Puheet digimedian verotuksen laskusta ilahduttavat viestintäalaa

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) puuttui eilen Mediapäivässä printti- ja digimedian arvonlisäverotuksen epätasa-arvoon. Koko median alv:n laskeminen 10 prosenttiin sai tukea myös muiden puolueiden kärkiedustajilta. Myös muutosta pitkään puuhannut Viestinnän keskusliitto on mielissään.

– Meille on tärkeää, että kaikkea toimitettua digitaalista sisältöä kohdellaan samalla tavalla. Mediankäyttö on muuttunut yhä enemmän siihen suuntaan, että ihmiset voivat valita sisältönsä myös digimuodossa. Silloin ei ole järkevää, että verotuksellisesti (printti- ja digisisältöä) käsitellään eri tavalla, VKL:n toimitusjohtaja Valtteri Niiranen toteaa.

Tällä hetkellä sanomalehtien ja kirjojen arvonlisävero on 10 prosenttia, digitaalisen sisällön (esim. digilehdet ja maksukanavapaketit) 24. Yle on tässä poikkeus - se maksaa 10 prosentin arvonlisäveroa televisio- ja yleisradiotoiminnasta saaduista korvauksista, tässä tapauksessa kansalaisten maksamasta 500 miljoonan euron Yle-veropotista.

VKL:n Niirasen mukaan kaiken digisisällön alv:ia ei kuitenkaan ole perusteltua laskea.

– Meillä on laki sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä, jossa on määritelty, että jokaisella lehdellä, myös digilehdillä pitää olla päätoimittaja. Nämä olisivat niitä medioita, joihin voisi kytkeä digi-alv:n alentamisen, kun siitä päätetään poliittisesti, Niiranen jatkaa.

Kun digimedian alv-alennukseen kytkettäisiin osaksi päätoimittajan vastuu, sulkisi se pois mahdollisuuden, että Suomessa tehtävä alv-alennus vaikuttaisi myös ulkomaisiin toimijoihin, kuten Netflixiin tai muihin kansainvälisiin suoratoistopalveluihin.

Myös MTV:n toimitusjohtaja Heikki Rotko vaatii kaikkien toimitettujen kuluttajamaksullisten digisisältöjen alv:n alentamista 10 prosenttiin.

– Silloin saisimme uudenlaista boostia toimitetun digitaalisen sisällön tuotantoon. Meitä ohjeistetaan, että pitäisi olla varaa innovoida ja laittaa rahaa softaan. Tiedämme, mitä pitäisi tehdä mutta koska kaikki elävät niukoilla resursseilla, niin investoimme vähemmän kuin haluaisimme. Alvin alennus olisi loistava yksinkertainen vauhditus siihen, valtion tuloissa sillä olisi rajallinen vaikutus, MTV:n Huomenta Suomessa eilisaamuna vieraillut Rotko perustelee.

- Jos mietitään sananvapauden indeksiä maailmassa, niin Suomi on yksi maailman parhaita maita, jossa on aidosti läpinäkyvä loistava sananvapaus, ammattitaitoinen media. Se on semmoinen arvo, jota ei pidä hukata. Jos resurssit menee pieleen, se vaarantuu, Rotko jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat