Mainos

Puolueiden jälkipyykki pestään kovin käsin

Puolueiden vaikuttajat ruotivat vaalitulosta arkailematta ja suorasanaisesti. Haastatteluun tavoitetut Paavo Arhinmäki (vas), Jarmo Korhonen (kesk.), Antti Kaikkonen (kesk.) ja Ari Korhonen (sd.) arvioivat EU-vaalien tulosta.

Paavo Arhinmäki lyö omiaan armotta

Puolueiden vaikuttajat ruotivat vaalitulosta arkailematta ja suorasanaisesti. Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Paavo Arhinmäki ei pehmentänyt vasemmiston tappiota, vaan totesi tapahtuneen kylmin sanoin.

- Kyllä meidät on nyt lyöty kanveesiin ja pahasti, luvunlasku käy, Arhinmäki maalaili.

Arhinmäen mielestä vaaleissa pärjäsivät ne puolueet jotka ihmiset kokevat kriittiseksi vastavoimaksi, tai ne jotka tuovat politiikkaan uusia teemoja. Vanhanaikaisiksi koetut puolueet näkivät tilanteensa armotta äänestysluvuissa. Arhinmäki ei käynyt syyttelemään tappiosta muita puolueita, huonoa kampanjaa tai olosuhteita, vaan kohdisti syyttävät sanansa omaan pesään:

- Jos puolue menettää kolmanneksen kannatuksestaan, on se puolueen itsensä vika. Me (vasemmistoliitto) ei pystytty näissä vaaleissa nostamaan esille yhtään omaa teemaa tai keskustelunaihetta. Emme pystyneet haastamaan ketään uusilla aloitteilla.

Arhinmäki vaati seuraaviin vaaleihin nuoria kampanjavastuuseen, muttei vaatinut puheenjohtaja Martti Korhosen eroa.

- Ei ole minun tehtäväni puolueen varapuheenjohtajana kaivaa ensimmäisenä maata puheenjohtajan jalkojen alta.

Arhinmäki on ilmoittautunut vasemmistoliiton puheenjohtajakisaan.

Jarmo Korhonen katsoo eteenpäin

Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen on kohtuullisen tyytyväinen keskustan vaalitulokseen vallitsevissa oloissa. Hän löysi perussuomalaisten voiton syyksi ainoastaan yhden miehen.

- Timo Soini. Vaalivoitto on keskittynyt Timo Soinin persoonan ympärille. Meillä politiikassa on aina ollut ilmiöitä, milloin on ollut Riitta Uosukainen, milloin Elisabeth Rehn -ilmiö. Ilmiöitä syntyy ja ilmiöitä sammuu, Korhonen totesi ytimekkäästi.

Korhonen haki alhaisesta äänestysaktiivisuudesta osasyytä vaalien tulokseen. Maaseudun paikoin alle kolmenkymmenen painunut äänestysprosentti selitti Korhosen mielestä puolueiden pärjäämistä.

- 1,7 miljoonaa henkilöä äänesti ja 2,6 miljoonaa jätti äänestämättä. Jokaisella on oma syynsä.

Keskustan Antti Kaikkosta parlamentista ulosjääminen harmitti, mutta hän antoi kuitenkin arvoa äänisaaliilleen.

- Totta kai vähän harmittaa, ettei tavoitteeseen päästy. Tuki oli kuitenkin sen verran vahvaa, 19 000 ääntä, että täytyy olla tyytyväinen, Kaikkonen toteaa.

Kaikkonen sanoo panostavansa kotimaan politiikkaan täydellä höyryllä. Motivaatio on edelleen vaalitappiosta huolimatta kohdillaan.

Demareiden Ari Korhonen kantaa syyn

Sosiaalidemokraattien puoluesihteeri Ari Korhonen kantaa omissa nimissään demareiden vaalikampanjassa tehdyt virheet.

- Minä olen vaalipäällikkö ja kannan siltä osin kampanjassa tehdyt virheet, Korhonen sanoo reippaasti.

Puolueen ehdokkaita vaalipäällikkö sen sijaan kehuu. Huonoa listaa Korhonen ei hyväksy syyksi vaalitappioon.

- Minusta ehdokkaat olivat hyviä ja pistivät itsensä todella likoon, heitä on kiitettävä.

Vasemmiston yhteenlaskettu kannatus on vaalien jälkeen samalla tasolla kuin kokoomuksen kannatus yksinään. Korhosen mielestä kyse on koko Euroopan laajuisesta ilmiöstä, jossa tyytymättömyys valtapuolueiden politiikkaan ei kanavoidu vasemmistopuolueisiin vaan perussuomalaisten kaltaisiin ilmiöihin.

- Meillä oli Euroopassa yhteinen vaaliohjelma. On tarkasteltava sosiaalidemokraattisen liikkeen sisällä, eivätkö ajamamme asiat puhuttele ihmisiä.

Korhosen mukaan sosiaalidemokraatit menettivät ääniä jo kolmannen kerran peräkkäin Etelä-Suomen suurissa kaupungeissa, Kymissä ja Pohjois-Karjalassa. Samoissa paikoissa perussuomalaisten kannatus on noussut merkittävästi.

Puoluesihteeri Korhonen ei ole heittämässä kirvestä kaivoon synkkien vaalien jälkeen. Hän on valmis jatkamaan päättäväisesti kohti vuoden 2011 eduskuntavaaleja Jutta Urpilaisen kanssa, mikäli puoluekokous niin päättää.

PERUSSUOMALAISTEN SOINI: SISÄPOLITIIKKA VAIKUTTI

SDP:N URPILAINEN SANOO SOHVAN JA SOININ VETÄNEEN

VAS.LIITON ARHINMÄKI RUOSKII OMIAAN JA ITSEÄÄN

KESKUSTAN KORHONEN VIITTAA SOINI-ILMIÖÖN

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.