Lääkehuuruinen illanvietto muuttui veriseksi puukkopainiksi Naantalissa – mies surmasi kaverinsa, mutta selvisi ilman rangaistusta: "Se on tosiaan kuses se pikkujätkä"

8:10
MTV Rikospaikka: Haastattelussa "sadan henkirikoksen mies" – Asianajaja Kari Eriksson tunnetaan muun muassa sarjakuristaja Michael Penttilän avustajana

Illanvietto Naantalilaisessa asunnossa päättyi puukkopainiin maaliskuisena aamuyönä. Mies aiheutti tuttavansa kuoleman, mutta käräjoikeus katsoi veriteon hätävarjelun liioitteluksi. Sen vuoksi nelikymppinen mies ei saanut teostaan rangaistusta.

Tapahtumat saivat alkunsa Naantalissa maaliskuisena perjantai-iltana syytetyn asunnolla. Kaveripariskunta oli tullut kylään.

Miehet olivat ottaneet päihtymistarkoituksessa lääkkeitä, nainen sanojensa mukaan ei. Yön kuluessa pariskunnalle oli tullut riitaa, jonka seurauksena pariskunnan mies oli retuuttanut naista ja pistänyt häntä huumepiikillä naamaan.

Tiedot käyvät ilmi käräjäoikeuden tuomiosta, joka annettiin viime viikolla.

Välikohtauksen jälkeen mies oli nukahtanut ja saanut jonkinlaisen epileptisen kohtauksen. Kun hän myöhemmin virkosi, asukas oli käskenyt miestä poistumaana. Naapuri oli kuullut, kuinka asunnosta oli kuulunut kovaäänistä huutoa.

Naisen kertoman mukaan pariskunta alkoi tehdä lähtöä, mutta miesten välille kehkeytyi veitsipaini tiskialtaan edessä.

Veitsiä esillä

Asunnossa oli tapahtumahetkellä esillä veitsiä. Naisen mukaan miehet kävivät niistä kauppaa ja molemmat keräilivät niitä. Veitsillä myös hajotettiin pillereitä.

Kun tilanne miesten välillä eskaloitui painiksi, nainen juoksi yläkerran naapurin luokse pakoon ja soitti hätäkeskukseen.

Kello kävi puoli neljää aamuyöllä.

Todistajana kuullun naapurin mukaan apua hakemaan rynnännyt nainen oli toistellut itkuisena ja kiihtyneenä, että “se tappaa, se tappaa pienemmän kaverin”. 

– Se on tosiaan kuses se pikkujätkä siel, nainen kertoi hätäkeskuspäivystäjälle.

Kun poliisit sapuivat paikalle, asunnon ovi oli auki. Asukas oli tullut verisenä vastaan poliiseja. Hänen rinnassaan oli pistohaava. Nainen vaikutti poliisien mukaan hysteeriseltä, mutta asukas oli toiminut rauhallisesti ja ohjeiden mukaisesti.

"Luulin kaveriksi"

Asunnonomistaja kertoi myöhemmin, että hänen mielestään kaveripariskunnan nainen oli pelännyt miestään. Hän oli nähnyt, miten mies kuristi, hakkasi ja potki naista, mutta ei uskaltanut mennä väliin. 

Asukkaan mukaan mies oli sairauskohtauksesta toivuttuaan käynyt hänen kimppuunsa ja yrittänyt iskeä häntä puukolla kurkkuun.

– Mies rauhoittui siitä, kunnes hän alkoi hakkaamaan taas muijaansa mun sängyllä jostain ihmeen syystä. Mä en sitä voinut hyväksyä ja menin siihen väliin. Sanoin hänelle asiasta, ettei voi hakata naista. Samantien mies kävi minuun käsiksi, mies kertoi.

Asukas kuvaili tuttavamiehen olleen häntä huomattavasti isokokoisempi. Hän yritti saada tältä veitseä pois, mutta mies ennätti lyödä häntä keittiöveitsellä rintaan.

– En ole varma sainko puukon jossain vaiheessa pois häneltä, mutta muistan kun taisteltiin siitä. En muista siitä tappelutilanteesta sen enempää. Mielestäni tilanne on ollut pelkkää itsepuolustusta, asukas kertoi.

– Luulin, että olimme kavereita.

Paini päättyi siihen, että kylässä ollut mies kuoli rintakehän pistohaavaan ja sen aiheuttamiin sydämen alueen vammoihin.

Syyttäjä haki miehelle tappotuomiota. Oikeus joutui pohtimaan, oliko asukas syyllistynyt hätävarjeluun ja oliko teko liioiteltu vai perusteltu. Lain mukaan tekijä on rangaisusvastuusta vapaa, jos hän ei olisi vaarallisen hyökkäyksen aikaan ja olosuhteisiin nähden voinut toimia millään muulla tavalla.

Selvisi ilman rangaistusta

Oikeus piti asukkaan kertomusta tapahtumien kulusta uskottavana. Se sai tukea myös todistajien kertomuksista ja muista selivtyksistä.

Tapahtuma-asunto oli oikeuden mukaan pieni ja ahdas suuren tavaramäärän vuoksi. Oikeus katsoi, ettei asukas kyennyt sellaisessa tilassa tarkasti kontrolloimaan toimintaansa tai pakenemaan. Tuomiolauselman mukaan mies ei olisi sekavissa olosuhteissa, itseään isokokoisemman henkilön hyökkäykseltä puolustautuessaan voinut toimia toisella tavalla.

Asukkaan katsottiin syyllistyneen hätävarjelun liioitteluna tehtyyn tappoon, josta häntä ei tuomittu rangaistukseen. Mies oli tutkintavankeudessa maaliskuun puolivälistä heinäkuun puoliväliin saakka. Hän pääsi vapaaksi heti tuomionannaon jälkeen viime viikolla.

Mies joutui korvaamaan uhrin puolisolle muun muassa kärsimyksestä ja hautauskuluista lähes 4 700 euroa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja