Puolan vaalit voitti presidentti, joka tunnetaan homofobiasta ja juutalaisvastaisesta retoriikasta – EU:ssa toivotaan, että koronatuella maata voidaan painostaa demokraattisemmaksi

Puolan valtataisto ja EU:n elvytyspaketti puitavina 8:34
Europarlamentaarikot Miapetra Kumpula-Natri (SDP) ja Alviina Alametsä (vihr.) ruotivat Puolan tilannetta ja EU:n elvytysrahastoa. EU:n huippukokous käsittelee samoja asioita loppuviikosta.

Europarlamentaarikot Miapetra Kumpula-Natri (SDP) ja Alviina Alametsä (vihr.) toivovat, että Puolaa voidaan suitsia demokraattisempaan suuntaan EU:n koronaelvytyspaketin avulla.

Sunnuntaisen presidentinvaalin voittaneen, istuvan presidentin, Andrzei Dudan kampanjassa käytettiin homofobista, muukalaisvihamielistä ja juutalaisvastaista retoriikkaa. Hänen vastaehdokkaansa, opposititon Rafal Trzaskowski puolestaan puhui vahvasti ihmisoikeuksien puolesta. 

Äänestys meni erittäin tiukille. Duda sai äänistä 51,2 prosenttia ja Trzaskowski keräsi äänistä 48,8 prosenttia. Äänestysprosentti kipusi Puolan presidentinvaalien korkeimmaksi 25 vuoteen.

Europarlamentaarikko Alviina Alametsä sanoo MTV:n Uutisaamussa, että EU:n koronasta toipumiseen tarkoitettu elvytysrahasto pitäisi sitoa oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. EU suunnittelee jakavansa jäsenmaille tukia sekä suorana tukena että lainoina, jotta maat pääsevät koronakriisin jälkeen jaloilleen.

– Puola on yksi suurimmista edunsaajista ja se olisi sanktio heidän suuntaansa, Alametsä sanoo.

Huippukokouksen asialistalla

Mia Kumpula-Natrin mukaan tukipakettia ja Puolan tilannetta käsitellään EU:n huippukokouksessa loppuviikosta, jossa käsitellään tulevan seitsemän vuoden rahoituskehystä.

– Elvytysrahat ollaan laittamassa rahoituskehyksen sisään, ja niitä tulisi koskettamaan ehto, ettei rahojen menettämiseen ole riskiä siksi, että oikeusjärjestelmä ei olisi kunnossa. Asia on esillä loppuviikon EU-kokouksessa. Juorutietojen mukaan se on etenemässä hyvin. Parlamentin tahdon puolelta laki on meidän puolella valmiina, Kumpula-Natri sanoo.

Alametsä sanoi Puolan tiukille menneen vaalituloksen kertovan toisaalta myös siitä, että ihmisoikeuksia arvostetaan Puolassa.

– Puolassa on vahva kannatus ihmisoikeuksille, demokratialle ja oppositiolle. Kaikki puolalaiset eivät siis kannata Dudaa. On tärkeää, että EU on tarkkana, eikä Puolan anneta lipsua yhtään enempää siihen suuntaan, että oikeusvaltioperiaatetta ja ihmisoikeuksia rikotaan, Alametsä sanoi.

Kumpula-Natrin mukaan EU-yhteistyö ei ole ollut helppoa Dudan kanssa.

– Vaalikiitospuheessaan hän tosin pyysi anteeksi, jos on loukannut jotakin mielipiteillään. Ehkä tämän varaan yritän laskea positiivista kehitystä.

Vaalitarkkailijoiden mukaan ehdokkaat saivat kampanjoida vapaasti, eikä äänestysjärjestelyissä havaittu puutteita. Tarkkailijat kritisoivat kuitenkin Puolaa jo kesäkuussa siitä, että valtion tv-kanava oli näkyvästi istuvan presidentin puolella.

EU:n huippukokouksessa käsitellään tulevien vuosien rahoituskehystä. Kumpula-Natri ja Alametsä sanoivat Uutisaamussa, että Suomen kannalta rahoituksessa on tärkeää, että erityisesti vienti saadaan vetämään.

Suomi on tuonut EU:n elvytyspaketin yhteydessä esille näkemyksensä, että paketin pitäisi olla suunniteltua lainapainotteisempi ja kooltaan pienempi. Kumpula-Natrin mukaan Suomen linjat ovat menneet uudessa esityksessä paremmin läpi. EU-komissio on ehdottanut 750 miljardin elvytysrahastoa, josta 500 miljardia myönnettäisiin avustuksina ja 250 miljardia lainoina. 

Lue myös:

    Uusimmat