Puolueiden nuorisojärjestöt aloittivat sukupolvivallankumouksen

Järjestöjen tavoitteena on saada 20 nuorta kansanedustajaa. Tällä hetkellä eduskunnassa istuu vain kuusi alle 30-vuotiasta.

Eduskuntaa on uhkaamassa vanhan vallan syrjäyttäminen. Seitsemän suurimman puolueen nuorisojärjestöt ryhtyvät yhdessä kampanjoimaan nuorten poliitikkojen lisäämiseksi eduskuntaan.

Järjestöt ovat asettaneet tavoitteekseen saada kansanedustajiksi 20 alle 30-vuotiasta edustajaa. Kirittävää on paljon, sillä nyt heitä istuu 200 -jäsenisessä eduskunnassa vain kuusi.

Mikäli eduskunnan koostumus vastaisi väestön ikärakennetta, alle kolmikymppisiä kansanedustajia tulisi olla 40.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kaikki puolueet tekevät vaaleissa yhteistyötä. Aiemmin on toimittu korkeintaan alueellisesti tai esimerkiksi porvarillisen yhteistyön edistämiseksi.

Tavoitteitaan Helsingissä esitelleet seitsemän nuorisojärjestön puheenjohtajat kehottivat kaikkia vaaleissa ehdolla olevia nuoria puoluerajat ylittävään yhteistyöhön. Sitä voidaan käytännössä toteuttaa muun muassa vaalitilaisuuksien järjestämisessä.

Puheenjohtajat neuvovat kaikkia vanhempiakin äänestämään nuoria, koska se on ainoa tapa rakentaa tulevaisuutta. Järjestöjen vaaliohjelmissa puhutaan paljon vanhusten hoidosta.

Nuoret piikkeinä vanhojen lihassa

Viime aikoina kaikille puolueille sopivia yksittäisiä hankkeita on tullut yhä useammin eteen. Samat tavoitteet ovat tulleet esille muun muassa opintotuen, yleensä koulutuksen ja vaikkapa tekijänoikeuslain kaltaisissa asioissa.

Puheenjohtajien näkemykset vahvistavat viime viikolla julkistettua tutkimusta, jonka mukaan nuorten politiikkaa kohtaan tuntema kielteisyys on laimentumassa. Kiinnostus kohdistuu yksittäisiin ongelma-alueisiin eikä valtapolitiikkaan.

Yhteistä nuorisojärjestöille on kriittisyys emopuolueiden konservatismia vastaan. Ne ovat radikaalimpia ja liberaalimpia kautta linjan. Kokoomusnuoret ovat olleet syrjäyttämässä Ville Itälää puheenjohtajan paikalta ja demarinuoret vaatineet sisäministeri Kari Rajamäen eroa.

Vaikka nuorisojärjestöjen tavoitteissa on paljon yhteistä, painotuserot ovat samankaltaisia kuin emopuolueilla. Kun kyse on esimerkiksi työstä, porvaripuolella puhutaan yrittämisestä ja koulutuksesta, kun taas vasemmalla korostetaan pätkätöiden ja turvattomuuden ongelmia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat