Ensin poliisit uhkasivat, sitten epäröivät ja lopulta sumuttivat – Elokapina-aktivistit kertovat, mitä lauantain mielenosoituksessa tapahtui: "Tekisin kaiken uudelleen"

Käyttääkö poliisi liiallista voimaa tällä mielenosoittajien videolla? Tutkija arvioi, milloin kaasusumutetta saa käyttää 7:57
Tutkija arvioi, oliko poliisin voimankäyttö Elokapina-liikkeen mielenosoituksessa liiallista.

MTV Uutisten haastattelemat Elokapina-aktivistit Ville Saarinen ja Emma Castrén yllättyivät poliisin käyttämistä voimakeinoista. He kertovat MTV Uutisille, mitä sumuttamiseen johtaneessa mielenosoituksessa tapahtui.

Helsingin Unioninkadulla kaikki sujui vielä rauhallisesti. Elokapina -liikkeen aktivistit tukkivat tien. Poliisi ohjasi liikenteen sivureittiä ja poisti mielenosoittajia kantamalla. Aivan kuten aktivistit Emma Castrén ja Ville Saarinen osasivat odottaakin.

Muutaman tunnin jälkeen mielenosoittajat istuivat myös viereisen Kaisaniemenkadun tukkeeksi. Sitä poliisi ei sulattanut. Mielenosoittajat ajattelivat, että poliisi kantaa heidät pois, vie putkaan ja antaa ehkä sakotkin. Näin poliisi on toiminut aiemmissakin Elokapina-liikkeen mielenilmauksissa.

Sen sijaan kolme poliisia alkoi käyttää maassa istuviin mielenosoittajiin kaasusumutetta. Eturivissä istunut Ville Saarinen sanoo, että poliisit ensin uhkasivat sumutteen käytöllä.

– Sitten poliisit epäröivät hetken, jolloin ajattelin, että käytössä on ehkä pelotetaktiikka. Sitten he varoittivat uudestaan ja alkoivat suihkuttaa, Saarinen kertoo.

"Voimankäyttö oli mielestäni perusteetonta"

Poliisi käytti kaasusumutetta useaan kertaan. Saarinen näki ensimmäisen ja toisen sumutuskerran ennen kuin hänen silmänsä muurautuivat umpeen. Auki hän sai ne oman kertomansa mukaan vasta yli tunnin kuluttua, kun kiinniotetuille annettiin mahdollisuus käydä vessassa Pasilan poliisiasemalla.

Niin ikään eturivissä istunut Emma Castrén sai ainetta kasvoihinsa, käsiinsä ja vaatteisiinsa. 

– Onneksi kerkesin suojautumaan pipolla. Kaasua ei tullut suoraan silmiin, Castrén kertoo. 

Sumuttamisen jälkeen Castrén siirtyi takaisin Unioninkadulle ja poliisit alkoivat kantaa mielenosoittajia pois tieltä.

Castrénin ja Saarisen mielestä sumuttaminen oli perusteetonta, koska aktivistit istuivat tiellä rauhanomaisesti. Vain harva mielenosoittaja poistui ajoradalta kaasusumutuksen jälkeen.

– Voimankäyttö oli mielestäni perusteetonta. Se näyttäytyy myös suhteettomalta verrattuna poliisin toimintaan muissa vastaavissa Extenction Rebellion -liikkeen mielenosoituksissa Euroopassa, sanoo Saarinen.

Poliisi käy läpi tapahtumat

Sekä Ville Saarinen että Emma Castrén kertovat, että poliisi esti sivusta seuranneita Elokapinan aktivisteja antamasta vettä sumutuksen kohteeksi joutuneille henkilöille. MTV Uutiset on nähnyt videon, jossa sumutuksen kohteeksi joutunut henkilö yrittää pestä silmiään, mutta poliisi nappaa häneltä vesipullon pois.

– Sitä oli järkyttävää seurata sivusta, sanoo Emma Castrén.

Poliisi tiedotti sunnuntaina, että sen mukaan kyseessä on ollut poliisin johdettu kenttätilanne, jossa on tehty ratkaisu passiivisen vastarinnan murtamiseksi ja väkijoukon hajottamiseksi, ottaen huomioon merkittävän liikennehaitan ja poliisin kehotuksien ja käskyjen noudattamatta jättämisen sekä tilanteen keston.

Helsingin poliisi käy vielä erikseen läpi mitä on tapahtunut, miten poliisi on toiminut ja mikä vaikutus tapahtumilla on poliisin menettelytapoihin tulevaisuudessa.

Ville Saarinen ei usko, että poliisi jatkaa eilen nähtyjä otteita mielenosoittajia vastaan jatkossa. 

– Tapauksesta nousseen yhteiskunnallisen keskustelun ansiosta poliisi todennäköisesti muuttaa toimintaansa.

Emma Castrén muistuttaa, että Suomessa niskurointi ja mielenosoittaminen on edelleen verrattain turvallista. Castrénille itse asia, eli tehokkaiden ilmastotekojen vaatiminen on edelleen tärkeintä.

– Tekisin kaiken uudelleen. Ei kukaan halua rikkoa lakia huvikseen. Haluaisin itsekin olla kotona suunnittelemassa tulevaisuutta. Mutta tulevaisuus on vaarassa, siksi vaadin hallitukselta toimia.

Lue myös:

    Uusimmat