PTT: Kahdessa vuodessa häviää 175 000 työpaikkaa

Kuluvan ja ensi vuoden aikana menetetään noin 175 000 työpaikkaa, arvioi Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen PTT:n toimitusjohtaja Pasi Holm.

Työpaikkojen kato olisi kuitenkin tuotannon rajun putoamisen jälkeen voinut olla vieläkin pahempi. Menetysten jääminen PTT:n ennakoimalle tasolle johtuu Holmin mukaan siitä, että tuotannon pudotus on pahinta pääomavaltaisessa teollisuustuotannossa.

Suomen talouden lasku on PTT:n tänään julkistaman katsauksen mukaan vakautunut alkuvuoden jyrkästä alamäestä huolimatta. PTT ennusti bruttokansantuotteen laskevan tänä vuonna 6 prosenttia ja kääntyvän ensi vuonna 1,5 prosentin kasvuun.

Valtion velkaantuminen ei PTT:n mukaan vaadi paniikkiratkaisuja. Lähivuosina edessä ovat velan kasvun pysäyttämiseksi kuitenkin sekä menojen vähennykset että verojen korotukset.

Työllisyyden paranemista saadaan PTT:n ennusteen mukaan odottaa pitkään. Työttömyysaste nousee ensi vuonna noin 11 prosenttiin. Vaatimattoman tuotannon kasvun takia työllisyystilanteen paraneminen siirtyy ainakin vuoden 2011 puolelle, ennakoi PTT.

PTT laski reippaasti tämän vuoden kasvuarviota ja nosti ensi vuoden ennustetta. Lama jää selvästi aiempaa arviota lyhyemmäksi. Keväällä PTT ennusti tuotannon laskuksi tänä vuonna 3,5 prosenttia ja vielä ensi vuonna 0,5 prosenttia.

Elvytystä tarvitaan vielä

Laman aiheuttama valtion velkaantuminen ei Holmin mukaan ole vielä ongelma. Velkaantumisen pysäyttäminen tulee tuotannon kasvusta huolimatta vaatimaan tulevaisuudessa sekä menojen hillintää että verojen korotuksia, sanoi Holm.

- Erotuksena 1990-luvun alun lamaan velkaantuminen ei kuitenkaan vaadi paniikkiratkaisuja, joten menojen kasvun hillintää ei nyt pidä tehdä juustohöylämenetelmällä, vaan toimenpiteet voidaan harkita pitkän aikavälin tarpeiden näkökulmasta, sanoi Holm.

Suomella ei PTT:n ekonomistin Janne Huovarin mukaan ole velkakriisin vaaraa. Valtiolla on varaa velkaantumiseen. Elvytyksestä irtautumisen aika on vasta, kun talous on vakaalla pohjalla.

- Tässä vaiheessa ei pidä julkisen vallan toimilla tärvellä talouskasvua, sanoi Huovari. Hän muistutti, että valtion elvytystoimien paino tuntuu vasta vuoden lopulla ja ensi vuonna. Korot on syytä pitää edelleen alhaisina.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat