Enemmistö suomalaismepeistä haluaisi jäädyttää Unkarin rahoituksen – muutama myös EU:sta erottamisen kannalla: "Ei suoranaista diktatuuria voida hyväksyä jäsenmaana"

MTV:n kysely: Suomen hallitus on suoriutunut kriisissä EU:ta paremmin 2:03
MTV:n kysely: Suomen hallitus on suoriutunut kriisissä EU:ta paremmin, arvioivat mepit

Unkarin toiminta koronakriisissä on herättänyt paljon arvostelua Euroopan unionin sisällä. Enemmistö suomalaisista europarlamentaarikoista haluaisi jäädyttää maan EU-rahoituksen.

Unkarin parlamentti antoi pääministeri Viktor Orbánin hallitukselle vallan ohittaa parlamentti päätöksenteossa määrittelemättömän pituisen ajan hätätilalain nojalla. Hallituksen toimia vaikeuttavan väärän tiedon levittämisestä voi nyt saada pitkän vankeustuomion.

MTV:n kyselyssä suomalaismepeille lähes kaikki olivat joidenkin Unkarille langetettavien sanktioiden kannalla. Moni heistä katsoo, että Unkari on luisumassa kohti diktatuuria koronavirusilanteen varjolla, mitä ei EU:ssa pitäisi hyväksyä.

– Lain myötä valta on keskitetty pääministerille, ja esimerkiksi toisinajattelijoille ja journalisteille voidaan jatkossa määrätä vankilatuomioita kevyin perustein, vihreiden Alviina Alametsä kommentoi.

– Oikeusvaltio, kansalaisoikeudet ja demokratia ovat arvoja, joihin jokaisen EU:n jäsenmaan on täysin sitouduttava, Eero Heinäluoma sanoo.

Nils Torvaldsin mielestä sanktioita tarvitaan, mutta mitä tahansa ne ovatkaan, niiden aika on vasta kriisin jälkeen.

– Kesken kriisin heitä (Unkaria) ei voi jättää yksin. Siitä kärsisivät kansalaiset, ei Orbán, RKP:n europarlamentaarikko sanoo.

Keinot vähissä?

Kokoomuksen Henna Virkkunen muistuttaa, että EU:n mahdollisuudet rangaista Unkaria ovat vähissä. 

– Järeimmät ovat artiklan 7:n aktivoiminen ja rahoituksen jäädyttäminen, joista jälkimmäinen on vielä valmistelun asteella, Virkkunen toteaa.

Artikla 7:n käyttö on myös keskustan Elsi Kataisen mukaan nyt paikallaan. Sen avulla unionin perusarvoja jatkuvasti rikkovalta jäsenmaalta voidaan viedä Eurooppa-neuvostossa äänioikeus. Sitä on yritetty jo Unkaria vastaan, mutta EU:n toinen oikeusvaltio-ongelmista kritisoitu maa Puola on estänyt tämän.

Virkkusen puoluetoveri Sirpa Pietikäinen muistuttaa, että vaikka Unkarin pääministeripuolue Fidesz kuuluu heidän kanssaan samaan EPP-ryhmään, on kokoomus jo pitkään ajanut sen erottamista.

Vain perussuomalaisten mepit Teuvo Hakkarainen ja Laura Huhtasaari ovat sanktioita vastaan. Heidän mielestään EU:n ei pitäisi puuttua asiaan, josta on jäsenmaan parlamentissa päätetty.

– Unkarissa on vapailla demokraattisilla vaaleilla valittu parlamentti. Uhkaako siis demokratia demokratiaa?, Hakkarainen kysyy.

Jopa erottaminen unionista voi tulla kyseeseen

Ainoa mepeistä, joka kyselyssä valitsi kannattavansa Unkarin EU:sta erottamista on Miapetra Kumpula-Natri (sd.), joka pitää Unkarin tilannetta shokeeraavana. Hän muistuttaa, että unioni on jo aiemmin yrittänyt saada maata muuttamaan kurssiaan.

– Nyt on tarpeen keskustella kaikista mahdollisista sanktioista, jopa määräaikaisesta erottamisesta. Ei suoranaista diktatuuria voi yksinkertaisesti hyväksyä jäsenmaana, Kumpula-Natri sanoo.

Kumpula-Natri ei kuitenkaan ole mielipiteensä kanssa yksin. Myös muun muassa Mauri Pekkarinen (kesk,) ja Ville Niinistö (vihr.) väläyttävät erottamisen mahdollisuutta tulevasiuudessa, jos muut keinot eivät muuta maan suuntaa.

MTV:n kyselyyn vastasivat Petri Sarvamaata (kok.) ja Silvia Modigia (vas.) lukuunottamatta kaikki Suomen neljästätoista europarlamentaarikosta. Kysely toteutettiin viime viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat