Puheet Ukrainan tulitauosta ovat huteralla pohjalla

Esitys tulitauoksi 2:01

Toiveet Ukrainan tulitauosta heräsivät tänään, kun neuvottelut EU:n uusista Venäjä-pakotteista lähestyivät maalia. Ajoitus tuskin oli sattumaa, sillä Venäjä voi viestiä neuvotteluhalusta lykätäkseen pakotteiden voimaantuloa.  

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi toivovansa, että kapinalliset ja Kiovan viranomaiset pääsisivät sopuun viimeistään perjantaina.

EU aikoo päättää uusista pakotteista perjantaihin mennessä.  

Pääministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan EU voisi jarruttaa uusien Venäjä-pakotteiden voimaantuloa, jos Itä-Ukrainaan todella saataisiin tulitauko. Stubb tähdensi, että ristiriitaisiin tietoihin on suhtauduttava hyvin varovasti, sillä kriisi on ollut jatkuvaa heiluriliikettä tähänkin asti.  

- Tässä on vähän kissa ja hiiri -leikkiä, mikä on aika ominaista kansainväliselle politiikalle ja varsinkin tällaiseen vaikeaan kriisitilanteeseen. Se on keino, jolla nyt pyritään etenemään ja löytämään diplomaattinen ratkaisu.  

EU-johtajien viikonloppuna tekemä linjaus uusista pakotteista mahdollistaa aikalisän.

Stubb kertoi viestilleensä asiasta Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa. Saksan hallituksen mukaan pakotteiden voimaantuloa ei ole toistaiseksi syytä lykätä.

Viestejä korjailtiin

Tämän päivän uutismylläkän pani alulle Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon toimiston ilmoitus, että Poroshenko ja Putin ovat sopineet pysyvästä tulitauosta Itä-Ukrainaan.

Ilmoitusta korjailtiin päivän mittaan Venäjän kiistettyä tiedon.  

Ukrainan pääministeri suhtautui Venäjän aikeisiin hyvin epäilevästi.  

- Venäjä on laiminlyönyt tai rikkonut kaikkia sopimuksia, joita sen kanssa on tehty Genevessä, Normandiassa, Berliinissä ja Minskissä, Arseni Jatsenjuk huomautti.  

Toiveita sovusta latisti Putinin esittämä seitsenkohtainen luettelo ehdoista konfliktin ratkeamiselle. Ukrainan pitäisi muun muassa vetää joukkonsa niin kauas kapinallisalueen asutuskeskuksista, että joukot eivät pysty ampumaan asutusalueille tykistö- tai rakettitulta.

"Venäjä sumuttaa"

MTV:n Seitsemän Uutisissa vieraillut Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak arveli Venäjän ostaneen lisäaikaa Nato-kokouksen alla.

- Tässä vaiheessa oletan kyllä, että tämä on - jos voi käyttää kansanomaista termiä - sumutusta, jolla pyritään ostamaan lisäaikaa niin, että Venäjä voi saavuttaa jotain seuraavia tavotteitaan, Salonius-Pasternak totesi.

Tutkija Hanna Smith Aleksanteri-instituutista luonnehtii vetäytymisvaatimusta STT:lle  "vahvaksi", mutta arvioi Ukrainan vaihtoehtojen olevan vähissä. Smithin mukaan Poroshenko voi lopulta suostua vaatimuksiin ihmishenkien säästämiseksi.  

Separatisteille Poroshenkon ja Putinin sovunhieronta näytti tulevan yllätyksenä. Yksi separatistijohtajista vaati Kommersant-lehden haastattelussa, että Poroshenkon on henkilökohtaisesti istuttava neuvottelupöytään separatistien kanssa.  

Rahoituskieltoja

Uusissa Venäjä-pakotteissa EU pyrkii kiristämään ruuvia siellä, missä sanktioita on jo asetettu. Rahoituskieltoja saatetaan ulottaa venäläispankkien lisäksi venäläisomisteisiin yrityksiin, jotka toimivat puolustusvälinesektorilla tai energia-alalla.  

Suomessa tällaisia yrityksiä ovat esimerkiksi Fennovoiman iso omistaja Rosatom sekä Helsingin telakan venäläisomistaja United Shipbuilding Corporation. Jälkimmäinen on joutunut Yhdysvaltain pakotelistalle, koska se valmistaa aluksia Venäjän laivastolle.

EU-pakotteita on tarkoitus sovittaa yhteen Yhdysvaltain kanssa.  

Vaikutuksia voisi kohdistua Helsingin telakkaan myös silloin, jos uudet pakotteet kieltävät arktista jäätä murtavien alusten viennin Venäjän offshore-projekteihin.  

Suomi pyrkii estämään sen, että pakotteita kohdistettaisiin venäläisyritysten tytäryhtiöihin Suomessa. Hallituslähteistä arvioidaan, että uusien pakotteiden vaikutukset Suomeen jäisivät maltillisiksi.  

Lue myös:

    Uusimmat