Mainos

Pulassa jääkiekon MM-kisoissa? No, ruotsalaisetkin auttavat

Jos suomalainen lätkäturisti joutuu pulaan Valko-Venäjällä, löytyy apu oman ulkoministeriön lisäksi naapurimaista.

Ulkoministeriöllä on kisojen aikana kolme työntekijää paikalla Minskin yhteystoimistossa, jossa voidaan ratkoa yksinkertaisimpia konsulihätätapauksia.

Tavallisimmat yhteydenotot ulkoministeriöön MM-kisojen aikana koskevat pieniä omaisuusrikoksia tai loukkaantumisia – sekä passin hukkaamisia.

Minskissä passin saaminen hukatun tilalle ei kuitenkaan onnistu, koska kaupungissa ei ole Suomen suurlähetystöä. Passin hukkaaja ei kuitenkaan jää Minskiin jumiin.

Pulassa Minskissä? Muista nämä:

Yleinen hätänumero on 112.

Lisäksi on olemassa erilliset numerot eri hätätilanteisiin.

• Palokunta101

• Poliisi 102

• Ambulanssi 103

Suomen Liettuan suurlähetystön konsuliosasto palvelee Suomen Minskin yhteystoimistossa ja on tavoitettavissa numerosta +375 293 02 27 72.

Konsulinumeron ollessa epäkunnossa teknisen vian tai muun ennalta arvaamattoman syyn vuoksi, voit ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen, puh. +358 90 160 55551.

Suomen kansalaiset voivat hakea Viron suurlähetystöstä maasta poistumista varten ETD asiakirjan. ETD asiakirjaa varten hakija tarvitsee kaksi valokuvaa ja kopion poliisille jätetystä kadonnutta passia koskevasta rikosilmoituksesta. 

Viron suurlähetystö sijaitsee osoitteessa Platonova 1b, puh: +375-17-217 70 60.

– Minskissä tilanne on se, että siellä voi saada Viron suurlähetystöstä niin kutsutun ETD-asiakirjan, jolla pääsee palaamaan Suomeen, kertoo kriisi- ja avustustiimin vetäjä Jussi Tanner ulkoministeriöstä.

– Lisäksi siellä on pohjoismaiden välistä yhteistyötä, nimenomaan jääkiekon MM-kisoihin liittyen. Ruotsin ja Suomen tiimit toimivat yhdessä ja ovat sopineet, että mahdollisia hätätapauksia voidaan hoitaa yhdessä. Eli ruotsalaisilta voi myös saada tarvittaessa apua.

Tannerin mukaan MM-kisoihin liittyviä konsulihätätapauksia tulee ulkoministeriön käsiteltäväksi yleensä aika vähän.

– Tämä koskee kaikkia urheilutapahtumia, kuten olympialaisia ja jääkiekon MM-kisoja, Tanner sanoo.

– Jääkiekon MM-kisoissa näitä on ehkä vähän enemmän kuin olympialaisissa. Mutta tästä ei ole tehty mitään tilastollista tutkimusta, tämä on enemmän näppituntumaa.

Ulkoministeriön matkanjärjestäjiltä saamien arviotietojen mukaan Minskin MM-kisoihin on suuntaamassa muutamia tuhansia suomalaisia, mahdollisesti jopa noin viitisen tuhatta.

UM suosittelee Minskin MM-kisoihin matkaavia suomalaisia tekemään vapaaehtoisen matkustusilmoituksen osoitteessa matkustusilmoitus.fi
 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.