Puhelinten vaihtuminen johti veriseen taistoon humalaisten välillä Sotkamossa – toinen sai 12 veitseniskua ja selvisi hengissä vain sattumalta

Kovimpien väkivaltarikosten määrä kasvussa – KRP ennakoi Suomeen lisää jengejä 8:06
KRP on ollut huolissaan kovimpien väkivaltarikosten lisääntymisestä Suomessa.

Kaveriaan hengenvaarallisesti puukottanut kainuulaismies tuomittiin yli 3 vuoden vankeuteen tapon yrityksestä. Verinen välikohtaus sai alkunsa ilmeisesti siitä, kun humalaisten miesten puhelimet menivät vahingossa sekaisin.

Välikohtaus sattui viime helmikuussa Sotkamossa. Puukotuksesta tuomittu mies oli kutsunut kaverinsa kylään, ja kaksikko oli viettänyt iltaa viinaa juoden.

Ilta päättyi, kun vieras sai 12 veitseniskua pään, niskan, rinnan, kyljen, ylävatsan ja selän alueelle. Oikeudessa miehet olivat keskenään täysin vastakkaista mieltä siitä, mitä illan aikana oli tapahtunut. 

Isännän mukaan vieras kävi uhkaavaksi

Illan isäntää syytettiin tapon yrityksestä. Hän kiisti syytteen. Hänen mukaansa vieras oli käynyt illan mittaan uhkaavaksi, alkanut riidellä ja sitten uhkaillut häntä veitsellä. Hän kertoi, että mies oli lopulta ryhtynyt lyömään häntä nyrkillä, minkä takia hän oli huitonut tätä veitsellä hätävarjelutilanteessa.

Vieraan kertomuksen mukaan meuhkaamisen aloitti sen sijaan isäntä.

Hänen mukaansa isäntä oli alkanut tivata häneltä kadonneen kännykkänsä kohtaloa niin vihaisena, että oli lopulta päätynyt huitomaan häntä veitsellä. Vieras oli yrittänyt suojautua iskuilta nostamalla eteensä penkin, mutta isäntä oli hänen mukaansa saanut silti osumia perille. Väkivalta oli vieraan mukaan loppunut, kun hän oli lyönyt isäntää nyrkillä kasvoihin.

Välikohtauksen jälkeen molemmat olivat menneet nukkumaan, ja aamulla paikalle kutsuttiin ambulanssi. Sairaalassa laskettiin, että vieras oli saanut illan aikana 12 veitseniskua eri puolille kehoa.

Yli kolmen vuoden tuomio

Oikeus päätyi uskomaan vieraan versiota tapahtumista.

Illan isännän kertomuksen uskottavuutta horjutti muun muassa se, että mies oli muuttanut tarinaansa tapahtumien kulusta asian käsittelyn eri vaiheissa. Veitseniskut saaneen miehen kertomus oli sen sijaan pysynyt johdonmukaisena.

Oikeuden mukaan järkevää epäilyä isännän syyllisyydestä ei jäänyt.

Vuonna 1958 syntyneen Vilho Taisto Keräsen katsottiin syyllistyneen tapon yritykseen ja hänet määrättiin 3 vuoden ja 6 kuukauden mittaiseen vankeusrangaistukseen.

Käräjäoikeus katsoi, että Keräsen oli pitänyt vierastaan veitsellä ainakin 12 kertaa lyödessään pitää todennäköisenä, että tämä kuolisi. Oikeuden mukaan oli täyttä sattumaa, että vieras jäi veitseniskuista huolimatta henkiin. Tilanteeseen nähden uhri selvisi iskuista suhteellisen lievin vammoin.

Poliisi totesi puhelinten vaihtuneen

Oikeus ei tuomiossaan ottanut suoraan kantaa siihen, mistä verinen riita sai pohjimmiltaan alkunsa, vaikka se pitikin puukotuksen uhrin kertomusta välikohtauksesta uskottavana.

Uhrin kertomus kadonneen puhelimensa takia kiehahtaneesta isännästä saa kuitenkin tukea oikeudessa kuullun poliisin todistuksesta.

Kyseinen poliisimies oli nimittäin jo ennen puukotusta käynyt sotkamolaismiehen asunnolla ja todennut, että miesten puhelimet olivat menneet sekaisin. Poliisi oli yrittänyt tavoittaa illan isäntää, mutta puhelimeen olikin vastannut jostain syystä vieraana ollut mies, joka oli poliisin käynnin aikaan toisaalla.

Lue myös:

    Uusimmat