Mainos

Puistokeikkakärhämän kolme silminnäkijää: Poliisi alkoi kaasuttaa ihmisiä ilman varoitusta

Poliisin ja paikalla olleiden eriävät näkemykset toissayönä Helsingin Dallapénpuistossa sattuneesta välikohtauksesta ovat herättäneet paljon keskustelua. MTV Uutiset kertoo kolmen paikalla olleen henkilön version tapahtumien kulusta.

Poliisin mukaan Helsingin Vallilassa, Dallapénpuistossa, pidettiin keskiviikon ja torstain välisenä yönä Musta Kallio -tapahtuma, josta ei oltu ilmoitettu poliisille ennakkoon. Tapahtuman aiheuttamasta metelistä kerrotaan tulleen useita ilmoituksia.

Poliisista on kerrottu, että paikalla olleita henkilöitä ei saatu rauhoittumaan keskustelemalla, vaan osa juhlijoista teki poliisin mukaan vastarintaa. Poliisi käytti voimakeinoja, kuten pippurikaasua ja etälamautinta tapahtuman lopettamiseksi.

Helsingin poliisin ylikomisario Seppo Kujalan mukaan poliisi käytti voimakeinoja poliisilain mukaisesti, sillä paikalla olleet olivat estelleet poliisin toimintaa.

Paikalla olleiden kertomukset puiston kaoottisista tapahtumista kuitenkin eroavat poliisin näkemyksistä merkittävästi.

"Ei minkäänlaista ennakkovaroitusta"

Tapahtumapaikalla koko illan viettänyt Otto ei löydä poliisin voimankäytölle minkäänlaisia perusteita.

Oton mukaan puistossa esiintyneen rap-artisti Julma H:n keikka oli päättynyt ja puistoon tuotuja äänentoistolaitteita oltiin alettu pakata, kun paikalla ollutta yleisöä ryhdyttiin kaasuttamaan pippurisumutteella ilman ennakkovaroitusta.

– Ihmiset olivat liikuskelemassa jo poispäin, kun puiston reunalta tuli useita poliiseja, jotka sanaakaan sanomatta kävelivät aivan tanssilattian toiseen reunaan ja alkoivat kaasuttaa ihmisiä. Kuulemma he olivat heittäneet jonkun siinä maahan ja ottaneet hänet kiinni. Itse näin yleisön seasta vain, että sinne marssitaan ja kaasua tulee ihmisiä päin joka suunnasta. Sitä suihkuteltiin siis selkeästi myös kohti ihmisiä, jotka olivat tulleet paikalle kuuntelemaan vain musiikkia. Kaikki eivät olleet järjestäviä tahoja.

– Ei tullut minkäänlaista ennakkovaroitusta. Yleisöä kohti vain marssittiin pelottavasti. Ihmisten ensireaktio oli, että mitä helvettiä täällä tapahtuu. Kyllä sen muutama ihminen verbaalisesti myös ilmaisi, että mitä te oikein teette. Minkäänlaista vastausta ei tullut. Kaasua alettiin kuitenkin suihkia.

"Auttajia kaasutettiin"

Eniten Ottoa jäi häiritsemään poliisien suhtautuminen henkilöihin, jotka olivat pyrkineet auttamaan pippurisumutteesta osuman saanutta henkilöä. Hänen mukaansa poliisit hyökkäsivät auttajien kimppuun, eivätkä suostuneet tilaamaan toimintakyvyttömäksi joutuneelle henkilölle ambulanssia pyynnöistä huolimatta.

– Kun kaasua saanutta henkilöä yritettiin auttaa, poliisi hyökkäsi vielä näiden auttavien ihmisten kimppuun.

– Heitä ilmeisesti etälamautettiin tai kaasutettiin, en osaa sanoa varmaksi. Heidän kimppuunsa kuitenkin käytiin.

– Autettu oli toimintakyvyttömänä sen takia, että hän oli saanut yleisön joukossa kaasua naamaan. Poliisi ei suostunut järjestämään tälle henkilölle ambulanssia tai mitään muutakaan.

Otto kertoo, että pian välikohtauksen alkamisen jälkeen tapahtumaa järjestämässä olleet henkilöt pyysivät yleisöä auttamaan äänentoistolaitteiden pakkaamisessa.

Otto osallistui musiikkilaitteiden kasaamiseen ja poistui sen jälkeen paikalta puimaan tapahtumia ystäviensä kanssa.

– Poliisit alkoivat muodostamaan lähistölle rivistöä. Joku pyysi, että ihmiset auttaisivat musakamojen pakkaamisessa, että ne saadaan autoon ja pois paikalta, etteivät ne jää sinne poliisin tyhjentäessä puiston.

Omien sanojensa mukaan Otto ei ole mukana minkäänlaisessa järjestäytyneessä poliittisessa toiminnassa tai anarkistiryhmissä. Hän ei ollut myöskään järjestämässä tapahtumaa, vaan auttoi äänentoistolaitteiden pakkaamisessa järjestäjien pyydettyä apua.

"Nyt tulee pahat poliisit paikalle"

Anna kertoo saapuneensa Dallapénpuistoon ystävänsä kanssa sattumalta, kun paikalla ollut artisti esitti keikkansa viimeistä kappaletta.

Vantaalta, toisesta konsertista kotimatkalla ollut kaksikko kuuli puistosta musiikkia ja päätti käydä katsomassa, mitä siellä tapahtuu.

– Puistossa oli hyvä fiilis. Lavan edessä tanssi porukkaa ja muutama seurue istuskeli pitkin puistoa. Arviolta koko puistossa oli ehkä noin 50 ihmistä tai vähemmän. Kaksi poliisipartiota seurasi tilannetta puiston reunasta kauempana. Julma H:n lopetettua DJ jatkoi musiikin soittamista, jolloin poliisit kävelivät lavan viereen jututtamaan noin kymmentä ihmistä. En tiedä olivatko he järjestäjiä. Musiikki loppui heti.

Annan kertomuksen mukaan poliisit jäivät kuitenkin paikalle musiikin hiljettyä. Hän kertoo, että he eivät pyytäneet ihmisiä poistumaan paikalta, eivätkä kommunikoineet yleisön kanssa.

– Musiikin loputtua suurin osa ihmisistä alkoi tekemään lähtöä itsestään. Sitten näin uuden poliisiauton ja sieltä juoksi kaksi raivostuneen näköistä poliisia kohti lavaa. Sanoinkin ystävälleni vitsillä, että oho, nyt tulee pahat poliisit paikalle.

Anna kertoo, että pian poliisit ryhtyivät kaasuttamaan paikalla ollutta yleisöä varoittamatta.

– Yhtäkkiä ilman varoitusta, huutoa tai tappelua näimme, kun poliisi suihkutti kaasua seisoskelevaan väkijoukkoon. Sain itsekin kaasua kasvoilleni, mutta en onneksi paljoa. Ihmiset juoksivat paniikissa pakoon. Kaasua naamalleen saaneet itkivät ja kiljuivat. Yksi mies kaatui maahan ja pyysi huutaen vettä. Menin auttamaan, koska minulla oli vesipullo mukana.

"Meksikolaistyttö itki hysteerisesti"

Anna kertoo, että tilanne puistossa rauhoittui hetkeksi.

– Ihmiset juoksivat puistosta pois. Paikalle jäi vain ihmisiä, jotka olivat saaneet kaasusta niin pahasti, että he eivät voineet kävellä. Paikalla oli myös DJ, joka huusi ihmisille, että hän tarvitsee apua tavaroiden roudaamisessa. Tilanne rauhoittui loukkaantuneiden valitushuutoja lukuun ottamatta. Heitä oli auttamassa muutama ihminen.

– Yksi meksikolainen turistityttö sai kaasua todella paljon ja hän itki hysteerisesti. Tilanne oli hämmentynyt, mutta rauhallinen. En ymmärrä miksi, mutta poliisit kutsuivat lisää partioita paikalle. Siellä oli ainakin seitsemän poliisiautoa. Poliiseilla oli kumiluotiaseet, rynnäkkövarusteet ja koiria mukana. He saartoivat puiston ja jäivät ihmisten ympärille seisomaan. Kysyin poliisilta, että miksi he eivät auta tyttöä tai tuo vettä. Minulle vastattiin, että voin hakea vettä itse, sillä ”tuohon ei muu auta”.

