Järkyttävä tapahtumasarja jalkapalloderbyn jälkeen – poliisit löivät kannattajia pampulla ja uhkailivat: "He olivat erittäin aggressiivisia"

AIK ja Djurgården kohtasivat Tukholman derbyssä viikonloppuna. AIK vei perinteikkään ottelun 2-0 lukemin. 20-vuotias David Götelid oli matkustanut ystäviensa kanssa seuraamaan ottelua. Porukan oli tarkoitus lähteä pelin jälkeen junalla takaisin kotikaupunki Arbogaan. Sen sijaan he joutuivat poliisin piirittämäksi ja saivat ottaa vastaan pampuniskuja sekä uhkauksia.

Götelid kertoo, että heidät piiritettiin ja pakotettiin maahan poliisin toimesta.

– Kaikki kävi niin nopeasti, Götelid sanoi Mitt i Stockholmille.

Tapahtumasarja sai alkunsa, kun porukka oli matkalla ravintolaan. Poliisi oli kuitenkin tukkinut tien ja heitä pyydettiin kulkemaan toista reittiä. He joutuivat kadulle, jossa oli useita vastustajan joukkueen kannattajia. Tilanne alkoi kuumentua ja he päättivät lähteä pois välttääkseen tappelun.

Heitä seurattiin kulman taakse, mutta ei suinkaan vihaisten fanien toimesta vaan poliisien, jotka olivat täydessä mellakkavarustuksessa.

– Nostimme kädet ylös osoittaaksemme, että tilanne oli rauhallinen. He olivat kuitenkin erittäin aggressiivisia ja käskivät meitä maahan, Götelid kertoo.

Muutamassa hetkessä ryhmä sai kokea useita pampuniskuja ja yksi sai naamaansa pippurisuihketta. Poliisi piiritti heidät sekä muut AIK-kannattajat. Yksi pojista nauhoitti tapahtumat Snapchat-silmälaseillaan, jotka jatkuvasti kuvaavat 10 sekunnin pätkiä. Yhdessä vaiheessa poliisi sanoi yhdelle pojista, että laittaa puhelimen pois. Poika ei totellut ja poliisi yritti riuhtoa puhelinta tämän kädestä.

– Pitääkö minun katkaista sormesi? kysyi poliisi pojalta.

– Kaikki kuulivat sen, enkä ymmärrä miksi hän sanoi niin. Teimme koko ajan kaiken, mitä he käskivät, koska emme halunneet riitaa, Götelid sanoo.

Yhdeltä tarkastettiin henkilöpapereilta, toinen joutui ruumiintarkastukseen. Oltuaan noin puoli tuntia sateessa, laittoivat poliisit täysi-ikäiset tyhjään bussiin ja alaikäiset ajettiin pois sekä heidän huoltajilleen tehtiin ilmoitus. Jonkin ajan matkanteon jälkeen poliisit päästivät heitä pareittain pois kyydistä. Kaikki eri paikkoihin ympäri Nynäshamnia. Götelid päästettiin ulos Ösmossa toisen pojan kanssa, jota hän ei tuntenut.

– Sanoimme heille, että emme tiedä, missä olemme. He vain vastasivat, että voivoi ja jatkoivat matkaa.

Lopulta hän pääsi kotiin myöhemmällä junalla, kun oli ajatellut. Götelid on edelleen shokissa tapahtuneesta.

– En ole vielä pystynyt sulattelemaan sitä. Välillä näkee tv:stä huligaanien tappeluita, mutta me olemme vain tavallisia faneja, jotka rakastavat AIK:ta. Arvostan poliisin työtä, mutta tietyissä tapauksissa asiat menevät pieleen. Tällaisesta raivostuu, sillä poliisin pitäisi olla se, johon voi luottaa yhteiskunnassa, Götelid sanoo.

Ryhmä aikoo kerääntyä yhteen ja tehdä rikosilmoituksen poliisista. Tukholman poliisissa ollaan tietoisia tapahtuneesta, mutta heillä on täysin eri kuva tapahtumista.

– Paikalla ollut polisi oli kahtena kertana pysäyttänyt henkilöitä, jotka hakivat riitaa vastustajan kannattajien kanssa. Tämä tilanne tapahtui kolmantena kertana ja mielestäni poliisit tekivät hyvän päätöksen välttääkseen vaarallisen tilanteen. En voi kuitenkaan vahvistaa, että tapahtumissa ei olisi ollut ulkopuolisia mukava. Se on tietenkin todella ikävää, jos joku, joka on vedetty tähän mukaan tuntee, että häntä on kohdeltu epäreilusti, poliisin lehdistövastaava Ola Österling sanoo.

Götelid aikoo matkustaa seuraavan kerran Tukholmaan 2. kesäkuuta, kun vuorossa on seuraava derby. Vastaan asettuu Hammarby.

– Palava intohimo AIK:ta kohtaan roihuaa yhä, mutta sitä tuntee olonsa epävarmaksi ja turvattomaksi, Götelid toteaa. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja