Pula-aikana arvostettiin metsän antimia

Talvisodan syttymisestä tulee 30. marraskuuta kuluneeksi 70 vuotta. Sodan jälkeisenä pula-aikana otettiin luonnosta irti kaikki hyöty. Yrttien, kasvien ja sienten käyttäminen ruoka-aineena oli yleistä. Kasveja käytettiin myös korvikkeina, muun muassa voikukanjuurista valmistettiin kahvinkorviketta.

Kylmäkoneiden ja sokerin puuttuessa ruokien säilyminen piti turvata muilla tavoin. Tavallisimpia säilöntätapoja olivat kuivatus, suolaaminen ja umpioiminen.

Kotiäidin osa ei pula-aikana ollut helppo. Sodan jälkeisen elintarvikepulan kiristyessä vaadittiin jatkuvaa kekseliäisyyttä, jotta vähäisistä raaka-aineista syntyi päivittäinen ruoka.

Ohjeita ja valistusta kansalaisille

Pulavuosina julkaistiin ja luettiin keittokirjoja ennätysmäisesti. Kansan selviytymistä helpotettiin erilaisilla ohjekirjoilla ja luonnonantimia suosivilla ruoka-ohjeilla.

Kansanhuoltoministeriön tiedotustoimiston päällikkö Untamo Utrio toimitti 1943 julkaistun laajan Pois pula ja puutteet -opaskirjan neuvomaan kansalaisia.

Perunavelli

Nykyajan ihmiselle perunavelli ja muut pula-ajan keitokset ovat sopivia laihdutus- ja terveysruokia.

6 perunaa
1 l vettä
200 g nokkosia
sipulia
suolaa

Kuoritut perunat ja sipuli keitetään pehmeiksi. Nokkoset huuhdellaan, silputaan ja lisätään velliin. Vellin voi suurustaa jauhoilla. Annetaan kiehua 10 minuuttia.

Korvikevoi

1 kuppi maitoa
1 rkl perunajauhoja
50–100 g voita
suolaa

Perunajauhot sekoitetaan maitoon ja kiehautetaan. Jäähtyneenä lisätään seos vähitellen vatkattuun voihin. Maustetaan suolalla.

Katajanmarjakalja

½ l katajanmarjoja
7 l vettä
1 rkl hiivaa
sokeria tai muuta makeutusainetta maun mukaan

Marjat survotaan kevyesti, jotta siemenet eivät särkyisi. Survos pannaan harvaan vaatepussiin ja tämä pataan. Vettä lisätään niin paljon, että pussi hyvin peittyy ja pata pannaan tulelle. Saa kiehahtaa ja jäähtyä sitten haaleaksi.

Pussi nostetaan pois, hiiva ja sokeri lisätään ja juoma saa käydä. Kun se käy hyvin, se pullotetaan. Säilytetään viileässä paikassa. Säilyy hyvänä useita viikkoja. Jos sokeria käytetään, se lisätään vasta sen jälkeen, kun marjapussi on nostettu pois.

Nokkoskeitto

1 l tuoreita nokkosia
2 l vettä (juuresten keitinvettä jos on)
ruohosipulia tai sipulia
pippuria ja suolaa
2 rkl vehnäjauhoja

Tuoreet nokkoset puhdistetaan hyvin, kiehautetaan vesitilkassa ja pannaan lävikköön valumaan. Nokkosmassa hakataan pieneksi ja puristetaan lävikön läpi kattilaan jossa on vettä. Jauhot sekoitetaan veteen, samoin mausteen ja sipuli.

Keittoa hämmennetään keittämisen ajan ja maustetaan suolalla.

Mustikkapiirakka

4-5 keitettyä perunaa
1 dl vettä
suolaa
vehnäjauhoja
mustikkasosetta

Perunat hienonnetaan, joukkoon lisätään vesi, suola ja vehnäjauhoja niin paljon että saadaan löysä taikina. Voidelulle pannulle levitetään lusikalla taikinaa, jonka reunat jätetään korkeammalle. Mustikkasose levitetään päälle, taikinan reunat painellaan alas ja piirakka paistetaan hyvässä lämmössä. Uunista otettua sivellään piirakka sokerivedellä, näin saadaan pinta kauniin kiiltäväksi.

Kuvat: Lehtikuva

Lähteet: Keski-Suomen museo, HALOO, minä täällä! -työpajasivut ja Marttaliitto

Lue myös:

    Uusimmat