa voitaisiin parhaiten kohentaa kohdistamalla työllisyysvarat nykyistä paremmin.

- Meidän täytyy suunnata työllisyysmäärärahoja työvoimahallinnon ja yrityksen yhdessä järjestämiin koulutuksiin, jotka ovat nyt valitettavasti vähentyneet, huomautti Katainen.

Puoluejohtajat etsivät myös ohjelmassa lääkkeitä siihen, kuinka tuleva hallitus voisi parantaa etenkin määräaikaisissa työsuhteissa olevien työsuhdeturvaa. SDP:n Heinäluoman mielestä määräaikaisia työntekijöitä perusteettomasti käyttäville yrityksille tulisi jatkossa langettaa sakkoja.

- Pidän perusteltuna sitä, että työnantajan täytyisi jatkossa kirjallisesti perustella määräaikaisen työsuhteen käyttö. Tuolloin nähdään, onko työ todella tilapäinen vai pysyvä. Jos perusteita rikottaisiin, siitä pitäisi myös olla seuraamuksia. Se loisi koko työmarkkinakenttään ihmisille tässä suhteessa enemmän vakautta, arvioi Heinäluoma.

Jyrki Katainen toivoi puolestaan, että tuleva hallitus laatisi erityisen työssäjaksamisohjelman työntekijöiden hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Kaikkien puoluejohtajien mielestä tulopoliittisia kokonaisratkaisuja tulisi jatkaa myös tulevaisuudessa. Keskustan Vanhanen huomautti puheenvuorossaan, että keskitettyä tupoa tarvitaan etenkin palkkatasa-arvon turvaamiseksi.

Vaaliohjelmat saivat sapiskaa

Kilpailijoiden vaaliohjelmien arviointi sähköisti pääministeritenttiä. Keskustan johtaja Matti Vanhanen moitti hallituskumppani SDP:tä liian suuresta menonlisäysesityksestä.

- Sosiaalidemokraattien ongelma on nyt se, että 2,4 miljardin lisäys valtion menoihin on erittäin suuri summa. Pelkään, että verotuksen puolella ei jää tilaa pitää moottoria käynnissä.

Heinäluoma piti puolestaan kokoomuksen vaaliohjelmaa ylimitoitettuna ja arvioi sen toteuttamisen edellyttävän lisää varoja.

- Joko kokoomuksella on huomattavasti enemmän rahaa käytössään kuin meillä muilla tai sitten tulee aika ikäviä yllätyksiä vaalien jälkeen, totesi Heinäluoma.

Katainen antoi takaisin arvostelemalla SDP:tä linjattomuudesta.

- Ainakin siitä voi huomata vaalien lähestyvän, että demarit rupeavat vastustamaan veronkevennyksiä ja Lipponen Natoa, nälväisi Katainen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat