Puolan vaaleja leimasivat vaalitarkkailijoiden mukaan vihamielinen kampanjointi ja valtiollisen median puolueellisuus

Puolan presidentinvaaleja sävyttivät puolueellisuus ja vihamielisyys, raportoivat kansainväliset vaalitarkkailijat tämänpäiväisessä lausunnossaan.

Istuva presidentti Andrzej Duda peittosi sunnuntaina presidentinvaalin toisella kierroksella vastaehdokkaansa Rafal Trzaskowskin. Euroopan yhteistyö- ja turvallisuusneuvoston (Etyj) tarkkailijoiden mukaan ehdokkaat saivat kampanjoida vapaasti, eikä äänestysjärjestelyissä havaittu puutteita.

Kampanja kuitenkin kärjistyi tarkkailijoiden mukaan toisella kierroksella entistä hyökkäävämmäksi etenkin Trzaskowskia kohtaan. Negatiivista kampanjointia ja loanheittoa esiintyi molemmin puolin, ja kannattajien yhteenotot kärjistyivät ajoittain väkivaltaisiksi. Poliitikkoihin ja toimittajiin kohdistui myös uhkauksia.

Tarkkailijat kritisoivat Puolaa jo kesäkuussa siitä, että valtion tv-kanava oli näkyvästi istuvan presidentin puolella. Sekä kyseisellä kanavalla että Dudan kampanjassa käytettiin myös homofobista, muukalaisvihamielistä ja juutalaisvastaista retoriikkaa.

Julkisen vallan käyttäjien kampanjointia koskeva sääntely on tarkkailijoiden mukaan riittämätöntä, mikä hämärtää valtion ja puolueen eroa. Esimerkiksi pääministerin kampanjointi istuvan presidentin puolesta antoi tälle tarkkailijoiden mukaan liiallista etua.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja