Mainos

Puola sai uuden hallituksen

Hallitusvalta on virallisesti vaihtunut Puolassa, kun Leszek Millerin johtama vasemmistohallitus astui Jerzy Buzekin oikeistolaisen hallituksen tilalle.

Millerin johtama Demokraattinen vasemmistoliitto SLD sai 41 prosenttia äänistä syyskuussa pidetyissä parlamenttivaaleissa. Hallituskumppanikseen SLD sai Puolan talonpoikaispuolueen PSL:n. Hallituspuolueilla on enemmistö 460-jäsenisessä parlamentissa.

SLD ja PSL hallitsivat Puolaa myös vuosina 1993-97. Hallituskausi oli hyvin vaikea ja riitainen, ja päättyi Solidaarisuus-järjestön johtaman oikeiston voittoon vaaleissa neljä vuotta sitten. Syyskuun vaaleissa Solidaarisuus-liittoutuma ei saanut yhtään edustajaa parlamenttiin.

Miller ottaa henkilökohtaisesti johtoonsa Puolan neuvottelut EU:hun liittymisestä. Hän on julistanut Puolan luotsaamisen EU:n jäseneksi yhdeksi tärkeimmäksi ulkopoliittiseksi tavoitteekseen.

Miller, 55, on entinen kommunisti, joka nousi SLD:n johtajaksi 1999. Milleriä kuvataan karismaattiseksi ja tiukaksi johtajaksi. Hänet tunnetaan puolueessa lempinimellä "Kansleri".

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.