– Kun meksikolaisen tytön poikaystävä ja kaksi muuta sivullista yrittivät auttaa tyttöä ylös, poliisit tekivät uuden rynnäkön täysin yllättäen. He suihkuttivat kaasua toista kertaa turistin ja häntä auttavien ihmisten päälle. Se oli uskomatonta. Tilanne oli jo rauhoittunut, eikä meitä oltu edelleenkään pyydetty poistumaan.

– Ihmiset juoksivat kaasua pakoon ja poliisit alkoivat jahtaamaan heitä etälamautinta ja pamppua käyttäen. Yksi mies juoksi kaasua pakoon ja poliisi iski häntä lamauttimella selkään. Olin nähnyt koko tilanteen, eikä mies ollut tehnyt yhtään mitään.

– Lopulta ihmiset pakenivat Aleksis Kiven kadulle. Hain vesikannun baarista ja autoin meksikolaisia turisteja. Poliisit jäivät seisomaan tien toiselle puolelle ja tuijottivat, kun sivulliset itkevät ja huutavat kivusta. He eivät useista pyynnöistä huolimatta suostuneet soittamaan ambulanssia paikalle. 

"Mitä poliisit halusivat?"

Miikka kertoi saapuneensa Dallapénpuistoon Sompasaunan kesätansseista, joista poliisi oli Miikan mukaan myös keskeyttänyt musiikin soiton.

– Näimme poliisiauton kääntyvän puistoon, jolloin arvelimme poliisien tulevan keskeyttämään musiikin soittamisen. Mietimme käyvämme nuorisotalon kohdalla olevalla Pokestopilla katsomassa millaisia pokemoneja siellä on. Nuorisotalon kohdalla ollessamme musiikki loppui ja tuli hiljaista. Pian ihmiset rupesivat huutamaan ja kirkumaan talon toisella puolen kovaan ääneen.

– Menimme toiselle puolen nuorisotaloa katsomaan mitä puistossa tapahtuu. Tässä vaiheessa ilmassa oli jo kyynelkaasua tai pippurisumutetta sen verran, että se rupesi yskittämään ja kirveli silmiä ja limakalvoja. Lisää poliisiautoja tuli koko ajan paikalle.

Miikka kertoo, että ihmiset kyselivät jatkuvasti, mitä tapahtuu, mutta poliisi ei antanut ohjeita vaan alkoi käyttää kyynelkaasua ja otti ihmisiä kiinni. Miikan mukaan yksi tyttö päätyi käsirautoihin viisastelun takia.

– Poliiseilla ei tuntunut olevan selvää kuvaa itselläkään, mitä he halusivat puistossa olleitten ihmisten tekevän. Kuuluvia käskyjä ei annettu. Mukana oli koirapartio ja useilla poliiseilla oli pippurisumute kädessä.

Miikka kertoi nähneensä yhdellä poliisilla myös projektiiliaseen, jolla poliisi osoitti Aleksis Kiven kadulla ollutta miestä parin metrin päästä.

– Tuntui käsittämättömältä, että poliisi oli valmis käyttämään projektiiliasetta tilanteessa, jossa ihmiset olivat lähinnä paikoillaan ja huusivat poliiseille kysyen, miksi nämä toimivat kuten toimivat. En tiedä saako sellaisilla aseilla osoittaa ihmistä kohti suoraan, mutta se, että joku virkavallan edustaja osoittaa ihmistä aseella niin läheltä on pelottavaa. Luottamus poliisiin meni kertaheitolla noita tapahtumia sivusta seuratessa. 

Myös Musta Kallio -tapahtuman taustalla oleva työryhmä on kertonut oman näkemyksensä Dallapénpuiston tapahtumista. Näkemys on luettavissa työryhmän blogista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.