Alakoukku raudoitettua teiniä vatsaan: Video tallensi poikkeuksellista poliisiväkivaltaa, jonka kollegatkin vahvistivat – "Tuli olo, että haluttiin kouluttaa poikaa"

Poliisi kaasutti ja löi raudoitettua 16-vuotiasta poikaa – video paljastaa pysäyttävän väkivallanteon 6:40
MTV Uutiset Live: Video paljastaa pysäyttävän väkivallanteon

Helsingin kaupungintalon valvontakamera tallensi poliisimiehen kovakouraiset otteet teinipojan kiinniotossa. Valvontatallenteella näkyy, miten partiojohtajana uudenvuodenaattona toiminut vanhempi konstaapeli sumutti poikaa OC-sumutteella kolmesti ja löi nyrkillä vatsaan.

Helsingin käräjäoikeus käsitteli tapahtumia tiistaina, valvontanauha on yksi syyttäjän esittämistä todisteista.

Tilanne sai alkunsa, kun poliisipartio näki kolmen pojan porukassa liikkuneen teinin ampuvan ilotulitusraketin vuosi sitten uudenvuodenaattona. Helsingin keskustassa ilotulitteiden räjäyttely on kiellettyä.

MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä. Salissa kuultiin todistajina kahta poliisia, jotka olivat tapahtumien aikaan paikalla. Molemmat olivat tapahtuma-aikaan ensimmäisiä kertoja mukana poliisityössä kentällä.

Molemmat todistajat kertoivat nähneensä, miten poika ampui raketin maata myöten torilla. Tämän jälkeen partioauto lähti seuraamaan pakoon pötkivää poikaa, joka ei pysähtynyt auton kaiuttimista huudettujen useiden pysähtymiskäskyjen jälkeen.

"Kuin säkki perunoita maahanvietynä"

Kun poika teki jyrkän äkkikäännöksen ja syöksyi poikkikadulle, partio pysäytti auton ja kaksi poliisit pinkaisivat pojan perään.

– Ensimmäisenä juoksi partionjohtaja ja minä toisena. Saavutimme pakenevan pojan rakennuksen syvennyksessä. Kollegani kysyi pojalta, että miksi juoksutat poliisia ja poika vastasi, että koska voin, todistajaksi kutsuttu 36-vuotias poliisi kertoi.

Kollega kertoi yllättyneensä, kun vanhempi konstaapeli otti ristiotteen pojasta takaapäin ja heitti hänet maahan ilman mitään käskytyksiä.

– Hän raudoitti pojan todella nopeasti, poika oli kuin säkki perunoita maahanvietynä. Seuraavaksi muistan sen, että poika oli maassa ja tuli OC-sumute esiin. Ajattelin, että ahaa, tällaista, sitten kävi suihkaus. Ikinä en itse olisi kokenut tarpeelliseksi käyttää kaasua siinä tilanteessa.

Tässä vaiheessa kuljettaja oli saanut käännettyä partioautona toimineen ison tumman pakettiauton, jota poliisi kutsuu mörköautoksi, ja ajoi tapahtumapaikalle. Todistaja kertoi alkaneensa ohjata ohikulkijoita, kun kuuli vielä toisen kaasusuihkauksen.

Alakoukulla vatsaan

Myös pakettiauton kuljettajana toiminut poliisi todisti oikeudessa. Hän kertoi tulleensa paikalle, kun poika oli jo raudoitettu.

– Partionjohtaja oli henkilön päällä, piti häntä hallussa ja pyysi minua ja (ensimmäisen todistajan nimi) tarkastamaan hänet, mies kertoi oikeudessa.

Miehet nostivat käsiraudoissa olevan pojan seisomaan. Pojalta ei löytynyt mitään uhkaavia esineitä, vain tavanomaisia tavaroita, kuten lompakko. Molemmat todistajat kertoivat, että poika haukkui jatkuvasti poliisia ja käytti "todella törkeää kieltä".

– Hän vaikeutti tarkastusta ja piti päätä alhaalla. Kun käskin nostaa pään ylös, hän ei totellut, kuljettajana toiminut poliisi kertoi.

Pojan asianajaja huomautti oikeudessa, että tässä vaiheessa alaikäisen pojan ohimolta vuoti verta ja hän voi todella huonosti kaasutuksen seurauksena. Poika oli lyönyt päänsä maahanviennin yhteydessä ja kärsi pippurisumutteen aiheuttamasta voimakkaasta hengenahdistuksesta ja limanerityksestä.

Pojan kädet oli sidottu käsiraudoilla selän taakse ja häntä piteli pystyssä kaksi poliisia molemmin puolin käsivarsista kiinni pitäen.

Molemmat todistajat kuvailivat, miten tässä kohtaa partionjohtajana toiminut 44-vuotias löi poikaa alakoukulla vatsaan.

Syytetty mies kiistää

Syytetty väitti oikeudessa, että lyönnin sijaan kyseessä oli nopea kädenliike päätään roikottavan pojan oikaisemiseksi. Syyttäjä kysyi molemmilta todistajilta, olisiko lyönnissä voinut olla kyse tällaisesta.

– Alakoukku vatsan alueelle, se oli jämäkkä isku, mun mielestä poika huusi saman tien, että "sä löit mua" tai jotain vastaavaa, kertoi 36-vuotias poliisikollega.

– En kyllä näe millään järjellisellä tavalla, että hän olisi työntänyt pystyyn poikaa, 36-vuotias sanoi hämmentyneenä.

– Partionjohtaja sanoi, että teet mitä poliisi käskee ja löi poikaa. Se oli lyönti, ei yritys saada poikaa oikaisemaan itseään, kuljettajana toiminut partiokaveri muotoili.

Molemmat kollegat kuvailivat, miten poika oli ennen lyöntiä solvannut partionjohtajaa. 36-vuotias arveli, että pojan törkeä kielenkäyttö provosoi poliisikaverin väkivaltaan.

36-vuotias kertoi ihmetelleensä tilannetta jälkeenpäin, sillä poliisikoulutuksessa nimenomaan korostetaan, että poliisilta saatu huonokohtelu aiheuttaa poliisivastaisuutta, mikä kostautuu sitten seuraavalle partiolle.

– Kysyin partionjohtajalta myöhemmin, että olisiko tilannetta voinut hoitaa toisella tavalla ja hän vastasi: "Tällaisista käytöshäiriöisistä nuorista tulee joka tapauksesssa poliisivastaisia, jos ei opeteta kunnioittamaan poliisia", 36-vuotias kertoi.

– Tuli sellainen olo, että haluttiin kouluttaa poikaa.

MTV Uutisten tietojen mukaan 44-vuotias mies hyllytettiin uudenvuodenaaton tapahtumien jälkeen, jonka jälkeen hän irtisanoutui poliisin työstä. Mies teki tapahtuma-aikaan keikkaa lastensuojelulaitoksissa ja työskentelee tällä hetkellä eräässä lastensuojelulaitoksessa.

Poika ampui taivasta kohti

Molemmat todistajat kertoivat, että partio lähti 16-vuotiaan valkoisiin housuihin pukeutuneen pojan perään, koska piti häntä maata pitkin osoitetun ilotulitteen ampujana. Partio ei tiennyt, että kyseisen ilotulitteen ampui tosiasiallisesti tämän pojan kaveri, mikä ilmeni niin ikään toiselta oikeuden katsomalta valvontatallenteelta.

Valkohousuinen poika ampui myös raketin, mutta osoitti sen taivasta kohti. Yhtä kaikki, ilotulitusrakettien ampuminen kaupungin keskustassa oli kiellettyä.

Käräjäoikeus antaa asiasta tuomionsa 14. huhtikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat