Punaisia, keltaisia, soikeita, pyöreitä, pieniä ja suuria...

Erikoistomaattien kysyntä on kasvussa ja kauppojen vihanneshyllyillä näkee nykyisin monenmuotoisia ja -värisiä tomaatteja. Pihvi-, luumu-, miniluumu-, cocktail-, kirsikka- ja terttutomaatti maistuvat kaikki hiukan erilaisilta ja palvelevat eri tarkoituksia. Väreissäkin löytyy punaisen lisäksi keltaista ja oranssia, ja erikoistomaatteja saa myös luomuna. Kauppapuutarhaliiton viljelyneuvoja Tom Murman arvioi erikoistomaattien kysynnän ja tarjonnan kasvavan edelleen myös tulevaisuudessa. Viimevuosina kotimaisetkin viljelijät ovat lähteneet mukaan erikoisuuksien markkinoille ja eri tomaattiversioita on jo saatavana myös kotimaisena.

Kesäajan tomaatintuonti on viime vuosina kasvanut erikoistomaattien lisääntyneen kysynnän vuoksi. Lähes kaikki kesän tuontitomaatit ovat erikoistomaatteja, sillä perinteisesti Suomessa syödään kesäaikaan lähinnä kotimaisia tomaatteja. Koko tomaatinkulutuksesta erikoistomaattien osuus on kuitenkin vasta muutama prosentti. Kesällä tomaatteja tuodaan noin 100 - 200 tonnia kuukaudessa ja koko tomaatinkulutus on kesäaikaan noin 7 000 - 9 000 tonnia kuukaudessa.

Erikoistomaatteja myös terveystietoisille

Murman kertoo, että tällä hetkellä tomaattimarkkinoita kuohuttavat tavallista korkeampia ravintoainepitoisuuksia sisältävät tuotteet. Suomessakin voi ostaa oransseja tomaatteja, joiden beeta-karoteenipitoisuus on kolminkertainen perinteisiin tomaatteihin verrattuna. Beeta-karoteeni on A-vitamiinin esiaste, joka toimii myös antioksidanttina. Toinen tärkeä ravintoaine, joiden määrää tomaateissa voidaan jalostamalla lisätä on lykopeeni, antioksidanttina toimiva aine, jonka on uusissa tutkimuksissa havaittu vähentävän sydäninfarktiriskiä.

Tomaattia on helppo jalostaa

Tomaatti on jalostukselle erityisen otollinen kasvi, sillä sen geeniperimässä on runsaasti luonnollistakin vaihtelua. Lisäksi se, että tomaatti on maailman eniten käytetty vihannes, on tietysti innostanut kasvinjalostajia kokeilemaan erilaisia uutuuksia. Japanissa tomaatin voi ostaa vaikka vaaleanpunaisena, eikä esteitä vaikkapa valkoisen tomaatin viljelyyn ole. Toki muitakin vihanneksia voidaan jalostaa, mutta esimerkiksi kurkulla luontaista geneettistä vaihtelua ei ole yhtä paljon. Kurkkua on kuitenkin maailmalla jalostettu eri koko- ja muotovariaatioiden lisäksi myös keltaiseksi ja valkoiseksi, mutta "luonnottomat" värit herättävät kuluttajissa herkästi epäluuloa.

Suomessa tomaatinjalostusta ei juuri harrasteta, vaan kaikki kaupallisesti viljeltävät lajikkeet ostetaan muualta, pääasiassa Hollannista. Perinteinen jalostus riittää hyvin erilaisten muotojen, kokojen ja värien saamiseksi, mutta geenimuuntelua apuna käyttäen voisi olla mahdollista parantaa tomaattien viljelyominaisuuksia ja säilytyskestävyyttä. Paremmalla säilytyskestävyydellä olisikin kaupallisesti paljon merkitystä, sillä nykyisin tomaatit ovat kylmänherkkiä ja niitä joudutaan säilyttämään 13-14 asteessa. Jos tomaatit kestäisivät 0-1 asteen säilytyslämpötilaa niiden varastointiajat pitenisivät merkittävästi. Missään Euroopan markkinoilla ei geenimuunneltuja tomaatteja kuitenkaan ole tarjolla. (MTV3 Internet / Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat