Psykoterapeutti ei rummuttaisi pitkän hoidon puolesta – vaihtoehtoja on: "Hämmentävän moni sanoo hyötyvänsä siitä"
Milloin ihminen on terapian tarpeessa? Uutisaamussa vieraillut psykoterapeutti Ben Furman on huolissaan medikalisaatiosta eikä rummuttaisi yksinomaan pitkän yksilöterapian puolesta. Moni hyötyisi kevyemmistäkin hoitokeinoista.
Jokainen on joskus alakuloinen tai ahdistunut, mutta läheskään aina kyse ei ole varsinaisesta mielenterveyden häiriöstä. Diagnosointi perustuu sopimuksiin ja kriteereihin, mutta loppujen lopuksi raja normaalin mielen ailahtelun ja varsinaisen sairauden välillä on häilyvä.
– Me voidaan itse päättää, milloin ajatellaan, että meidän ongelma on vakava ja milloin ei, psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Ben Furman sanoi Uutisaamussa.
– Mä en oikein usko tuohon diagnostiseen ajatteluun.
Furman pitää ongelmana sitä, että tavallisista vastoinkäymisistä johtuvaa oireilua lähdetään herkästi diagnosoimaan esimerkiksi masennukseksi. Kun elämän normaaleja vaikeuksia pidetään oireina mielenterveyshäiriöstä, kyse on medikalisaatiosta.
– Sitten kun se diagnoosi tulee, niin me tiedetään, että usein tulee myös lääkitys.
Noin 700 000 suomalaista käyttää vuosittain ainakin lyhyen aikaa jotakin psyykenlääkettä, kertoo Terveyskirjasto. Lääkkeitä pidetään tärkeänä osana esimerkiksi toistuvien masennustilojen sekä monien ahdistuneisuushäiriöiden hoitoa. Usein paras hyöty saavutetaan usein yhdistämällä lääkehoito psykoterapiaan.
Lue myös: Psykedeeliterapia avaa kirjaimellisesti uusia ajatusratoja – ylilääkäri huolissaan huumehypestä
Jokainen voisi hyötyä keskusteluavusta, ei terapiasta
Furman näkee, että jokainen voisi hyötyä silloin tällöin keskusteluavusta, jonka avulla ihminen näkisi, mikä hänen elämässään on hyvää ja mihin toivoisi muutosta. Hän ei kuitenkaan kutsuisi sitä terapiaksi.
– Mehän puhutaan ammattikielessä psykososiaalisesta interventiosta tai psykososiaalisesta hoidosta. Ehkä ei ole niin hyvä tätä terapiaa rummuttaa, koska on niin monia muitakin tapoja auttaa ihmisiä.
Psykososiaalisten hoitojen tavoitteena on esimerkiksi parantaa ihmisen toimintakykyä ja elämänlaatua sekä oppia uusia taitoja. Niitä voidaan toteuttaa omaehtoisesti tai tuetusti yksilö-, ryhmä- tai perhetasolla.
Psykososiaalisia interventiota tehdään esimerkiksi kouluissa, terveyskeskuksissa, työterveyshuollossa ja A-klinikoilla. Myös netistä löytyy paljon erilaisia keskustelupalveluita ja vertaistukea.
Lyhyet terapiajaksot auttavat monia
Mielenterveysdiagnoosien lisääntyessä kysyntä Kelan tukemiin vuosien mittaisiin yksilöterapioihin on kasvanut räjähdysmäisesti ja jonot ovat pitkiä. Kaikilla ei ole pitkään terapiasuhteeseen mahdollisuutta eikä tarvettakaan.
Furman viittaa kansainvälisiin tutkimuksiin, joissa 70 prosenttia osallistujista on kertonut saaneensa riittävän avun yhden tai kahden kerran "pikaterapiasta".
– Hämmentävän moni ihminen sanoo itse hyötyvänsä siitä.
Ammattiavun lisäksi jokainen voi itse omaksua keinoja edistää omaa mielenterveyttään. Itseapukeinot voivat olla esimerkiksi pysähtymistä omien tunteiden äärelle, pyrkimystä ratkaista ongelmat murehtimisen sijaan sekä säännöllistä liikkumista.
Lisää keinoja erilaisten mielenterveyden haasteiden omahoitoon löytää esimerkiksi yliopistosairaanhoitopiirien ylläpitämästä Mielenterveystalo-palvelusta.
Osittaislähteet: Terveyskirjasto, THL, Mielenterveystalo
Uusimmat
-
00:06
Zelenskyi kutsui KOK-pomon vierailemaan etulinjakaupungissa: "Jotta hän näkee ihan itse, että neutraliteettia ei ole olemassa" – MTV seurasi sotaa perjantaina 27.1
-
00:02
Suomalaisten luottamus taksiliikenteeseen on romahtanut viidessä vuodessa – näin asuinalue vaikuttaa luottamukseen
-
22:52
Kristiina Mäkelä avasi kautensa Saksassa – asiantuntijalta yksi iso huomio tästä suorituksesta
-
22:43
Michael Joly ja Joona Ikonen käyvät huimaa pörssikisaa, molemmat illan sankareita – katso SM-liigakierroksen kaikki maalit
-
22:29
Australiassa etsitään kadonnutta radioaktiivista kapselia – uskotaan pudonneen kaivokselta tulleesta kuorma-autosta
-
22:23
Volodomyr Zelenskyilta kova peliliike – nyt pallo on KOK:n Thomas Bachilla: "Hän näkee ihan itse, että neutraliteettia ei ole olemassa"
-
22:08
Israelilaisviranomaiset: Ainakin seitsemän ihmistä kuollut synagoga-ampumisessa Itä-Jerusalemissa
-
22:08
Jussi Tapolalta suorat sanat Tampereen paikallisesta – Tappara jäi ihmettelemään ”laatua ja nopeutta”
-
22:02
Salatut elämät -tähti Pete Lattulle tarjottiin aikoinaan erikoista fanilahjaa: "Yritti itsepintaisesti antaa omaa perintöään"
-
21:59
Olli Jokinen pettyi omiinsa – Jukureiden pelissä ”erittäin epätavallisia” piirteitä
-
21:53
Sami Niku naulasi kahdesti – Jukka Rautakorpi jakeli kehuja suuntaan jos toiseen
-
21:52
MM-jalkapallon rumasta episodista ratkaisu – tämä sikailu poiki tähtipelaajille pelikieltoa
-
21:43
Historiallinen käänne: Vihreään siirtymään sijoitettiin viime vuonna yhtä paljon kuin fossiilisiin polttoaineisiin – Kiina investointien ykkösenä
-
21:42
Ukraina saa länneltä pian tuekseen maailman parasta kalustoa – suomalaisasiantuntija: "Näillä alkaa olla jo merkitystä"
-
21:14
Tampereen paikallisessa dramaattinen loppu, sarjakärki Lukko hävisi taas – näin SM-liigassa pelattiin perjantaina
-
21:08
Venäjä karkottaa nyt Latvian suurlähettilään – kaksi viikkoa aikaa poistua maasta
-
21:06
Tältä näyttää Ota rahat ja juokse -ohjelman sellissä! Kilpailijoita kuulustellaan 30 tuntia
-
21:01
Moskovassa kulkee metrolinja, jolla Putin voidaan tarvittaessa evakuoida – tällainen on mystinen Metro-2
-
20:39
Suomalaisnuorukaiselta ennätyksellinen keihäskaari – Oliver Helanderin ME-lukemat jäivät kauas taakse
-
20:37
Kameramies iski lähietäisyydelle kesken vaatteidenvaihdon – Ebba Anderssonilla kiehahti maailmancupissa
-
Lataa lisää